Valle de Viñales

Een unieke streek in Cuba

Valle de Viñales is een bijzonder stukje natuur. Het landschap met zijn metershoge kalkstenen rotsen, vruchtbare roodbruine grond en de eindeloze velden met tabaksplanten is uniek in dit deel van de wereld. Het is geen verrassing dat Valle de Viñales ook wel de mooiste streek van Cuba wordt genoemd.

Valle de Viñales

Het prachtige Valle de Viñales (Vallei van Viñales) is miljoenen jaren geleden gevormd, en zijn prehistorische karakter is goed bewaard gebleven. De indrukwekkende omgeving kenmerkt zich door zijn grotten, mogotes en ondergrondse rivieren. Maar dit fantastische landschap is ook de plek waar Cuba’s bekendste exportproduct wordt geproduceerd: de sigaar. Bezoek een eeuwenoude tabaksplantage of ga hiken, klimmen en paardrijden. In Valle de Vinales is het allemaal even bijzonder.

Viñales

Op de rand van de vallei, gelegen tussen de rotsen en tabaksplantages, ligt het charmante dorpje Viñales. Hier zitten bewoners in een schommelstoel op hun veranda een sigaartje te roken, scharrelen varkens gemoedelijk over de erven en klinkt de hele dag zwoele Cubaanse muziek. Er zijn een paar hotels, maar leuker is het om te logeren bij mensen thuis in een zogenoemde casa particular. Het aanbod van deze b&b's is groot, en de huiseigenaren staan doorgaans al op het busstation te wachten op nieuwe bezoekers. In het stadje zelf zijn niet heel veel bezienswaardigheden, maar het is wel een goede plek om het echte Cubaanse leven te observeren. Wie de vallei bezoekt zal hier ongetwijfeld een goede uitvalsbasis vinden.

Rotsklimmen

De steile karstbergen die de vallei van Viñales omringen zullen bij menig bergbeklimmer het hart sneller doen kloppen. Vanwege het harde en sterke gesteente is het een zeer geschikte plek om te klimmen. In totaal liggen in de vallei meer dan 350 verschillende klimroutes, maar helaas is het sinds enkele jaren niet meer toegestaan om overal te klimmen. Professionele bedrijfjes gaan nog wel naar boven bij El Palenque, waar een goed begaanbare route ligt. De verwachting is dat andere klimroutes snel weer in gebruik worden genomen.

Valle de Viñales climbing

Bezoek een plantage

Vanwege de vruchtbare grond gedijt de tabaksplant erg goed in Valle de Viñales. De vallei is gevuld met velden vol groene tabaksplanten en boerderijen waar de beste sigaren van het hele land worden gerold. Een bezoek aan Viñales is niet compleet zonder bij een lokale tabaksboer langs te zijn geweest. Wandel langs de groene plantages, bekijk hoe de tabaksbladeren worden gedroogd in rieten hutjes, en niet geheel onbelangrijk: Proef zelf ook een versgerold sigaartje.

Grotten

Behalve boven de grond is er in Valle de Viñales ook een hoop te zien onder de grond. Een bezoekje aan één van de vele grotten in de omgeving is daarom een onvergetelijke ervaring. Bekijk stalagmieten en stalagtieten, en houd je ogen open voor fossielen. Sommige grotten werden vroeger zelfs gebruikt door Indianen, en het bewijs van hun aanwezigheid is nog op veel plekken te zien. Bezoek bijvoorbeeld de Gran Caverna de Santo Tomas. Dit ondergrondse grottenstelsel is maar liefst 45 kilometer lang en de grootste van heel Cuba.  Een andere optie is Las Cuevas del India, op vijf kilometer afstand van het dorpje Viñales. Hier daal je onder begeleiding van een gids af in de enorme grotten, en maak je een boottocht over een ondergrondse rivier. Kom wel op tijd, het kan druk worden.

Paardrijden

Als je ergens een mooi ritje op de rug van een paard kan maken, dan is het wel in Valle de Viñales. Boek een excursie en verken op een rustig tempo de omgeving. Sjok over de roodbruine zandwegen, langs boerderijen en velden vol tabak. Het is mogelijk om op eigen houtje de vallei te ontdekken, maar het is ook een optie om een gids mee te nemen. Onderweg wordt dikwijls gestopt bij grotten en een lokale tabaksplantage. Hou je niet zo van paardrijden? Verken de vallei dan te voet of per fiets. Ritjes te paard, wandeltochten en fietsexcursies regel je bij je hotel of een toeristenbureau in Vinales.

Valle de Viñales

Reizen naar Valle de Viñales — Hoe kom je er?

Valle de Viñales ligt in het uiterste westen van Cuba en om er te komen ben je wel even onderweg. De vlucht van Schiphol Amsterdam naar Havana duurt ongeveer 11 uur. KLM vliegt rechtstreeks en de prijs voor een retourtje begint bij € 800, afhankelijk van wanneer je vertrekt.

De afstand van Havana naar Viñales bedraagt vervolgens 200 kilometer. Je kunt er voor kiezen om dat met een eigen huurauto af te leggen, maar er gaat ook twee keer per dag een bus die kant op. Vanuit Havana worden ook all-in excursies naar Valle de Viñales aangeboden, maar dit is doorgaans een stuk duurder dan wanneer je op eigen gelegenheid naar dit deel van het land afreist.

In het stadje Viñales rijden de hele dag groene minibusjes naar de vallei. Ze stoppen onderweg bij de meeste hotels en de belangrijkste bezienswaardigheden.

Valle de Viñales ervaringen & beoordelingen

De Valle de Viñales ervaringen zijn afkomstig van bezoekers van rondreis.nl. De beoordelingen zijn gebaseerd op hun Valle de Viñales ervaring.

Er zijn 0 Valle de Viñales ervaringen geplaatst.

-
Totaalscore

Bezienswaardigheden Cuba

Ervaar het Cubaanse stadsleven
Authentiek koloniaal provinciestadje
Dé badplaats van Cuba
Parel van het zuiden
Veelzijdige Cubaanse stad
Bezoek het westen van Cuba
Het broeierige hoogtepunt van Cuba
Ongerept eilandparadijs

Reizen naar Cuba

Wil je meer weten over reizen naar Cuba? Bekijk hier alle informatie.

rondreizen naar Cuba