Otavalo

Kleurrijke markten en heilige natuur

Otavalo is een kleurrijk Indianendorpje in het noorden van Ecuador en staat bekend om haar authentieke karakter. Zowel de Spaanse kolonisten als de moderne wereld hebben maar weinig grip gekregen op de regio en dat betekent dat je hier kennismaakt met bijzondere tradities en gebruiken.

Otavalo

De markten van Otavalo zijn een begrip en daarmee is het een halte die je niet mag overslaan tijdens een rondreis door Ecuador. Hier kun je prachtig textiel kopen dat nog geheel met de hand is geweven en ben je op zaterdag uren zoet met het struinen langs kraampjes vol kleden, hangmatten en mutsen.

Markten van Otavalo

Otavalo staat bekend om haar levendige markten waar indianenstammen uit de regio hun producten verkopen. Op het centrale plein van de stad, Plaza de Ponchos, vind je elke dag een markt vol kleurrijke kleden, mutsen, poncho’s, hangmatten en ander textiel, maar vooral op zaterdagen is het er een drukte van belang als ook de zijstraten worden overspoeld met marktkramen. Het is de ideale plek om mooie souvenirs te kopen, want alles wordt volgens lokale tradities met de hand gemaakt. Koffer vol? Andere interessante markten die het bezoeken waard zijn, zijn de dierenmarkt in het noordwesten van de stad en de Mercado 24 de Mayo waar de kramen vol liggen met groenten en fruit.

Ecuador, Otavalo

Ecuador, Otavalo

Peguche waterval

Op slechts 3 kilometer ten noorden van Otavalo vind je de indrukwekkende Peguche waterval. Deze waterval is 18 meter hoog en het water komt er met veel lawaai naar beneden gestort. Lokale indianen beschouwen de Peguche waterval als een heilige plek en tijdens de zonnewende op 21 juni is de waterval het toneel van speciale rituelen. Als toerist kun je de rest van het jaar op je gemak rondlopen door de mooie omgeving en genieten van het uitzicht over het water. Vanuit het centrum van Otavalo is ongeveer een uurtje lopen naar de waterval, maar je kunt ook de bus nemen en alleen het laatste stukje te voet doen.

Meer van San Pablo

Als je na een bezoek aan de Peguche waterval nog een stukje verder doorloopt, kom je vanzelf uit bij het San Pablo meer. Het meer is gelegen aan de voet van de Imbabura vulkaan en een van de grootsten van het land. Je hebt er een geweldig uitzicht over de vulkaan en kunt mooie wandeltochten in de omgeving maken, maar met goed weer moet je eigenlijk het meer op. Sluit aan bij een boottochtje of huur een kajak om dit mooie meer op eigen kracht te bekijken.

Ecuador, Otavalo

Ecuador, Otavalo

El Lechero

El Lechero is een boom die net buiten het centrum van Otavalo staat en een van de bekendste attracties is in de omgeving. Deze grote eucalyptusboom wordt helende krachten toegeschreven en volgens lokaal bijgeloof krijgt iedereen die hem aanraakt nieuwe energie. Maar de boom is bovenal een mooie plek om het uitzicht over de stad te bewonderen en een uitstekende plek voor een picknick. Doe daarom eerst boodschappen op de markt en volg het vier kilometer lange pad omhoog, of laat je voor een klein prijsje bovenaan afzetten.

Parque Cóndor

Parque Cóndor is een opvangcentrum voor de Andescondor, een reusachtige vogel met een spanwijdte tot wel 3,20 meter én het symbool van Ecuador. In het park worden dieren opgevangen die zijn mishandeld of als huisdier werden gehouden, en krijgen ze alle ruimte om te herstellen voordat ze weer worden vrijgelaten. Het is de ideale plek om deze indrukwekkende beesten van dichtbij bekijken en je draagt tegelijkertijd een steentje bij aan een belangrijk project voor het behoud van deze dieren.

Ecuador, Otavalo

Otavalo, Ecuador

Dorpjes in de omgeving bezoeken

In de bergen rondom Otavalo liggen kleine indianendorpjes waar men nog volledig leeft volgens lokale tradities en gebruiken. Hier wordt het kleurrijke textiel geweven dat je overal op de markt in Otavalo kan kopen en tijdens een excursie kan je een kijkje nemen achter de schermen.

Imbabura vulkaan

De Imbabura vulkaan ligt bij het meer van San Pablo en is de hoogste berg in de regio. De vulkaan wordt door de lokale bevolking gezien als de vader en beschermheer van de indianencultuur, en tijdens extreme droogtes wordt met speciale rituelen om hulp gevraagd. Onder leiding van een gids kun je de vulkaan trotseren en naar de top klimmen. Excursies worden op verschillende plekken in Otavalo aangeboden.

Ecuador, Otavalo

Imbabura vulkaan

Reizen naar Otavalo — Hoe kom je er?

Otavalo is gelegen op zo’n 2 uur rijden ten noorden van de hoofdstad Quito en is te bereiken via de Panamerican Highway. Vanaf het busstation in het noorden van Quito vertrekken regelmatig bussen naar Otavalo, die je in het centrum van de stad weer afzetten. Ook vanuit de stadjes Tulcan of Ibarra kun je eenvoudig met de bus in Otavalo geraken.

Aangekomen in Otavalo is alles in het centrum op loopafstand, maar als je uitstapjes gaat maken naar bijvoorbeeld de Peguche waterval of El Lechero, is het soms fijner om de taxi te pakken.

Otavalo ervaringen & beoordelingen

De Otavalo ervaringen zijn afkomstig van bezoekers van rondreis.nl. De beoordelingen zijn gebaseerd op hun Otavalo ervaring.

Er zijn 0 Otavalo ervaringen geplaatst.

-
Totaalscore

Bezienswaardigheden Ecuador

Een paradijs op aarde
De hoogste hoofdstad ter wereld
Het hoogtepunt van Ecuador
Avontuurlijk backpackersdorpje in het Andesgebergte
Het grootste nationale park van Ecuador

Reizen naar Otavalo

18-daagse groepsrondreis Ecuador & Galapagos Eilandhoppen

18-daagse groepsrondreis Ecuador & Galapagos Eilandhoppen

Groepsrondreis
18 dagen

Deze prachtige rondreis brengt ons naar het hart van het afwisselende Ecuador. We ontdekken kolonial...

vanaf
€ 3.159
Rondreis Ecuador & Galapagos, 21 dagen

Rondreis Ecuador & Galapagos, 21 dagen

Afwisselende natuur en traditionele, kleurrijke bevolking Uniek verblijf in ecolodge in de jun...

vanaf
€ 3.295

Reizen naar Ecuador

Wil je meer weten over reizen naar Ecuador? Bekijk hier alle informatie.

rondreizen naar Ecuador