Yasuni National Park

Het grootste nationale park van Ecuador

Een van de mooiste plekken in Ecuador is het Yasuni National Park. Een gebied dat grotendeels in de Amazone ligt, maar deels ook de uitlopers van het Andesgebergte bestrijkt. Het wat betreft biodiversiteit een van de meest gevarieerde plekken op aarde en een absoluut hoogtepunt van je reis naar Ecuador. 

Yasuni National Park

Het Yasuni National Park omvat een gebied van bij 10.000 vierkante kilometers en werd in 1919 al benoemd tot beschermd natuurgebied. Dit is het leefgebied van onder andere de jaguar en anaconda, maar je vindt er ook honderden verschillende soorten bomen en planten, en tal van wilde dieren die nergens anders ter wereld leven.

Boottochtjes

Het Yasuni National Park is gelegen in het Ecuadoriaanse Amazonegebied en bestaat dus grotendeels uit oerwoud en water. Bepaalde delen van het park zijn alleen te bereiken per boot, dus een goed excuus om in ieder geval één dag van je bezoek te reserveren voor een boottochtje. Er worden excursies georganiseerd met motorboten, maar je kunt ook kiezen voor een kano. Beiden hebben zo hun voordelen. Met een motorboot kun je veel grotere stukken afleggen en meer van het park zien, terwijl je met een kano juist doodstil over het water kan glijden en geen wilde dieren afschrikt.

Wilde dieren

Wat betreft wildlife valt er aardig wat te zien in het Yasuni National Park. Omdat je midden in de Amazone zit, stikt het hier van de bijzondere wilde dieren. Sterker nog: het park staat bekend als een van de meest veelzijdige gebieden ter wereld op als het gaat om biodiversiteit. Tijdens een boottochtje heb je bijvoorbeeld kans om kaaimannen tegen te komen, maar op het vasteland wonen ook jaguars, anaconda’s en apen. Daarnaast heb je hier tal van kleurrijke vogels, zoals toekans en kolibries, en als je goed kijkt zul je de meest bijzondere insectensoorten tegenkomen.

Wandelen

Wandelaars kunnen hun hart ophalen tijdens een verblijf in het Yasuni National Park, want wat kun je hier mooi lopen. In het oerwoud zijn verschillende trails uitgezet die elk een ander deel van het park laten zien. Een van de bekendste wandelingen is de Amarun Nambi Trail, dat te combineren valt met een bezoek aan een klein museum. De wandeling is niet heel lang, maar er valt onderweg genoeg te zien. Van kleine vogeltjes tot bijzondere insecten en prachtig gekleurde bloemen die opvallend afsteken tegen alle groene bomen en planten.

Indianen

Wat een bezoek aan het Yasuni National Park éxtra bijzonder maakt, is een mogelijke ontmoeting met de lokale indianenstammen. Het park wordt namelijk nog steeds bewoond door twee inheemse stammen: de Tagaeri stam en de Taromenane stam. Hoewel zij regelmatig in contact komen met de moderne Ecuadoriaanse bevolking en toeristen, leven zij nog steeds grotendeels naar traditionele standaarden. Tijdens een bezoek aan het park heb je zomaar kans om leden van de stam tegen te komen, en kennis te maken met hun cultuur. Deze locals laten je namelijk graag zien hoe hun leven in de jungle eruit ziet. Het is echter wel de vraag hoe lang nog: vanwege het boren naar olie wordt steeds meer van hun leefgebied afgepakt

Uitkijktoren

Het letterlijke hoogtepunt van het Yasuni National Park is de Cury Mullo Observation Tower. Deze 50 meter hoge uitkijktoren biedt een fantastisch uitzicht over het park en haar bewoners. Vanaf hier heb je spectaculair overzicht over de boomtoppen en met een verrekijker kun je verschillende dieren spoten. Zie hoe apen zich in de boomtoppen nestelen en ga op zoek naar kleurrijke vogelsoorten die zich schuilhouden in het bladerdak.

Overnachten

Om het park in volle glorie te ervaren, is het een aanrader om een paar dagen uit te trekken voor een bezoek. Neem zeker drie dagen de tijd om rond te kijken en uitstapjes te maken, want er valt genoeg te zien. Overnachten kan op een aantal plekken in het park, maar je moet wel op tijd boeken als je zeker wilt zijn van een bed. Zo zijn er een paar prachtig gelegen ecolodges, waar je in slaap valt met junglegeluiden op de achtergrond en kan aansluiten bij verschillende jungletochten en excursies. Een verblijf in het park is echter flink aan de prijs, maar gelukkig zijn er een aantal budget opties. Zo is het bijvoorbeeld ook mogelijk om bij sommig lodges te kamperen.

Reizen naar Yasuni — Hoe kom je er?

Yasuni ligt in het uiterste oosten van Ecuador, vlak bij de grens met Peru. Om er te komen ben je wel even onderweg, want er zijn geen directe verbindingen vanuit de hoofdstad Quito. De meeste mensen reizen naar Yasuni via het stadje Coca, waar je kant-en-klare tours kan boeken, maar ook op eigen gelegenheid naar Yasuni kan reizen. Daarvoor moet je een speedboot naar grensstadje Nuevo Rocafuerte nemen en vervolgens met een gids verder reizen naar het park.

Yasuni National Park ervaringen & beoordelingen

De Yasuni National Park ervaringen zijn afkomstig van bezoekers van rondreis.nl. De beoordelingen zijn gebaseerd op hun Yasuni National Park ervaring.

Er zijn 0 Yasuni National Park ervaringen geplaatst.

-
Totaalscore

Bezienswaardigheden Ecuador

Een paradijs op aarde
De hoogste hoofdstad ter wereld
Kleurrijke markten en heilige natuur
Het hoogtepunt van Ecuador
Avontuurlijk backpackersdorpje in het Andesgebergte

Reizen naar Ecuador

Wil je meer weten over reizen naar Ecuador? Bekijk hier alle informatie.

rondreizen naar Ecuador