Yangtze rivier

Cruise door ongekend mooi China

Het gaat niet om de bestemming, maar om de reis zelf. Het is een gezegde dat vooral van toepassing is op de reizen over de Yangtze Rivier. Een riviercruise over deze indrukwekkende rivier is met haar majestueuze ravijnen en uitzichten een onvergetelijk avontuur.

Yangtze rivier

De Yangtze Rivier is de langste rivier van China, en na de Nijl en de Amazone de langste ter wereld. De rivier begint in het Tibetaanse hoogland en eindigt ruim 6000 kilometer verderop in de Grote Oceaan, ten noorden van Shanghai. Het is een belangrijke vervoersslagader, maar ook een bijzondere plek om het even rustig aan te doen, en aan boord te gaan van een riviercruise.

Cruise over de Yangtze rivier

De Yangtze rivier is meer dan 6000 kilometer lang, maar de meeste riviercruises gaan over het stuk tussen de steden Chongqing en Yinchang. Dat kan in beide richtingen, al kiezen verreweg de meeste reizigers voor een start in Chongqing. Cruises zijn er voor elke portemonnee en variëren in lengte: De meeste cruises duren 3 à 4 dagen, maar het is ook mogelijk om meer dan 10 dagen op de rivier door te brengen.

Kies je voor een super deluxe cruiseschip, dan wordt je flink in de watten gelegd. Er wordt gestopt bij de bekendste bezienswaardigheden en je hut is van alle gemakken voorzien. Daarnaast is er ook genoeg te doen aan boord zelf, dus je hoeft niet bang te zijn om je te vervelen. De reguliere toeristenboten zijn een stuk minder op de westerse reiziger gericht, maar ook hier zijn hutten voorzien van airco en een eigen badkamer. Let wel op tijdens het boeken van je cruise, niet alle boten stoppen tussendoor bij de bezienswaardigheden langs de oever. Tot slot kun je ook een reguliere passagiersferry nemen. Deze boot vaart echter ook ’s nachts waardoor je niets meekrijgt van de mooie landschappen, en zal onderweg niet stoppen op bijzondere plekjes.

Yangtze Cruise

Yangtze cruise kaart

3 kloven, Yangtze

Drieklovendam, Yangtze rivier

Drieklovendam

Het spektakelstuk van de Yangtze Rivier is de enorme Drieklovendam: de grootste stuwdam ter wereld. Deze immense waterkrachtcentrale is omstreden, omdat de bouw veel milieuproblemen, geologische problemen en economische problemen heeft gebracht. Zo wordt achter de dam een enorm stuwmeer aangelegd dat meerdere steden, archeologische vindplaatsen en schilderachtige landschappen zal opslokken.

Maar toch blijft de dam een indrukwekkend stukje techniek. Dankzij twee sluizen kunnen schepen door middel van vijf trappen zo’n 180 meter omhoog worden getild, en jaarlijks wordt hier bijna 100 miljard kilowattuur aan stroom opgewekt: dat is evenveel als 50 miljoen ton kolen en genoeg om Nederland een jaar lang van stroom te voorzien. Niet alle cruiseschepen zullen echter langs de dam komen, dus als je dit bijzondere staaltje architectuur wil bewonderen dan is het raadzaam om dat vooraf te controleren.

Wu Gorge

De Drieklovendam is vernoemd naar de drie kloven die zijn gelegen op het stuk tussen Wanzhou en Yichang: de Qutang Gorge (kloof), Wu Gorge en Xiling Gorge. Wu Gorge wordt door vele reizigers bestempeld als de mooiste van de drie. Deze diepe kloof is maar liefst 40 kilometer lang en wordt geliefd om haar groene voorkomen en hoge bergtoppen. De rivier wordt aan beide kanten geflankeerd door 6 pieken, waardoor er maar weinig daglicht doorkomt. Het gevolg is dat Wu Gorge vrijwel altijd gaat gehuld in een mystieke nevel, die dit stuk een sprookjesachtig voorkomen geeft.

Wu Gorge, Yangtze

Yangtze

Three Little Gorges, Yangtze

Three Little Gorges

Three Little Gorges is de naam van de drie kleinere kloven die ter hoogte van het stadje Wushan liggen. Zoals de naam al doet vermoeden zijn deze kloven een stuk minder groots, maar menig reiziger verkiest het prachtige landschap van Three Little Gorges boven dat van hun hun buren. Veel cruiseschepen maken hier een lange stop, zodat je de kans krijgt om met een kleiner bootje de omgeving te ontdekken.

Tempels

Langs de route zul je langs verschillende tempelcomplexen komen, de een nog spectaculairder dan de ander. White Emperor City, of BaidiCheng, is een eeuwenoud tempelcomplex aan het begin van de Qutan Gorge. Vanwege het stijgende waterpeil ligt een deel van het oorspronkelijke complex onder water, maar het blijft een schilderachtig plaatje. Andere bezienswaardigheden zijn Shibaozhai, een houten pagode van 56 meter hoog, en de Zhang Fei Tempel, die vanwege de komst van het stuwmeer een andere plek langs de rivier heeft gekregen.

Shibaozhai, Yangtze

Hanging Coffins, Yangtze

Hanging Coffins

De hangende doodskisten zijn zonder twijfel de meest mysterieuze bezienswaardigheid langs de Yangtze Rivier. In de gehele regio zijn op verschillende plekken doodskisten te zien die op grote hoogte in een grot zijn verstopt. Volgens de legendes was dit het werk de Pu, een bevolkingsgroep die 2000 jaar geleden in dit gebied woonde.

Een Yangtze Rivier cruise — Hoe regel je dat?

Om aan boord te komen van een riviercruise over de Yangtze Rivier moet je natuurlijk eerst in China geraken. Van Amsterdam naar Beijing of Shanghai is het ongeveer 12 uur vliegen, en als je goed zoekt kan je al vanaf € 550 heen en weer. Vervolgens kun je een binnenlandse vlucht naar Chongqing of Yichang nemen.

Eenmaal daar is het vrij makkelijk om ter plaatse een bootticket te regelen. Hotels, hostels en reisbureau’s kunnen een ticket voor de luxe of toeristencruise regelen. Doe je het liever zelf? Tickets voor de toeristencruise en voor de simpele passagiersferry zijn ook te koop in de haven.

Cruise boot in de haven van Chongqing

Yangtze Cruise stopover

Yangtze cruiseschip

Yangtze rivier ervaringen & beoordelingen

De Yangtze rivier ervaringen zijn afkomstig van bezoekers van rondreis.nl. De beoordelingen zijn gebaseerd op hun Yangtze rivier ervaring.

Er zijn 0 Yangtze rivier ervaringen geplaatst.

-
Totaalscore

Bezienswaardigheden China

Enorm indrukwekkend bouwwerk
Eeuwenoude handgemaakte beelden
Schilderachtig mooi
Keizerlijke wereldstad
Verbazingwekkende miljoenenstad
Hippe stad vol verrassingen
Prachtig voormalig Chinees paleis
Ontdek het dak van de wereld
Stad aan de rivier Li tussen sublieme bergjes
Chinese metropool mét panda's
Één van de meest idyllische stadjes van China
Één van de mooiste plekken in China
Prachtig stukje China
Verbluffend mooi natuurgebied
Verrassende Chinese stad
De oude hoofdstad van China
Gokstad van Azië
Het best bewaarde historische dorpje in heel China
Uitvalsbasis voor indrukwekkende bezienswaardigheden
Fotogenieke dagtrip vanuit Shanghai

Reizen naar Yangtze rivier

20-daagse groepsrondreis Kleurrijke Volkeren en Natuurwonderen van China

20-daagse groepsrondreis Kleurrijke Volkeren en Natuurwonderen van China

Groepsrondreis
20 dagen

Ga met ons mee op deze gloednieuwe reis vol natuurschoon, waarbij we kennis maken met een mysterieus...

vanaf
€ 3.029

Reizen naar China

Wil je meer weten over reizen naar China? Bekijk hier alle informatie.

rondreizen naar China