San José

De toegangspoort tot Costa Rica

San José is de toegangspoort tot Costa Rica. Gelegen op een plateau en omringd door het prachtige groen waar het land zo om bekend staat. De stad is het ideale startpunt van een reis door dit Latijns Amerikaanse land.

San José

San José is de hoofdstad van Costa Rica, maar wordt door menig reiziger overgeslagen. Inderdaad, er zijn zeker interessantere plekken in Costa Rica, maar als je er toch verzeild raakt is er gelukkig genoeg te doen. Van museumhoppen tot winkelen op de kleurrijke markt, dit zijn de hoogtepunten van San José.

Pre-Columbian Gold Museum

San José kent een aantal goede musea, waarvan het Pre-Columbian Gold Museum verreweg de meest interessante is. Redelijk goed verborgen onder het centrale Plaza de la Cultura vind je dit boeiende museum met een schat aan informatie over de goudhandel binnen Costa Rica. De uitgebreide tentoonstellingen geven inzicht in de geschiedenis van goud en vertellen het unieke verhaal van al die kleine kunstwerkjes.

National Museum of Costa Rica

Het nationaal museum van Costa Rica is gelegen in het hart van San José en geeft duidelijke en beknopte informatie over de geschiedenis van het land. De collectie bestaat onder andere uit pre-Columbiaanse rekwisieten en overblijfselen uit het koloniale verleden. Het museum is gevestigd in een kleurrijk fort dat dankzij de felgele gevel moeilijk over het hoofd is te zien. Ten tijde van de burgeroorlog deed het fort dienst als hoofdkwartier van het leger, en sommige van de privé vertrekken van de hogere legermachten zijn nog in oorspronkelijke staat te bewonderen.

National Museum San Jose

Teatro Nacional San Jose

Teatro Nacional Costa Rica

Teatro Nacional Costa Rica

Het meest iconische gebouw van San José is het prachtige Teatro Nacional, gelegen aan het Plaza de la Cultura. Het gebouw werd eind 19e eeuw gebouwd en volledig gefinancierd door de belasting op koffie. De bijzondere neoklassieke gevel wordt geflankeerd door standbeelden van Ludwig van Beethoven en de Spaanse toneelschrijver Pedro Calderón de la Barca. De binnenkant is minstens zo mooi, en tijdens een uitgebreide rondleiding kun je het blinkende marmer en de bijzondere schilderijen van dichtbij bekijken. Let ook op de plafondschilderingen en bekijk het prachtig gedetailleerde schilderij van de tabak- en bananenpluk, dat zo mooi is dat het zelfs een plekje kreeg op een bankbiljet. Rondleidingen starten elk uur en worden in het Spaans en Engels gehouden. Er is ook een klein café waar je na de wandeling prima kan lunchen.

Jade Museum

Het uitgebreide en bijzonder goed ingerichte Jade Museum omvat vijf verdiepingen aan interessante exposities vol archeologische vondsten. Hoewel de naam doet vermoeden dat het in dit museum uitsluitend om jade gaat, leer je hier ook een heleboel over het dagelijks leven van mensen in het pre-Columbiaanse tijdperk. Onder meer de rol van magie en rituelen, en welke rol jade speelde in de levens van de oorspronkelijke bewoners. Neem de tijd om alles rustig te bestuderen.

Straat in San Jose, Costa Rica

Gebouwen in San Jose, Costa Rica

De leukste en mooiste wijk van San José is Barrio Amón. Gelegen ten noordwesten van Plaza España en geliefd om de prachtige architectuur en statige huizen in alle kleuren van de regenboog. Je vindt er knusse boetiekhotels en hippe restaurants, en kunt er prachtige plaatjes schieten.

Spirogyra Butterfly Garden

Een van de meest serene plekjes van San José is de Spirogyra Butterfly Garden. Deze tuin vol tropische en bijzondere vlinders bevindt zich in het laatste echte stukje natuur van de stad, en heeft als doel mensen te leren over vlinders en hun rol in de natuur. Een heerlijke plek om rond te wandelen, vlinders te bekijken en te genieten van rust en de natuur. Na afloop nog niet genoeg beestjes gezien? In het Insect Museum in de universiteit kun je een bijzondere collectie van tropische insecten bekijken.

Mercado Central

Als je van kleurrijke Latijns-Amerikaanse markten houdt, dan moet je zeker een kijkje nemen bij de Mercado Central. Deze grote overdekte markthal staat bomvol met kleine kraampjes die van alles verkopen. Van koffiebonen tot lokale specerijen en van goedkope kleding tot souvenirs. Je kunt er goed lokaal eten en eindeloos dwalen tussen alle kraampjes, maar voor écht mooie souvenirs kun je beter naar de Mercado Nacional de Artesanías gaan. Deze markt achter het nationaal museum verkoopt lokale kunst en handgemaakte souvenirs, van betere kwaliteit en voor een betere prijs dan op de Mercado Central.

Mercado Central San Jose

Catedral Metropolitana San Jose

Catedral Metropolitana

De neoklassieke Catedral Metropolitana werd gebouwd in 1871 op de fundamenten van zijn voorganger die werd verwoest door een aardbeving. Een historische plek die een grote rol speelt in het dagelijks leven van de bewoners en met een prachtig decor van kleurrijke Spaanse tegelvloeren en bijzondere gedetailleerde glas-in-lood ramen. Je mag er gratis een kijkje nemen.

Reizen naar San José — Hoe kom je er?

San José is de hoofdstad van Costa Rica. Er gaan geen directe vluchten vanuit Nederland, maar met één of twee overstappen kom je er gelukkig ook. Voor de prijs hoef je het in ieder geval niet te laten, want een retourtje kost tussen de € 400 en € 500. Stukken goedkoper dan tickets naar andere delen van Latijns Amerika.

Eenmaal in San José kom je te voet al een heel eind, maar een taxi of fiets kan op een warme dag net iets meer comfort geven. Vanuit San José vertrekken ook bussen naar andere delen van het land.

San José ervaringen & beoordelingen

De San José ervaringen zijn afkomstig van bezoekers van rondreis.nl. De beoordelingen zijn gebaseerd op hun San José ervaring.

-
Totaalscore

Er zijn nog geen beoordelingen ingevuld voor Costa Rica.

San José op de kaart

Bezienswaardigheden Costa Rica

De mooiste actieve vulkaan ter wereld
Regenwoud, bountystrandjes en aapjes
Tropisch kustplaatsje in Costa Rica
Avontuurlijk gebied vol natuur
Afgelegen nestelplek voor zeeschilpadden
Het ecoparadijs van Costa Rica
Het eco-paradijs van Costa Rica
Outdoor-paradijs aan de voet van de Arenal vulkaan
Relaxt badplaatsje aan de Caraïbische kust
Veelzijdige badplaats in Costa Rica

Reizen naar San José

16-daagse rondreis Highlights of Costa Rica

16-daagse rondreis Highlights of Costa Rica

Groepsrondreis
16 dagen

Costa Rica is een prachtig groen land, rijk aan imposante vulkanen, borrelende thermale bronnen, spa...

vanaf
€ 1.845
Autorondreis Costa Rica; het dierenrijk van Costa Rica (16 dagen) - Van Verre

Autorondreis Costa Rica; het dierenrijk van Costa Rica (16 dagen) - Van Verre

Autorondreis
16 dagen

16 dagen lang ga je zelf aan het stuur om Costa Rica te ontdekken! Je rijdt van San José naar Tortug...

vanaf
€ 2.000
18-daagse groepsrondreis Costa Rica en Nicaragua (vanaf 2021)

18-daagse groepsrondreis Costa Rica en Nicaragua (vanaf 2021)

Groepsrondreis
18 dagen

Ga met ons mee op deze zeer bijzondere rondreis door twee prachtige landen: Costa Rica en Nicaragua!...

vanaf
€ 2.249

Reizen naar Costa Rica

Wil je meer weten over reizen naar Costa Rica? Bekijk hier alle informatie.

rondreizen naar Costa Rica