Pinar del Rio

Bezoek het westen van Cuba

Pinar del Rio is de meest westelijke provincie van Cuba en staat bij menig reiziger op zijn lijstje. Hier vind je namelijk de beroemde vallei van Viñales en kun je het productieproces van de Cubaanse sigaar van heel dichtbij bekijken.

Pinar del Rio

Pinar del Rio is een schitterend gebied met hoge bergketens en eindeloze plantages met koffie- en tabaksplanten, en bananenbomen. Tegelijkertijd heb je er ook enkele van de mooiste en meest ongerepte stranden van heel Cuba tot je beschikking, dus ons advies is om genoeg tijd uit te trekken voor dit deel het land.

Pinar del Rio

De gelijknamige hoofdstad van Pinar del Rio heeft de charme van een groot dorp, maar wordt niet door heel veel reizigers bezocht. Dat komt wellicht omdat iedereen direct koers zet naar het nabijgelegen Valle de Viñales, maar als je er toch bent beland, dan valt er het een en ander te zien en te doen. Pinar del Rio is een aaneenschakeling van koloniale huisjes en fotogenieke straten, en op het centrale plein van de stad kun je uitstekend mensen kijken. Ook leuk: breng een bezoek aan Fábrica de Bebidas Casa Gara, waar je lokale brandy van guave kan proeven.

Pinar del Rio, Cuba

Pinar del Rio, Cuba

Bezoek een sigarenfabriek

Zeg je Cuba, dan zeg je Cubaanse sigaren. Het stadje Pinar del Rio ligt temidden van uitgestrekte tabaksvelden en een uitstapje naar een sigarenfabriek hoort er gewoon bij. Breng een bezoek aan de beroemde Fábrica de Tabacos Francisco Donatien, waar de sigaren voor je neus worden gerold. Natuurlijk zijn er meer plekken in Cuba waar je een fabriek kan bezoeken, maar deze staat bekend om het authentieke karakter. Neem na afloop van je bezoek ook een kijkje in het aangrenzende tabakswinkeltje. Want in de wetenschap dat hier de beste sigaren ter wereld worden gerold, is het lastig om met lege handen naar huis te gaan.

Valle de Vinales

Het hoogtepunt in dit deel van Cuba is een bezoek aan de vallei van Viñales. De vallei ligt op ongeveer 26 kilometer ten noorden van de stad Pinar del Rio en omvat een vruchtbaar gebied van karstbergen, takabsplantages en eindeloze rijen bananenbomen. Dit is het centrum van de tabaksindustrie, maar de meeste toeristen komen hier vooral voor de spectaculair mooie natuur en vele outdoor mogelijkheden. Je kunt er bijvoorbeeld mountainbiken of paardrijden door roestbruine landschappen en onderweg pauzeren bij koffieplantages of tabaksproducenten, maar ook fanatieke klimmers komen hier aan hun trekken. Valle de Viñales staat op de Werelderfgoedlijst van UNESCO en een bezoekje aan deze bijzondere plek mag niet ontbreken tijdens je rondreis door Cuba.

Pinar del Rio, Cuba

Pinar del Rio, Cuba

Reserva de la Biosfera Sierra del Rosario

Sierra del Rosario is een indrukwekkende bergketen in het westen van Cuba. Het bestaat grotendeels uit dichte jungle en je vindt er meer dan 800 verschillende soorten planten en tal van bijzondere dieren. De bergketen ligt deels in Pinar del Rio en deels in de provincie Artemisa, maar feit blijft dat dit een van de mooiste wandelbestemmingen is in heel Cuba. Het is echter niet toegestaan om in je eentje eropuit te gaan, dus je ontkomt er niet aan om een gids mee te nemen.

Playa las Tumbas

Laten we niet vergeten dat Cuba in het Caraïbisch gebied ligt en dat je hier dus ook zeker een aantal mooie stranden kan bezoeken. In Pinar del Rio kun je daarvoor het beste helemaal naar het westen reizen, naar Parque Nacional Península de Guanahacabibes. Dit is een natuurpark in het meest westelijke puntje van Cuba en je vindt er geweldig mooie stranden, zoals Playa las Tumbas. Dit is een van de mooiste en meest afgelegen stranden van Cuba, want je vindt er één klein hotel en daar moet je het mee doen.

Pinar del Rio, Cuba

Pinar del Rio, Cuba

Cayo Jutias & Cayo Levisa

Bijna net zo mooi als Playa las Tumbas, maar dan wel iets beter bereikbaar zijn de stranden van Cayo Jutias en Cayo Levisa. Deze eilandjes liggen aan de noordkust van Pinar del Rio en vormen kleine, tropische paradijsjes. Parelwitte stranden, felblauwe zee en een schitterende onderwaterwereld: hier kun je het gerust een dagje uithouden. Beide eilandjes zijn bovendien goed te bereiken vanuit Valle de Viñales en dus makkelijk in te passen in je reisplanning.

Reizen naar Pinar del Rio — Hoe kom je er?

De provincie Pinar del Rio ligt in het uiterste westen van Cuba en is makkelijk te bereiken vanuit de hoofdstad Havana. Vanuit Havana vertrekken namelijk twee keer per dag bussen naar de stadjes Pinar del Rio en Viñales, dus ideaal als je beide steden wil bezoeken. Heb je wat meer te besteden dan kun je er ook voor kiezen om een taxi te nemen, en deze eventueel te delen met een paar andere reizigers. Helemaal makkelijk zijn de kant en klare tours die je in Havana kunt boeken, waarbij je in één dag een excursie maakt naar zowel de vallei van Viñales als de sigarenfabriek. Je bent dan uiteindelijk ’s nachts terug in Havana.

Pinar del Rio ervaringen & beoordelingen

De Pinar del Rio ervaringen zijn afkomstig van bezoekers van rondreis.nl. De beoordelingen zijn gebaseerd op hun Pinar del Rio ervaring.

Er zijn 0 Pinar del Rio ervaringen geplaatst.

-
Totaalscore

Bezienswaardigheden Cuba

Ervaar het Cubaanse stadsleven
Authentiek koloniaal provinciestadje
Een unieke streek in Cuba
Dé badplaats van Cuba
Parel van het zuiden
Veelzijdige Cubaanse stad
Het broeierige hoogtepunt van Cuba
Ongerept eilandparadijs

Reizen naar Cuba

Wil je meer weten over reizen naar Cuba? Bekijk hier alle informatie.

rondreizen naar Cuba