Sauerland

Natuur en platteland in Duitsland

Vanuit Nederland is het maar een klein stukje reizen naar het Sauerland, de landelijke Duitse regio die zowel ’s zomer als ’s winters erg populair is onder vakantiegangers. Waar zij op afkomen? De charmante dorpjes, oude ijzermijnen én mooie natuur zijn de belangrijkste publiekstrekkers. 

Sauerland

Het Sauerland bestaat grotendeels uit bossen, dorpjes en platteland. Grote steden zijn er niet, maar aan bijzondere bezienswaardigheden geen gebrek. Zo kun je hier een aantal bijzondere kastelen bezoeken, maar ook oude mijnen en grottenstelsels.

Burcht Altena

Een van de bekendste bezienswaardigheden in het Sauerland is de Burcht Altena, een van de mooist gelegen exemplaren in het hele land. De indrukwekkende burcht werd gebouwd omstreeks 1200 en is nog steeds in gebruik. Zo’n 100 jaar geleden zat hier een jeugdherberg, maar tegenwoordig vind je hier een museum. Daarnaast is de burcht elk jaar het toneel van een gezellige kerstmarkt en kun je hier terecht voor leuke souvenirs en lekker eten. Het uitzicht is overigens ook zeker de moeite waard, want vanwege de hoge ligging kun je ver kijken.

Mijn van Ramsbeck

Het Sauerland is van een oorsprong een industrieel gebied en vroeger werd hier veel ijzer gewonnen. Inmiddels is een groot deel van de productie naar het Ruhrgebied verplaatst, maar het industriële erfgoed is nog steeds het bezoeken waard. Een van de opvallendste bezienswaardigheden is het mijnenstelsel van Ramsbeck, dat is ingericht als museum. Hier kun je meters diep onder de grond meer te weten komen over het leven van de mijnwerkers. Daarvoor moet je met een treintje diep de berg in rijden, dus het is wel handig als je niet echt last hebt van krappe ruimtes.

Mooie dorpjes in het Sauerland

Het Sauerland is heel landelijk, met hier en daar een mooi dorpje. Er zijn geen grote steden om te bezoeken, maar het is zeker de moeite waard om een aantal dorpjes mee te nemen in je planning. Huizen worden hier veelal gekenmerkt door de typerende vakwerkstijl en dat doet het erg goed op foto’s. Mooie dorpjes in het Sauerland zijn bijvoorbeeld Oberkirchen, Hallenberg en Olsberg.

Winterberg

De meeste Nederlanders kennen het Sauerland natuurlijk van Winterberg. Dit is het drukste plaatsje in het hele Sauerland, en dat komt omdat je hier goed kan wintersporten. Deze veelbezochte wintersportbestemming ligt op een hoogte van 500 meter, en is het dichtstbijzijnde skiresort gerekend vanaf de Nederlandse grens. In de wintermaanden kun je hier skiles nemen en oefenen op de pistes, maar ook in de zomermaanden valt hier genoeg te doen. In de omgeving kun je mooi wandelen en mountainbiken, maar ook klimmen en rodelen.

TIP: Verblijven in Winterberg? Dan is Landal Winterberg een aanrader. Dit park ligt midden in Winterberg en heeft mooie chalets vlakbij de piste.

Natuur in het Sauerland

Het landschap van het Sauerland wordt grotendeels gekenmerkt door bossen, heuvels, graanvelden en glooiende weilanden, maar je hebt hier bijvoorbeeld ook het Rothaargebergte. Aan mooie natuur dus geen gebrek en tijdens een vakantie in het Sauerland kun je hier volop genieten van de buitenlucht. In het Rothaargebergte kun je een prachtige wandelroute lopen: de Rothaarsteig, maar het uitgestrekte natuurpark Arnsberger Wald is ook een aanrader. Hier kun je ontzettend mooi hiken en heb je onderweg volop de kans om wilde dieren te spotten. Als je graag de hoogte opzoekt, kun je bovendien ook terecht in natuurpark Homert, waar je bergtoppen van ruim 600 meter hoog moet trotseren.

Slot Berleborg

Schloss Berleburg is een van de hoogtepunten in het Sauerland. Het statige slot werd gebouwd in de 18de eeuw en wordt anno nu nog steeds bewoond. Het staat vol met bijzondere kunstschatten en koninklijke meubels, en het is mogelijk om van binnen een kijkje te nemen tijdens een rondleiding.

Attahöhle

In het Sauerland kun je ook een van de grootste grotten in heel Duitsland bezoeken. De druipsteengrotten in Attendorn zijn 400 miljoen jaar geleden ontstaan en het complex is zó groot dat onderzoekers nog steeds bezig zijn om alles in kaart te brengen. Voor bezoekers is er een wandelroute uitgestippeld van zo’n 500 meter en onderweg kun je genieten indrukwekkende stalagmieten, stalactieten en kalkstenen rotsformaties. Grappig weetje: een deel van de grot wordt gebruikt om de speciale Atta Käse te laten rijpen, een beroemde lekkernij uit het Sauerland.

Reizen naar het Sauerland — Hoe kom je er?

Het Sauerland ligt op ongeveer 200 kilometer van de Nederlandse grens, net voorbij de grote steden Essen, Dortmund en Duisburg. Om er te komen kun je het best met eigen vervoer reizen, want met het openbaar vervoer ben je wel even onderweg. Er zijn hier nou eenmaal weinig grote steden en treinstations die op het internationale netwerk zijn aangesloten, maar die kleinschaligheid heeft natuurlijk ook zo zijn charme.

Sauerland ervaringen & beoordelingen

De Sauerland ervaringen zijn afkomstig van bezoekers van rondreis.nl. De beoordelingen zijn gebaseerd op hun Sauerland ervaring.

Er zijn 0 Sauerland ervaringen geplaatst.

-
Totaalscore

Bezienswaardigheden Duitsland

Hippe Duitse hoofdstad
Wijnregio in Duitsland
Musea, bier en kerstmarkten
Groene vakantieregio
Levendige Duitse modestad aan de Rijn
Vulkanische landschappen en historische stadjes
Gezellige stedentrip bestemming
Cultuur en natuur
Regio voor elk type reiziger
Alternatieve Duitse havenstad
Afwisselende vakantiebestemming
De mooiste plekken aan de Duitse kust
De mooiste kastelen van Duitsland

Reizen naar Duitsland

Wil je meer weten over reizen naar Duitsland? Bekijk hier alle informatie.

rondreizen naar Duitsland