Berlijn

Hippe Duitse hoofdstad

Tijdens een weekendje of stedentrip Berlijn valt genoeg te doen. De stad staat bekend om haar grote museumaanbod, hippe wijkjes, gezellige markten én uitbundige nachtleven.

Berlijn

Iedere Europeaan moet een keer in Berlijn zijn geweest. De stad kent een roerige geschiedenis, maar wist zich ondanks alles (of juist daarom?) om te poppen tot een van de leukste steden in Europa.

Hip Berlijn

Berlijn staat ook wel bekend als de hipste hoofdstad van Europa en tijdens een stedentrip of weekendje weg kun je daar maar moeilijk omheen. De stad stikt van de leuke wijken met bijzondere speciaalzaken, vintage winkels en hippe koffiebarretjes, en in het weekend poppen overal vlooienmarkten op. Ook leuk: veel industrieel erfgoed in Berlijn is door de jaren heen omgetoverd tot creatieve broedplaats. Je vindt hier de ateliers van lokale artiesten, street food markten en horeca. Daarnaast is Berlijn berucht om haar nachtleven en kun je hier tot diep in de ochtend een feestje vieren bij een van de vele nachtclubs.

Berlijnse Muur

De belangrijkste bezienswaardigheid in Berlijn is natuurlijk de Berlijnse Muur. Dt icoon zorgde jarenlang voor een tweedeling in zowel de stad als Duitsland en de restanten daarvan zijn op verschillende plekken in de stad te zien. Je hoeft er eigenlijk niet eens naar op zoek, want tijdens een weekendje weg kom je het gegarandeerd tegen. Op het hypermoderne Potsdamer Platz worden bijvoorbeeld nog enkele delen tentoongesteld, maar ook ter hoogte van het Mauerpark, de East Side Gallery, Checkpoint Charlie en de Bernauer Straße vind je oude stukken Berlijnse Muur terug.

Street art

Het street art paradijs van Europa, zo zou je Berlijn best mogen omschrijven. Werkelijk overal is street art terug te vinden en het is zeker de moeite waard om hier een beetje op te letten. Laat de werken van bekende artiesten als een rode draad je stadswandeling bepalen en houd je ogen op op plekken als treinstations, verlaten gebouwen en achterafstraatjes. Als je het leuk vind om meer te weten te komen over de verschillende artiesten die Berlijn als hun canvas beschouwen, dan is het wellicht ook leuk om aan te sluiten bij een speciale street art tour. Deze worden vaak gegeven door enthousiaste Berliners die je meer kunnen vertellen over de geschiedenis van de stad en welke rol street art daarin heeft gespeeld.

Musea in Berlijn

Aan goede musea geen gebrek in Berlijn. Tijdens een weekendje weg hoef je je niet te vervelen en ook op een regenachtige dag valt genoeg te doen. Er zijn toonaangevende kunstmusea, maar ook musea die zich richten op de roerige geschiedenis van Berlijn. Aanraders in die laatste categorie zijn bijvoorbeeld het DDR Museum, Topographie des Terrors en het Stasi Museum. Kunstliefhebbers kunnen onder andere terecht in het indrukwekkende Pergamonmuseum, maar ook het Neues Museum is de moeite waard. Hier kun je het wereldberoemde borstbeeld van de Egyptische koningin Nefertiti van dichtbij bewonderen.

Checkpoint Charlie

Checkpoint Charlie vormde ten tijde van de Koude Oorlog een belangrijke controlepost tussen de Amerikaanse en Russische sector. Het is een van de bekendste plekken in Berlijn en staat symbool voor de vroegere scheiding van de stad. Anno nu is het een grote toeristische trekpleister en zijn er nog enkele elementen die herinneren aan vroegere tijden. Als je echter meer wilt weten over dit stukje Berlijn, dan kun je het best het bijbehorende museum bezoeken.

Holocaust Monument

In het centrum van Berlijn ligt ook het Holocaust Monument, een vrij recente aanwinst die de slachtoffers van de Holocaust herdenkt. Het indrukwekkende monument bestaat uit ruim 2700 betonblokken en doet soms een beetje denken aan een labyrint. Dat is ook exact de gedachte erachter: de kunstenaar wil dat bezoekers datzelfde gedesoriënteerde gevoel ervaren als de Joden destijds.

Reichstag

Het Duitse Parlementsgebouw is een van de meest iconische bouwwerken in de stad. Dat komt onder andere door de indrukwekkende glazen koepel, maar ook omdat het pand een belangrijk decor vormde van de gebeurtenissen in de vorige eeuw. Liefhebbers kunnen een rondleiding krijgen en het bijzondere gebouw van binnen bekijken.

Brandenburgertor

De iconische Brandenburgertor is een bekende bezienswaardigheid in Berlijn. Het is de enige bewaard gebleven stadspoort van Berlijn en dateert uit het eind van de 18de eeuw.

Reizen naar Berlijn — Hoe kom je er?

Berlijn ligt in het oosten van Duitsland en is vanuit Nederland op verschillende manieren te bereiken. Je kunt natuurlijk vliegen naar Berlijn, maar de kans is groot dat je met inchecken, boarden en reizen naar de luchthaven net zo lang bezig bent als wanneer je met de auto of trein gaat. Met de auto is het zonder files zo’n 6 uur rijden vanaf de grens, met de trein ben je ongeveer even lang onderweg. Eenmaal aangekomen in Berlijn kun je de stad eenvoudig met de fiets verkennen of de metro pakken. Het openbaar vervoer is ontzettend goed geregeld en voor een dagkaart betaal je slechts een paar euro.

Berlijn ervaringen & beoordelingen

De Berlijn ervaringen zijn afkomstig van bezoekers van rondreis.nl. De beoordelingen zijn gebaseerd op hun Berlijn ervaring.

Er zijn 0 Berlijn ervaringen geplaatst.

-
Totaalscore

Bezienswaardigheden Duitsland

Wijnregio in Duitsland
Musea, bier en kerstmarkten
Groene vakantieregio
Levendige Duitse modestad aan de Rijn
Vulkanische landschappen en historische stadjes
Natuur en platteland in Duitsland
Gezellige stedentrip bestemming
Cultuur en natuur
Regio voor elk type reiziger
Alternatieve Duitse havenstad
Afwisselende vakantiebestemming
De mooiste plekken aan de Duitse kust
De mooiste kastelen van Duitsland

Reizen naar Duitsland

Wil je meer weten over reizen naar Duitsland? Bekijk hier alle informatie.

rondreizen naar Duitsland