Cienfuegos

Parel van het zuiden

Cienfuegos is een Cubaanse universiteitsstad met een aantrekkelijk historisch centrum en voldoende mooie bezienswaardigheden om tijdens je Cuba rondreis te gaan bekijken.

Cienfuegos

Cienfuegos op Cuba is zeker en goede optie voor de vakantie wanneer je wilt genieten van veelzijdigheid in een stad. Deze stad heeft op de eerste plaats een toch wel wat industrieel karakter, waardoor je niet in de eerste plaats aan een fijne vakantiebestemming denkt, maar het indrukwekkende historisch centrum maakt dit helemaal goed. Daarnaast is ook de Punta Gorda wijk een echte highlight in de stad.

Historisch centrum

Cienfuegos heeft een rijk verleden en dit is nog altijd te zien aan het historische centrum van de stad. In de koloniale tijd werd de stad ook wel de Parel van het Zuiden genoemd, en dat is natuurlijk niet voor niets. In 2005 werd de stad op de Werelderfgoedlijst van UNESCO gezet en een plaats krijgt hier niet zomaar een plekje. Je kunt er indrukwekkende bouwwerken bewonderen en de stad straalt gewoon geschiedenis uit. De Spanjaarden bouwden er in 1745 voor het eerst een fort, maar pas in 1819 kreeg de stad ook daadwerkelijk een naam. Cienfuegos werd vernoemd naar José Cienfuegos, de gouverneur-generaal van Cuba in die tijd.

Cienfuegos

Cienfuegos

Het schaakbordpatroon

Cienfuegos werd aangelegd in een zogenaamd schaakbordpatroon, dat ook wel het hippodamische systeem wordt genoemd. Dit wil zeggen dat de rijen woningen loodrecht op elkaar staan. Van de noordzijde naar de zuidzijde van de stad lopen de calles, en van de westzijde naar de oostzijde lopen de avenidas. In de hele stad is een romantische Franse sfeer merkbaar.

Palacia del Valle

Als je een stukje rijkdom wilt bewonderen in Cienfuegos, dan moet je naar de wijk Punta Gorda. Dit is een villawijk waar in het verleden de rijkste mensen van de stad woonden. Tegenwoordig is de wijk niet meer zo luxe als deze ooit geweest is, vooral omdat veel villa’s aan het vervallen zijn. Toch is de wijk zeker nog een bezoek waard, ook zeker omdat hier het Palacia del Valle te bewonderen is. Dit paleis is gebouwd uit verschillende stijlen binnen de architectuur, en dat maakt het een bijzonder geheel om te zien. In de negentiende eeuw werd een start gemaakt met de bouw van Palacia del Valle en in de twintigste eeuw werd er nog een deel bijgebouwd. Er is een mooi terras te vinden waar je terecht kunt voor een verkoelend drankje. Het terras heeft drie torentjes met elk een eigen betekenis. Deze staan voor kracht, geloof en liefde. Het is zeker de moeite waard om even plaats te nemen op dit terras, want vanaf hier kun je in alle rust genieten van een indrukwekkend uitzicht over de stad.

Cienfuegos

Cienfuegos

De Malecón en Paseo del Prado

Als je weer vertrekt vanuit de wijk Punta Gorda, en richting het historische centrum loopt, dan vind je hier de Malecon die langzaam overgaat in de Paseo del Prado. Deze indrukwekkende boulevard mag je zeker niet missen, want bijna nergens ter wereld kun je zoveel prachtige villa’s uit de negentiende eeuw vinden als langs deze boulevard. Naast de statige villa’s die er te vinden zijn kun je er ook enkele interessante standbeelden bekijken. Het is een heerlijk stuk om te wandelen, om op je gemak te slenteren langs de mooie gebouwen en standbeelden.

Parque José Martí

Parque José Martí is het stadsplein van Cienfuegos. Dit plein is zeker een plaatje om te zien, en dan met name om de prachtige gebouwen die er staan. Hier kun je de mooiste gebouwen van de hele stad bewonderen, en dat is absoluut de moeite waard. Het plein lag er al eerder dan de stad en het is eigenlijk zo dat de stad om het plein heen is aangelegd om het plein te sparen. Dit deden de Fransen in de negentiende eeuw. Je kunt hier diverse mooie bouwwerken bewonderen om het plein heen, zoals bijvoorbeeld een grote kathedraal met gebrandschilderde ruiten en het theater Teatro Tomás Terry. Dit theater draagt de naam van een man uit Venezuela die een groot bedrag doneerde, waardoor de bouw van het theater mogelijk werd. Het theater is een bijzonder luxe pand om te zien, zowel van binnen als van buiten. Direct naast het Teatro Tomás Terry is het mooie Colegio San Lorenzo te vinden, dat ook al meer dan een eeuw oud is, en ook het Palacio Ferrer is te vinden aan het plein. Hier is tegenwoordig het Casa de la Cultura Benjamin Duarte te vinden. De koepel is zeker een bezoek waard. Je kan de gietijzeren trap beklimmen om hier te genieten van een mooi  uitzicht over de stad.

Jose Marti park in Cienfuegos

Reizen naar Cienfuegos – Hoe kom je er?

Je vliegt in negen tot tien uur naar Cienfuegos op Cuba. Deze tijd is gebaseerd op vertrek vanaf Schiphol Amsterdam naar hoofdstad Havana. Vanaf de luchthaven hoef je niet ver meer te reizen, dus de totale reis duurt zeker niet veel langer, afhankelijk van je accommodatie natuurlijk. In Cuba is het zes uur vroeger dan in Nederland.

Cienfuegos ervaringen & beoordelingen

De Cienfuegos ervaringen zijn afkomstig van bezoekers van rondreis.nl. De beoordelingen zijn gebaseerd op hun Cienfuegos ervaring.

Er zijn 0 Cienfuegos ervaringen geplaatst.

-
Totaalscore

Bezienswaardigheden Cuba

Ervaar het Cubaanse stadsleven
Authentiek koloniaal provinciestadje
Een unieke streek in Cuba
Dé badplaats van Cuba
Veelzijdige Cubaanse stad
Bezoek het westen van Cuba
Het broeierige hoogtepunt van Cuba
Ongerept eilandparadijs

Reizen naar Cienfuegos

16-daagse groepsrondreis Cuba Grande

16-daagse groepsrondreis Cuba Grande

Groepsrondreis
16 dagen

Cuba is samengevat bijzondere  mensen, muziek, prachtige natuur en historische en koloniale gebouwen...

vanaf
€ 2.129

Reizen naar Cuba

Wil je meer weten over reizen naar Cuba? Bekijk hier alle informatie.

rondreizen naar Cuba