Kastelen Duitsland

De mooiste kastelen van Duitsland

Aan mooie kastelen geen gebrek in Duitsland en dat merk je al snel als je een rondreis maakt. De bouwwerken lijken regelrecht uit een sprookjesboek te komen en staan vaak vrij prominent bovenop een bergtop. 

Kastelen Duitsland

Wat is het mooiste kasteel van Duitsland? Over die vraag zijn de meningen verdeeld, want in Duitsland vind je honderden kastelen, burchten en paleizen. De meesten dateren uit de Middeleeuwen, maar er zitten toch ook een aantal recentere bouwwerken tussen.

Slot Neuschwanstein

Laten we beginnen met het beroemdste kasteel van Duitsland: Slot Neuschwanstein. Dit kasteel ligt in de deelstaat Beieren en dateert uit de negentiende eeuw. Het is een van de absolute hoogtepunten van de regio en het kasteel wordt elk jaar door vele duizenden mensen bezocht. Dat heeft alles te maken met haar sprookjesachtige voorkomen, het slot zou namelijk niet misstaan in een sprookjesboek. Het schijnt zelfs dat niemand minder dan Walt Disney zich door het kasteel liet inspireren voor zijn pretpark in Californië.

Burg Eltz

De geschiedenis van Burg Eltz gaat vele honderden jaren terg in de tijd. Deze burcht ligt in de buurt van Cochem en krijgt daarom ook veel bezoek vanuit Nederland. Het kasteel werd gebouwd in de twaalfde eeuw en het duurde maar liefst 500 jaar tot het kasteel volledig was voltooid. Wat het kasteel zo uniek maakt, is dat het alle oorlogen en veldslagen vrij ongeschonden door is gekomen. Het pand is de afgelopen eeuwen vrijwel onveranderd gebleven en dat maakt het zeer de moeite waard om ook binnen een kijkje te nemen tijdens een rondleiding.

Kasteel van Schwerin

In het noorden van Duitsland ligt het sprookjesachtige Kasteel van Schwerin. Het wordt ook wel het Neuschwanstein van het noorden genoemd, want ook dit kasteel is een plaatje om te zien. Kasteel Schwerin wordt gekenmerkt door haar iconische puntige torentjes en gouden koepels, en is bovendien prachtig gelegen aan de Schweriner See. Je kunt tegen betaling een kijkje nemen in het indrukwekkende pand en je vergapen aan de vele stijlkamers en balzalen vol originele details.

Burg Hohenzollern

Een van de hoogtepunten in het Zwarte Woud is Burg Hohenzollern, een kasteel zoals in de sprookjesboeken. Het is gelegen op een ruim 800 meter hoge bergtop en werd gebouwd in de Middeleeuwen. De vesting heeft door de eeuwen heen heel wat te verduren gehad, maar dankzij grondige renovaties zie je daar vandaag de dag nog maar weinig van. Wat vooral opvalt is de brede vestingmuur en vele torentjes, maar ook het uitzicht is fenomenaal. Het kasteel is overigens niet alleen van een afstandje de moeite waard: binnen vind je niet alleen een prachtig interieur, maar kun je ook de uitgebreide kunstcollectie bewonderen.

Slot Lichtenstein

Slot Lichtenstein is gelegen in het zuiden van Duitsland, om precies te zijn in de Schwäbische Alb. In tegenstelling tot veel andere kastelen in dit lijstje, is Slot Lichtenstein verrassend modern. Het kasteel werd gebouwd tussen 1840 en 1842, en diende als zomerverblijf van een vermogende hertog. De architect liet zich inspireren door een historische roman en het resultaat is zo sprookjesachtig mooi dat het kasteel een paar jaar geleden ook dienst deed als decor voor een verfilming van Doornroosje.

Slot Heidelberg

Niet alle kastelen en burchten liggen op een afgelegen bergtop ergens in het bos. Slot Heidelberg ligt bijvoorbeeld aan de rand van het centrum van Heidelberg en is een van de meest opvallende bezienswaardigheden in de stad. Het werd oorspronkelijk gebouwd in de dertiende eeuw, maar op verschillende momenten in de geschiedenis verwoest. De ruïnes zien er echter nog verrassend goed uit en zijn zeker een bezoekje waard. Op het complex vind je een aantal mooie tuinen en interessante musea, maar de belangrijkste attractie is toch wel het Heidelberger Vat dat in de kelder van het kasteel staat. Dit is met een capaciteit van 221.726 liter het grootste wijnvat in heel Duitsland. Uit onderzoek blijkt dat het vat helaas leeg is, maar desondanks is het zeker de moeite waard om een kijkje te nemen.

Burg Rheinstein

Als je in een van de mooie Duitse kastelen wilt overnachten, dan moet je eens een kijkje nemen bij Burg Rheinstein. Dit kasteel is prachtig gelegen aan de oevers van de Rijn en vele honderden jaren oud. Uit onderzoek blijkt dat de burcht dateert uit het jaar 1316, al is een groot deel van het complex vrij recent nog gerestaureerd. Het kasteel is privébezit en doet anno nu dienst als museum, restaurant en hotel.

Reizen naar Duitsland — Hoe kom je er?

Vanuit Nederland is het maar een klein stukje rijden naar buurland Duitsland, al liggen de meeste kastelen niet pal naast de grens. Burg Eltz is makkelijk binnen een paar uur te bereiken, maar voor een bezoek aan Kasteel Neuschwanstein moet je toch wel een dag rijden uittrekken.

Kastelen Duitsland ervaringen & beoordelingen

De Kastelen Duitsland ervaringen zijn afkomstig van bezoekers van rondreis.nl. De beoordelingen zijn gebaseerd op hun Kastelen Duitsland ervaring.

Er zijn 0 Kastelen Duitsland ervaringen geplaatst.

-
Totaalscore

Bezienswaardigheden Duitsland

Hippe Duitse hoofdstad
Wijnregio in Duitsland
Musea, bier en kerstmarkten
Groene vakantieregio
Levendige Duitse modestad aan de Rijn
Vulkanische landschappen en historische stadjes
Natuur en platteland in Duitsland
Gezellige stedentrip bestemming
Cultuur en natuur
Regio voor elk type reiziger
Alternatieve Duitse havenstad
Afwisselende vakantiebestemming
De mooiste plekken aan de Duitse kust

Reizen naar Duitsland

Wil je meer weten over reizen naar Duitsland? Bekijk hier alle informatie.

rondreizen naar Duitsland