Luxor

Ontdek het oude Egypte

Het huidige Luxor was vroeger de hoofdstad van het Egyptische rijk. Het is dé plek om te bezoeken als je geïnteresseerd bent in het oude Egypte, want het stikt er van de interessante tempels, musea en opgravingen.

Luxor

Luxor is een enorm openluchtmuseum, met tal van bijzondere bezienswaardigheden. Je kunt er de graftombes van de oude farao’s bezoeken, mummies bekijken en dagenlang dwalen door eeuwenoude tempels.

Vallei der Koningen

De Vallei der Koningen was de plek waar de oude Egyptische koningen werden begraven. Vroeger gebeurde dat in pyramides, maar ten tijde van het Nieuwe Rijk (1550 - 1070 v.Chr.) lieten ze zich hier in rijk versierde tombes onder de grond begraven. Ondanks de desolate ligging van het dal en de goed verstopte graftombes is een groot deel van de graven leeggeroofd. Slechts enkele, waaronder die van de beroemde farao Toetanchamon, zijn ongeschonden teruggevonden.

In totaal zijn hier tot nu toe 63 koninklijke tombes ontdekt, en archeologen zijn tot op de dag van vandaag bezig met onderzoek in het westelijke deel van de vallei. De bekendste tombes in de Vallei der koningen zijn van Toetanchamon, Ramses I, Ramses II, Ramses III. Daal af in de eeuwenoude graven en bewonder al het eeuwenoude moois.

Vallei der koningen, Luxor

Tombe, Luxor

Luxor

Vallei der Koninginnen

De koninginnen en prinsessen werden in de Vallei der Koninginnen begraven. In totaal vind je hier meer dan 75 verschillende tombes, waarvan de tombe van Nefertari, de favoriete vrouw van Ramses II, de bekendste is. De tombe is versierd met zeer gedetailleerde, kleurrijke schilderingen, en wordt gezien als één van de mooiste graftombes van heel Egypte. Helaas is het daarom ook erg lastig om de tombe te bezoeken. De tombe is beperkt open voor toeristen, en er mogen maar een paar mensen per keer naar binnen. Je moet dus een beetje geluk hebben.

Tempel van Amon

Na de pyramide van Gizeh is de Tempel van Amon de meest bezochte bezienswaardigheid van Egypte. Dit tempelcomplex heeft reusachtige afmetingen, en bestaat uit talloze kleinere tempels en bouwwerken. Het indrukwekkendste deel van de tempel is de zuilengang, met enorme zuilen van wel 15 meter hoog. Maar ook de weg die van de Nijl naar de tempel loopt is het bewandelen waard: aan weerszijden staat een lange rij van sfinxen met een ramskop.

Amon temple, Luxor

Luxor tempel

Luxor Amon tempel

Ramses III tempel, Luxor

Tempel van Ramses III

Ramses III was de laatste grote farao van Egypte, en de Tempel van Ramses III in Medinat Habou behoort tot de best bewaarde van het hele land. De tempel werd gebruikt voor de verering van de farao en de god Amon, en is versierd met wereldberoemde reliëfs. De tekeningen vertellen het verhaal van farao Ramses III, en zijn strijd tegen andere volkeren. Bezoek deze tempel in de namiddag, als het zonlicht zachtjes langs de tempel strijkt.

Luxortempel

De Luxortempel behoort tot de belangrijkste tempels van het oude Egypte. De tempel ligt midden in de stad, aan de oever van de Nijl, en is verrassend goed bewaard gebleven. Farao Amenhotep gaf de opdracht tot de bouw van de tempel, maar hij werd pas drie farao’s later, tijdens Ramses II, voltooid.

Luxortempel

Memmon, Luxor

Kolossen van Memnon

Aan de westoever van de Nijl stond vroeger de enorme Dodentempel van Amenhotep III. Door overstromingen en hergebruik van de bouwmaterialen is de tempel echter volledig verdwenen, en staan tegenwoordig alleen de zogenoemde Kolossen van Memnon nog overeind. De twee reusachtige beelden werden 3400 jaar geleden gemaakt, en zijn 15 meter hoog.

Luxormuseum

Wil je meer weten over de geschiedenis van Luxor en haar farao’s? Neem dan een kijkje in het Luxormuseum. Het is niet een heel groot museum, maar er worden wel een aantal bijzondere dingen tentoongesteld. Onder andere de mummies van farao’s Ramses I en Ahmose en voorwerpen uit de tombe van Toetanchamon.

Luxor museum

Mummificatiemuseum, Luxor

Mummificatiemuseum

De aantrekkingskracht van het oude Egypte zit hem natuurlijk grotendeels in hun fascinerende omgang met de doden. In het Mummificatiemuseum leer je alles over de kunst van het mummificeren, en je wordt meegenomen langs het proces van balsemen en conserveren. Daarnaast worden er een aantal mummies tentoongesteld en kun je het proces volgen van dood tot graf.

Reizen naar Luxor — Hoe kom je er?

Vanuit Nederland is het een paar uurtjes vliegen naar het vliegveld van Luxor, maar er gaan helaas geen directe vluchten. Om er te komen moet je overstappen in de Egyptische hoofdstad Caïro, en vanaf daar is het nog maar een uur vliegen tot Luxor. De prijs voor een retourtje begint bij € 380 met maatschappij Egyptair.

Het vliegveld van Luxor ligt vervolgens 7 kilometer buiten het centrum en er gaat geen openbaar vervoer. Je bent dus aangewezen op de taxi, maar omdat de chauffeurs soms letterlijk vechten om een klant, is het fijner om je te laten oppikken door je hotel. De leukste manier om vervolgens Luxor te verkennen is per fiets. Overal in de stad vind je verhuurbedrijfjes waar je voor een klein prijsje een fiets kan huren.

Verblijf je in Sharm en Sheikh? Het is mogelijk om met het vliegtuig een dagtrip naar Luxor te maken. Je kunt het best rondvragen bij de lokale tourbureautjes om een dergelijke excursie te regelen.

Beste reistijd Luxor

De beste reistijd voor Luxor is tijdens de wintermaanden van oktober tot maart. De temperatuur is dan een stuk aangenamer. In de zomer kan het extreem heet zijn in Luxor.

Luxor ervaringen & beoordelingen

De Luxor ervaringen zijn afkomstig van bezoekers van rondreis.nl. De beoordelingen zijn gebaseerd op hun Luxor ervaring.

Er zijn 2 Luxor ervaringen geplaatst.

8,5
Totaalscore

2 beoordelingen

9,0

Prachtige tempels!

🇪🇬 Egypte
Luxor
20-01-2016

Prachtige tempels in luxor, je voelt je erg klein! Hoe hebben ze dit ooit kunnen bouwen.

Gereisd met partner
8,0

1 dag naar luxor geweest! Was geweldig!

🇪🇬 Egypte
Luxor
12-01-2016

2 jaar geleden zijn we naar Egypte geweest. Zo konden we kiezen waar we naar toe wilden als excursie. We konden kiezen tussen luxor of Caïro. Uiteindelijk hebben we voor luxor gekozen. Omdat er toen onrust was in Caïro. We zijn vanuit hurgada vertrokken en hebben 5 uur in een prive bus gezeten. De excursie was geweldig! We hebben veel tempels gezien en mochten in de tombes kijken.. We waren met 4 personen en hebben ons goed vermaakt. Het was erg warm daar. 45 graden maar dat kon de pret niet bederven.
Na een leuke dag hebben we ergens in luxor geluncht en zijn we daarna naar ons hotel gereden in hurgada. We hadden een Nederlandse gids. Het was erg leuk! Ik zou het zo weer doen.

Dit heb ik trouwens op jullie fb page gezet:
Hoi TUI, op dit moment zit ik op stage en zag jullie ontzettend leuke actie... Dus ik ga mijn best doen om te winnen :). Brent van den Elshout en ik zijn al maanden lang aan het twijfelen waar we naar toe willen deze zomer... Vorig jaar zaten we in Turkije. Erg leuk. Maar willen dit jaar wel wat van Azië zien.. Geldt de waarde cheque ook voor alleen vliegtickets? :). Komend jaar willen we naar een land waar we veel cultuur kunnen snuiven maar ook een land met prachtige witte stranden. We twijfelen tussen: Thailand, Maleisië of de Filipijnen. Nou hebben we al veel gelezen op internet maar nog steeds geen keuze kunnen maken... Nu wordt het wel tijd vind ik! Deze waardecheque helpt ons natuurlijk ook enorm. Zo hebben we meer geld te besteden op vakantie. Hopelijk winnen wij deze waardecheque en kunnen we dit jaar lekker genieten op vakantie!
PS. wanneer word de winnaar bekend gemaakt? *fingers crossed*!

Gereisd met partner

Luxor op de kaart

Bezienswaardigheden Egypte

Luxor
Ontdek het oude Egypte
Magische cruise over de Nijl rivier

Reizen naar Luxor

12-daagse rondreis Het eeuwenoude Egypte

12-daagse rondreis Het eeuwenoude Egypte

Groepsrondreis
12 dagen

Egypte verwelkomt je met zijn machtige Nijl, de verleidelijke woestijn en gastvrije mensen. Het land...

vanaf
€ 1.208
Familiereis Egypte

Familiereis Egypte

Familiereis
9 dagen

Een vakantie naar Egypte met alle hoogtepunten van de cultuur, maar ook met voldoende tijd om van he...

vanaf
€ 1.248
Groepsreis Egypte Strand en Cultuur ; Mummies, piramides en Rode Zee

Groepsreis Egypte Strand en Cultuur ; Mummies, piramides en Rode Zee

Groepsrondreis
9 dagen

Wil je de mooiste bezienswaardigheden van Egypte zien, maar daarnaast lekker ontspannen aan het stra...

vanaf
€ 799
Familiereis EGYPTE KORT - 9 dagen; Speurtocht naar de Oudheid

Familiereis EGYPTE KORT - 9 dagen; Speurtocht naar de Oudheid

Familiereis
9 dagen

Dit is een familiereis voor gezinnen met kinderen tot 19 jaar. De mooiste bezienswaardigheden van Eg...

vanaf
€ 1.220

Reizen naar Egypte

Wil je meer weten over reizen naar Egypte? Bekijk hier alle informatie.

rondreizen naar Egypte

Blogs over Luxor