La Guajira

Het Noordelijkste puntje van Zuid-Amerika

In het uiterste noordoosten van Colombia, aan de Caribische zee, ligt het fascinerende departement La Guajira. Denk aan een ruige kust, waar flamingo's op garnalen vissen, woestijn met prachtige duinen, harde wind en - het maakt niet uit wanneer je er bent - bloedheet. Daardoor is het niet per se voor iedereen weggelegd. Het mooie daaraan is dat je de grote toeristenmassa achter je laat en dit ongerepte stuk grotendeels voor jezelf hebt.

La Guajira

Riohacha

De meeste avonturen om het noorden van La Guajira te ontdekken beginnen in Riohacha. Deze stad aan de kust fungeert als de ‘gateway’ naar de afgelegen woestijn regio. Dit is dan ook dé plek om ofwel een 2,3 of 4 daagse tour te regelen om de regio te bezoeken, of op eigen gelegenheid je reis goed voor te bereiden. De voorbereidingstijd heb je wel nodig, want reizen in het uiterste noorden van Guajira is off the beaten track en gaat alleen met een 4x4. Als je van een off road avontuur houdt dan staat je wat te wachten, de afstanden die je gaat afleggen om bij het uiterst noordelijke puntje te komen zijn behoorlijk. Maar de uitzichten zijn adembenemend, die maken die uren door elkaar gerammeld worden in een jeep meer dan goed.

jeep woestijn

Cabo de la Vela

Dit geïsoleerde dorpje aan de rand van een prachtige baai is veelal de eerste stop voor de meeste reizigers. Eigenlijk is het bijna geen dorp te noemen, het is meer een verzameling van houten hutjes en een handjevol hostels/guesthouses. Verwacht trouwens geen luxe accommodatie als je deze kant op gaat, het is allemaal lekker back to basic. Slapen doe je in hangmatten en douchen met een emmer (koud) water. Het eten is op de meeste plekken simpel met de keuze uit geit, vis of vegetarisch. Als je geluk hebt kun je ook zo nu en dan verse kreeft vinden, vanuit de zee direct op je bord.

hutjes cabo de la vela

Cabo heeft een unieke ligging aan een baai waar de zee kalm is maar waar het wel altijd waait. Dat is niet onopgemerkt gebleven bij de kitesurfers. Het is inmiddels een vrij populaire kite bestemming geworden, er zijn dan ook een aantal kite scholen waar je les kan nemen of je spullen kan huren. Rondom Cabo heb je een aantal prachtige plekken, zoals Playa Ojo de Agua, Playa Arcoiris en Pilon Azucar, waar je mooi uitzicht hebt over zee en het omliggende woestijn landschap. Beste plek voor de zonsondergang is El Faro (de vuurtoren).

kustlijn

kitesurf cabo de la vela

Punta Gallinas

Om het uiterste puntje van Zuid-Amerika te bezoeken zal je nog een paar uur verder naar het noorden moeten reizen. DIt is een tocht die nog minder mensen ondernemen, waardoor je het desolate landschap vrijwel voor jezelf hebt. De absolute highlight in dit gebied zijn de Taroa Dunes. Hoge steile duinen rondom een prachtige baai waar je kan zwemmen. Ook de Bahia Hondita is de moeite waard, deze lagune kun je verkennen met een bootje en met een beetje mazzel zie je een kaaiman of flamingo’s. Een verplicht fotootje moet je eigenlijk wel nemen bij de Faro van Punta Gallinas, het noordelijkste puntje van Zuid-Amerika.

duin

punta gallinas

flamingo

Waayu

Voordat je naar deze bijzondere bestemming afreist is het goed om je te beseffen dat je naar een heel afgelegen en arm gebied gaat. De Wayuu mensen die er wonen hebben geen gemakkelijk bestaan in deze ruige omgeving. Ze proberen allemaal iets aan het toerisme te verdienen. Een van de manieren waarop ze dat doen is het afsluiten van de ‘weg’. Veelal kinderen maken met een touwtje of een ketting een versperring zodat de auto niet verder kan rijden. Ze laten je er pas door als je wat geeft. Dat kan van alles zijn, ze vragen om kleingeld, snoepjes of koekjes. Maar beter is om ze wat fruit of zakjes water te geven. Voordat je vanuit Riohacha/Uribia vertrekt zou je dat kunnen inslaan zodat je het kan uitdelen. Een andere manier waarop de Waayu wat geld proberen te verdienen is door de verkoop van prachtige kleurrijke tassen, armbandjes of hangmatten. Super leuke souvenirs en als je het lokaal koopt komt het geld direct goed terecht.

handgemaakte tassen

Reizen naar La Guajira — Hoe kom je er?

La Guajira is gelegen in het noordoosten van Colombia. De dichtstbijzijnde grote stad is Riohacha, waar je met bus vanuit Cartagena/Santa Marta/Palomino naartoe kan gaan. Of je kan vliegen vanuit verschillende grote steden in Colombia. In Riohacha zou je een tour kunnen boeken om de regio te verkennen (beste optie als je weinig tijd hebt maar wel veel wil zien). Het is ook mogelijk om vanuit hier op eigen gelegenheid je weg vinden naar Uribia (in een gedeelde taxi), om vervolgens een (gedeelde) 4x4 te nemen naar Cabo de la Vela. De volgende dag kun je vanuit Cabo de la Vela vervoer regelen naar Punta Gallinas en de omliggende bezienswaardigheden. Je hebt hiervoor wel wat meer tijd nodig want het is nooit helemaal 100% zeker of er transport is. Hoe je ook gaat, neem voldoende drinkwater mee want het is een schaars goed en in de hitte van La Guajira wil je genoeg kunnen drinken.

iguana cactus

bahia hondita

geiten

La Guajira ervaringen & beoordelingen

De La Guajira ervaringen zijn afkomstig van bezoekers van rondreis.nl. De beoordelingen zijn gebaseerd op hun La Guajira ervaring.

-
Totaalscore

Er zijn nog geen beoordelingen ingevuld voor Colombia.

La Guajira op de kaart

Bezienswaardigheden Colombia

Colombia's kloppende hart
Magnifiek natuurgebied mét strand
Kleurrijke stad vol historie
De stad van Pablo Escobar
Miljoenenstad in het westen van Colombia
De hoogste palmbomen ter wereld
De verloren stad in Colombia
Werelderfgoed in het hart van Colombia

Reizen naar Colombia

Wil je meer weten over reizen naar Colombia? Bekijk hier alle informatie.

rondreizen naar Colombia