Thüringen

Cultuur en natuur

De Duitse deelstaat Thuringen is als vakantieregio lang niet zo bekend als bijvoorbeeld de Eifel of de Moezel, maar aan interessante plekken geen gebrek. De regio staat bekend om haar mooie natuur en eeuwenoude cultuursteden, en leent zich uitstekend voor een mooie rondreis. 

Thüringen

Thüringen kent een lange geschiedenis en tijdens een vakantie kun je verschillende interessante bezienswaardigheden met elkaar afwisselen. De ene dag maak je een mooie wandeling over het boomkroonpad, om de volgende dag een van de prachtige historische stadjes te bezoeken.

Kasteel Wartburg

Zoals op zoveel plekken in Duitsland kun je ook in Thüringen de nodige kastelen bezoeken. Een van de hoogtepunten is Kasteel Wartburg, dat dateert uit 1067. Het kasteel ligt bovenop een bergtop en wordt omringd door een dikke verdedigingsmuur. Een strategische locatie die er aan heeft bijgedragen dat het kasteel verrassend goed bewaard is gebleven. De verschillende ruimtes en vertrekken zien er nog prachtig uit en ook van buiten is er in al die jaren maar weinig veranderd. Tijdens een bezoek aan het kasteel kun je in de geschiedenis van deze markante bezienswaardigheid duiken en leer je onder meer welke beroemde figuren hier in het verleden hebben gewoond.

Weimar

De stad Weimar is een van de belangrijkste bezienswaardigheden in Thüringen en zeker een bezoekje waard tijdens je reis naar deze Duitse regio. De stad staat bekend om haar culturele erfgoed, want Weimar was lange tijd de hoofdstad van hertogdom Saksen-Weimar. In dit tijdperk groeide het uit tot een ware cultuurstad, met bekende inwoners als Goethe, Bach en Schiller. In Weimar zijn bovendien ook de nodige Bauhaus locaties te bezoeken, want deze wereldberoemde kunststroming werd in Weimar opgericht. Je komt de kenmerkende bouwstijl op verschillende plekken in de stad tegen.

Hainich Nationaal Park

Niet alleen voor mooie stadjes ben je in Thüringen aan het juiste adres, je vindt hier ook de nodige hoogtepunten in de natuur. Het Hainich Nationaal Park is een van de weinige plekken in Europa waar je kan wandelen tussen inheemse beukenbossen en daarom staat dit park op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Er zijn hier een aantal mooie wandelingen uitgezet, maar het hoogtepunt is toch wel het 530 meter lange boomkroonpad. Deze bevindt zich op een hoogte van 13 tot 24 meter en tijdens een wandeling loop tussen de boomtoppen. Er is ook een uitkijktoren die een fantastisch uitzicht over de omgeving biedt.

Arnstadt

Nog zo’n mooie plaats in Thüringen: Arnstadt is een historisch hoogtepunt en bestaat al sinds de achtste eeuw. Het straatbeeld wordt hier bepaald door tal van mooie gebouwen en historische steegjes, en het is niet moeilijk voor te stellen hoe het er hier vroeger uitzag. Tijdens je bezoek kun je een aantal kerken bezoeken, maar ook het museum dat is gevestigd in het barokke stadspaleis is het bekijken waard. Grappig feitje: de beroemde componist Johann Sebastian Bach was hier enkele jaren organist in de Neue Kirche.

Erfurt

Erfurt is de hoofdstad van deelstaat Thüringen en leent zich uitstekend voor een dagje sightseeing. De stad is niet heel groot, maar daarom kun je een bezoek juist goed combineren met bijvoorbeeld Weimar of een andere bezienswaardigheid in de buurt. Erfurt is een van de oudste steden van Duitsland en heeft een fotogeniek centrum vol middeleeuwse gebouwen. Bezienswaardigheden in Erfurt zijn de Marien Dom, de oude synagoge, de Krämerbrug en het Augustinerklooster, maar je kunt hier ook goed winkelen én lekker eten. De beroemde Thüringer Bratwurst is hét gerecht uit de regio en in Erfurt staat het bijna overal op de kaart.

Buchenwald

Niet de meest vrolijke bezienswaardigheid in Thüringen, maar wel een plek die je eigenlijk niet mag overslaan. Het Buchenwald concentratiekamp ligt nabij de stad Weimar en is verplichte kost als je in deze regio bent. In het kamp werden gedurende de Tweede Wereldoorlog vele duizenden mensen gevangen gehouden. Men leefde hier onder erbarmelijke omstandigheden en een groot deel van de gevangenen kwam om het leven door uitputting of executies. Een groot deel van het complex is na de oorlog afgebroken, maar er staan nog enkele gebouwen overeind. Hier kun je een indringende tentoonstelling bekijken over de geschiedenis van het kamp en rondleidingen krijgen met een gids.

Reizen naar Thüringen — Hoe kom je er?

Thuringen ligt in het hart van Duitsland, op de kaart ongeveer halverwege Berlijn en Frankfurt. Je kunt er met de trein komen, maar het is makkelijker als je de auto pakt. Dat geldt zeker als je ook van plan bent om in Thüringen zelf verschillende plekken te bezoeken, want met eigen vervoer heb je alle vrijheid om in de verschillende steden rond te kijken. Vanaf de Nederlandse grens is het ongeveer 400 kilometer rijden en ben je zonder files ongeveer vijf uur onderweg.

Thüringen ervaringen & beoordelingen

De Thüringen ervaringen zijn afkomstig van bezoekers van rondreis.nl. De beoordelingen zijn gebaseerd op hun Thüringen ervaring.

Er zijn 0 Thüringen ervaringen geplaatst.

-
Totaalscore

Bezienswaardigheden Duitsland

Hippe Duitse hoofdstad
Wijnregio in Duitsland
Musea, bier en kerstmarkten
Groene vakantieregio
Levendige Duitse modestad aan de Rijn
Vulkanische landschappen en historische stadjes
Natuur en platteland in Duitsland
Gezellige stedentrip bestemming
Regio voor elk type reiziger
Alternatieve Duitse havenstad
Afwisselende vakantiebestemming
De mooiste plekken aan de Duitse kust
De mooiste kastelen van Duitsland

Reizen naar Thüringen

Thüringen en Saksen (busreis)

Thüringen en Saksen (busreis)

Groepsrondreis
6 dagen

Reis mee naar een schatkamer vol kunst en cultuur! Het oneindig groene landschap van Thüringen en Sa...

vanaf
€ 769

Reizen naar Duitsland

Wil je meer weten over reizen naar Duitsland? Bekijk hier alle informatie.

rondreizen naar Duitsland