Tibet

Ontdek het dak van de wereld

Er zijn maar weinig "landen" waar je zo moeilijk binnen komt als Tibet. Maar als je er eenmaal bent, dan is het alle moeite waard. De stilte, de schoonheid, de rituelen en de spiritualiteit maken van Tibet een ervaring om nooit meer te vergeten.

Tibet

Het autonome Tibet gaat gehuld in mysteries, die het verdienen om te worden ontrafeld. Ga dwalen door de oude steden, beding de hoogste bergen en kijk je ogen uit. Want dat Tibet een bijzondere bestemming is, dat moge duidelijk zijn!

Let wel: Tibet is een omstreden gebied vanwege de gevoelige verhoudingen met China. Tibet ziet zichzelf sinds 1912 als onafhankelijk, maar in 1950 werd Tibet na een invasie (gedwongen) onderdeel van China. Reis je door Tibet (hiervoor is een permit nodig) dan hoef je niet bang te zijn dat het onveilig is. De Tibetanen zijn een prachtig en vredig volk en het is er veilig om te reizen, maar de onderdrukking door China is wel merkbaar en Rondreis.nl is van mening dat je er goed aan doet om je hierover in te lezen. Op FreeTibet.org vind je meer informatie.

Lhasa

Lhasa is het traditionele, politieke en spirituele centrum van Tibet. Het is de hoofdstad van de regio, en de belangrijkste bestemming voor een Tibetaanse bedevaart. Hoewel Tibet niet heel erg toegankelijk is, is Lhasa de laatste jaren steeds beter uitgerust op toeristen. Er zijn genoeg hotels en restaurants in alle prijsklassen. Het is bovendien de enige plek in Tibet waar je zonder gids mag ronddwalen, dus maak daar zeker gebruik van. 

Neem ruim de tijd om te wennen aan de hoogte, en ga op ontdekking door de eeuwenoude straatjes. Bekende bezienswaardigheden zijn de Jokhang-tempel en het levendige Barkhorplein dat ernaast ligt. Het meest in het oog springende gebouw is echter het Potalapaleis. Dit imposante paleis torent hoog boven de rest van de stad uit, en was de vroegere residentie van de Dalai Lama tot hij naar India moest vluchten. Het paleis bestaat uit talloze gebedsruimtes en kapellen, en staat vol bijzondere beelden en stoepa’s. 

Lhasa, Tibet

Lhasa, Tibet

Lhasa, Tibet

Mount Kailash, Tibet

Mount Kailash

Mount Kailash is de heiligste berg van heel Azië en wordt aanbeden door én Boeddhisten én Hindu’s. Deze 6714 meter hoge, piramidevormige berg is de bron van de vier grootste rivieren van Azië. Voor Boeddhisten is Kailash het domein van de boeddha Demchok, Hindu’s geloven dat de berg de woning is van Shiva. Wie de pelgrimstocht rondom de berg aflegt zal al zijn zonden worden vergeven. Tibetanen doen dat vaak in één dag, maar de meeste reizigers maken er een driedaagse tocht van. Iedereen met een gemiddelde conditie kan de tocht afleggen, waarbij je gemiddeld 16 kilometer per dag loopt en ’s nachts in een klooster of guesthouse logeert.

Mount Everest

De Mount Everest is de hoogste berg ter wereld, en Tibet wordt dan ook vaak het dak van de aarde genoemd. Op doorreis naar buurland Nepal, of met een excursie vanuit Lhasa kun je een kijkje nemen bij het Everest Base Camp, op 5150 meter hoogte. Vanaf hier heb je spectaculair mooie uitzichten en je kunt er natuurlijk geweldige wandelingen maken. ’s Nachts slaap je in kamers met een waanzinnig uitzicht of in een traditionele nomadentent die wordt warmgestookt met yakpoep. Het is alleen niet toegestaan om als toerist bij het kamp van de échte klimmers in de buurt te komen, maar desalniettemin zal een bezoek aan het Everest Base Camp een bijzondere ervaring zijn.

Mount Everest, Tibet

Mount Everest, Tibet

Samye, Tibet

Samye-klooster

Het bijzondere Samye-klooster ligt op 170 kilometer ten zuidoosten van Lhasa. Het is het allereerste klooster van Tibet, en werd in 775 na Christus gebouwd. Het bouwwerk, met haar witte, rode én gouden accenten heeft de vorm van een enorme mandala: De centrale tempel moet de mythische berg Meru, het centrum van het universum, voorstellen. De omringende tempels staan voor de oceanen, continenten en andere elementen uit de Boeddhistische kosmos.

Let wel op: Wanneer je een Tibetaans klooster zoals Samye bezoekt, moet je op een aantal dingen letten. Zo hoor je altijd met de klok mee te lopen, mag je geen foto’s maken tijdens een dienst en is het ’t best als je je door een Tibetaanse gids laat rondleiden. De kennis van de Chinese gidsen laat namelijk soms nogal te wensen over.

Shigatse

Shigatse is met 80.000 inwoners de tweede stad van Tibet. De historie van deze stad gaat tot 600 jaar terug en was lange tijd de plek vanwaar grote delen van Tibet werden bestuurd. De stad is tegenwoordig opgedeeld in een Chinees en een Tibetaans district. Het Chinese deel oogt erg modern, en je vindt hier dan ook de meeste hotels en restaurants. Het Tibetaanse deel bestaat vooral uit laagbouw en stoffige steegjes, er staan rijen met gebedsmolens en overal lopen pelgrims in kleurrijke gewaden. De belangrijkste bezienswaardigheid van Shigaste is het indrukwekkende Tashilhunpo klooster. Dit bijzondere klooster is bijna een dorp op zich en de zetel van de Panchen Lama. Trek hier zeker een halve dag voor uit. Ook leuk is een bezoekje aan de Tibetaanse markt. Het is de perfecte plek om bijzondere souvenirtjes op de kop te tikken.

Shigatse, Tibet

Shigatse monnik, Tibet

Shigatse tempel, Tibet

Reizen naar Tibet — Hoe kom je er?

Om door Tibet te reizen moet je wel een beetje moeite doen. Ten eerste moet je er natuurlijk zelf geraken. Dat kan door via China of Nepal te reizen. Vlieg bijvoorbeeld op Beijing (vanaf € 500) of Kathmandu (vanaf € 550) en neem daar een binnenlandse vlucht naar hoofdstad Lhasa. Om er ook daadwerkelijk toegelaten te worden, is wat moeilijker. Ten eerste heb je een Chinees visum nodig, en dan moet je nog een permit voor Tibet krijgen. En die laatste is alleen van tevoren via een reisagent te regelen. Houd er daarnaast rekening mee dat je niet in je eentje mag reizen (met z’n tweeën mag wel), en dat je altijd vergezeld wordt door een gids (Lhasa uitgezonderd). Het kost dus even wat regelwerk, maar dan ga je ook een geweldige reis tegemoet.

Het is ook mogelijk om per trein van Shanghai naar Lhasa te reizen. Dit is een prachtige treinreis die je in drie dagen van de metropool Shanghai naar het Tibetaanse plateau brengt.

De toelating tot Tibet is echter de afgelopen jaren nog al eens aan verandering onderhevig geweest. China probeert op allerlei manieren de touwtjes in handen te houden en het is in het verleden ook voorgekomen dat er helemaal geen toeristen toegelaten werden in Tibet. Zorg dus altijd dat je dit eerst zeker weet of je überhaupt Tibet wel in kunt komen.

Tibet, China

Beste reistijd Tibet

De beste periode om een rondreis door Tibet te maken is in principe tussen april en oktober. Het hoogseizoen loopt van mei tot september. Dit zijn de warmste maanden en trekkings en het transport zijn dan het makkelijkst. De prijzen van ho(s)tels zijn in deze periode ook het hoogst, met name in juli en augustus. Het laagseizoen is in december tot februari. Tijdens deze wintermaanden gaan er maar weinig reizigers naar Tibet. Ben je echter in goede conditie, avontuurlijk en wil je Tibet eens van een andere kant zien, dan kun je Tibet ook gerust in de winter bezoeken. Hotels en restaurants (hoewel niet allemaal open) zullen tot wel 50% goedkoper zijn.

Tibet ervaringen & beoordelingen

De Tibet ervaringen zijn afkomstig van bezoekers van rondreis.nl. De beoordelingen zijn gebaseerd op hun Tibet ervaring.

-
Totaalscore

Er zijn nog geen beoordelingen ingevuld voor .

Tibet op de kaart

Bezienswaardigheden China

Enorm indrukwekkend bouwwerk
Eeuwenoude handgemaakte beelden
Schilderachtig mooi
Keizerlijke wereldstad
Verbazingwekkende miljoenenstad
Hippe stad vol verrassingen
Prachtig voormalig Chinees paleis
Cruise door ongekend mooi China
Tibet
Ontdek het dak van de wereld
Stad aan de rivier Li tussen sublieme bergjes
Chinese metropool mét panda's
Één van de meest idyllische stadjes van China
Één van de mooiste plekken in China
Prachtig stukje China
Verbluffend mooi natuurgebied
Verrassende Chinese stad
De oude hoofdstad van China
Gokstad van Azië
Het best bewaarde historische dorpje in heel China
Uitvalsbasis voor indrukwekkende bezienswaardigheden
Fotogenieke dagtrip vanuit Shanghai

Reizen naar Tibet

Tibetaanse gebieden China - 20 dagen

Tibetaanse gebieden China - 20 dagen

Individuele rondreizen
20 dagen

Met deze rondreis pak je een van de mooiste natuurgebieden van China mee en bezoek je de Tibetaanse...

vanaf
€ 2.555
Groepsrondreis India - Spiti/Ladakh

Groepsrondreis India - Spiti/Ladakh

Groepsrondreis
23 dagen

Tijdens deze avontuurlijke rondreis reizen we via de Old Hindustan Tibet Road vanuit Shimla door Kin...

vanaf
€ 2.279
Van Delhi naar Beijing, 30 dagen

Van Delhi naar Beijing, 30 dagen

Groepsrondreis
30 dagen

Tijdens deze rondreis door India, Nepal, Tibet en China bezoek je de Taj Mahal en de heilige Ganges...

vanaf
€ 2.995
24-daagse groepsrondreis Grand Tour China & Tibet

24-daagse groepsrondreis Grand Tour China & Tibet

Groepsrondreis
24 dagen

China en Tibet, een mix van eeuwenoude culturen en nieuwe ontwikkelingen. China is een land met fell...

vanaf
€ 3.549

Reizen naar China

Wil je meer weten over reizen naar China? Bekijk hier alle informatie.

rondreizen naar China