Tortuguero

Afgelegen nestelplek voor zeeschilpadden

Het tropische Tortuguero is een van de best bewaarde geheimen van Costa Rica. Een afgelegen, beschermde plek waar je je midden in het regenwoud bevindt en getuige bent van nestelende schildpadden. De plek is alleen per boot of vliegtuig te bereiken, maar het is de reis absoluut waard.

Tortuguero

De beschermde stranden van Tortuguero bieden de perfecte omstandigheden voor nestelende schildpadden en elk jaar kruipen hier duizenden piepkleine exemplaren uit hun ei. Het is de belangrijkste reden om af te reizen naar Tortuguero, maar de laatste tijd weten ook steeds meer reizigers de plek buiten het seizoen te vinden. De relaxte atmosfeer is geliefd onder backpackers die op zoek zijn naar rust en adembenemend mooie natuur.

Tortuguero dorp

Het centrum van je verblijf is Tortuguero dorp, het kleurrijke hart van deze regio. Het dorpje bestaat uit felgekleurde huisjes en smalle straatjes met restaurants en souvenirwinkeltjes aan weerszijden. Er rijden geen auto’s, de sfeer is relaxt en het dorp kent een sterk Afro-Caribisch karakter. Wanneer de zon onder is en iedereen terug is van een excursie komt het dorp tot leven, en mengen locals en reizigers zich op straat. Neem plaats in een van de kleine restaurantjes voor een bordje met rijst, bonen en kip of geniet van een kleurige cocktail met vers fruit. Je vindt er enkele kleinschalige hotels en hostels, maar de mooiere accommodaties liggen net buiten het dorp en zijn alleen te bereiken met de boot.

Tortuguero National Park

Het Tortuguero National Park is opgericht in 1975 met als doel het kwetsbare ecosysteem te beschermen. In de jaren daarvoor zijn grote delen van het oerwoud gekapt en het grootste deel van het nationale park is relatief jong. Toch heeft de regio een grote diversiteit aan flora en fauna. In totaal zijn hier zo’n 400 boomsoorten en 2000 bloemensoorten te vinden, en ruim 800 verschillende dieren en vogels. Zo is ongeveer de helft van alle vogelsoorten in Costa Rica te vinden in het nationale park en tot de vaste bewoners horen ook de jaguar, poema, ocelot, tapir, schildpadden en verschillende aapsoorten.

Schildpadden spotten

Het dorpje Tortuguero is heel gezellig en het nationale park een absoluut paradijs, maar de échte reden dat reizigers naar dit afgelegen deel van Costa Rica reizen zijn de schildpadden. De stranden van Tortuguero zijn de belangrijkste nestelplaats voor onder andere de groene zeeschildpad en de lederschildpad. In de maanden april tot eind oktober komen duizenden schildpadden in het holst van de nacht aan land om hun eieren te leggen. Elk vrouwtje maakt zes nestjes per seizoen en in de maanden november tot januari kun je ’s nachts het strand op om te bekijken hoe de babyschildpadden uit hun ei kruipen. Ga echter alleen op pad met een officiële gids om de natuur zo min mogelijk te storen. Andere dingen waar je op moet letten: draag donkere kleding, laat je camera thuis en volg altijd de instructies op van gidsen en rangers.

Sea Turtle Sanctuary

Als je meer wilt weten over de zeeschildpadden en benieuwd bent wat precies wordt gedaan om deze bedreigde diersoort te ondersteunen kun je een bezoek brengen aan het Sea Turtle Sanctuary, nabij het dorp. Het onderzoekscentrum brengt in kaart waar schildpadden eieren leggen en beschermen ze tegen gevaren van buitenaf. Hier vind je alle informatie over het belang van het behoud van de schildpadden en hoe de lokale bevolking van Tortuguero daarbij wordt betrokken. Medewerkers staan je graag te woord om meer te vertellen over hun werk en als je begaan bent met het lot van de schildpadden van Costa Rica kan je zelfs een schildpad ’adopteren’.

Kanoën

Het waterrijke Tortuguero wordt ook wel de Amazone van Costa Rica genoemd, en de leukste manier om de natuurpracht te bewonderen is per boot. Kies voor een wendbare kano om het wateroppervlak te verkennen, want een gemotoriseerde boot jaagt de dieren weg en kan alleen op de brede stukken varen. In het dorp van Tortuguero kun je op verschillende plekken een tour per kano boeken, waaronder een tour na zonsondergang als de beesten zich laten zien.

Wandeltochten

Er liggen een aantal interessante wandelpaden in het Tortuguero National Park, maar verreweg de leukste hike maak je naar Turtle Hill. Gelegen op tien minuten varen van het dorp en nog best wel een flinke klim omhoog, maar als je na twee uur eindelijk bovenop staat is het uitzicht onbetaalbaar.

Reizen naar Tortuguero — Hoe kom je er?

Tortuguero is gelegen in het noordoostelijke puntje van Costa Rica. Een plek ver buiten de gebaande paden en het heeft wat voeten in aarde om er te geraken; deze afgelegen plek is namelijk niet via het vasteland bereikbaar. In principe kunnen er kleine vliegtuigen landen, maar de meeste reizigers komen per boot aan. Om er te komen moet je vanaf hoofdstad San José de bus nemen nemen naar Cariari, daar overstappen op een bus naar La Pavona om vervolgens de boot te nemen naar Tortuguero.

Tortuguero dorp is klein en er rijden geen auto’s. Je kunt het dorpje makkelijk te voet bekijken, maar de meeste lodges en resorts liggen er een stukje buiten en dus ben je soms ook aangewezen op de watertaxi.

Tortuguero ervaringen & beoordelingen

De Tortuguero ervaringen zijn afkomstig van bezoekers van rondreis.nl. De beoordelingen zijn gebaseerd op hun Tortuguero ervaring.

Er zijn 0 Tortuguero ervaringen geplaatst.

-
Totaalscore

Bezienswaardigheden Costa Rica

De mooiste actieve vulkaan ter wereld
Regenwoud, bountystrandjes en aapjes
Tropisch kustplaatsje in Costa Rica
Avontuurlijk gebied vol natuur
De toegangspoort tot Costa Rica
Het ecoparadijs van Costa Rica
Het eco-paradijs van Costa Rica
Outdoor-paradijs aan de voet van de Arenal vulkaan
Relaxt badplaatsje aan de Caraïbische kust
Veelzijdige badplaats in Costa Rica

Reizen naar Tortuguero

Familiereis COSTA RICA AVONTUUR - 21 dagen; 'El Dorado' voor het hele gezin

Familiereis COSTA RICA AVONTUUR - 21 dagen; 'El Dorado' voor het hele gezin

Familiereis
21 dagen

Dit is een familiereis voor gezinnen met kinderen tot 19 jaar. Costa Rica heet niet voor niets 'rijk...

vanaf
€ 3.045
17-daagse privé rondreis diverse vervoerstypes Adembenemend Costa Rica

17-daagse privé rondreis diverse vervoerstypes Adembenemend Costa Rica

Individuele rondreis
17 dagen

Reizen per shuttlebus Als je niet wilt of kunt autorijden is dit een fantastische rondreis voor jou!...

vanaf
€ 2.331
Rondreis Costa Rica, 16 dagen

Rondreis Costa Rica, 16 dagen

Groepsrondreis
16 dagen

Prachtige natuur in de vele nationale Parken In ruim 2 weken langs de absolute hoogtepunten van h...

vanaf
€ 2.195
Arriba Costa Rica

Arriba Costa Rica

Individuele rondreizen
15 dagen

De all-time favourite van de Riksja-reizigers! Tijdens deze individuele rondreis door Costa Rica doe...

vanaf
€ 1.392

Reizen naar Costa Rica

Wil je meer weten over reizen naar Costa Rica? Bekijk hier alle informatie.

rondreizen naar Costa Rica

Blogs over Tortuguero