Nijlcruise

Magische cruise over de Nijl rivier

Een reis door Egypte is als een reis door de geschiedenis, en de leukste manier om het land en haar verhalen te leren kennen is tijdens een cruise over de Nijl. Met een luxe cruiseschip als uitvalsbasis ontdek je de steden Luxor en Aswan, en ga je op een archeologische ontdekkingstocht langs de mooiste vondsten uit het oude Egypte.

Nijlcruise

De Nijl is met 6.695 kilometer de langste rivier ter wereld, maar de meeste reizigers verkennen het deel tussen de steden Luxor en Aswan. Over een lengte van pakweg 200 kilometer vind je prachtige oude steden vol archeologische hoogtepunten en antieke monumenten.

Luxor

Een cruise over de Nijl begint meestal in het betoverend mooie Luxor. Deze voormalige hoofdstad van het Egyptische Rijk is als een groot openluchtmuseum. Overal sta je oog in oog met de erfenissen uit het oude Egypte. Elke cruise heeft excursies naar de Tempel van Amon en de Luxortempel op het programma staan, maar soms heb je ook nog een vrije middag om op eigen gelegenheid deze  bijzondere stad te bekijken. Hoogtepunten in Luxor zijn de Tempel van Ramses III, de kolossen van Memnon en het Luxormuseum.

Tempel in Luxor, Nijlcruise

Luxor, Nijlcruise

Tempel van Amon

Het meest bekende bouwwerk van Luxor is de Tempel van Amon, een reusachtig bouwwerk dat bestaat uit heel veel kleinere tempels en bouwwerken. Het complex werd opgedragen aan de triade van Thebe, waarvan Amon de belangrijkste god was. Je kan Luxor simpelweg niet verlaten zonder door de indrukwekkende zuilengang van het complex te hebben gelopen.

Vallei der Koningen

Eén van de hoogtepunten van je bezoek aan Egypte is het bekijken van de Vallei der Koningen. In dit afgelegen stuk woestijn werden vroeger de oude Egyptische farao’s begraven. Archeologen hebben in het gebied inmiddels 63 koninklijke tombes blootgelegd, waarvan er tien toegankelijk zijn voor publiek. Neem een kijkje in de eeuwenoude grafkamers en bewonder de met hiërogliefen versierde graven. Aansluitend wordt vaak een bezoek gebracht aan de Vallei der Koninginnen, waar de vrouwelijke leden van de koninklijke familie na hun dood werden begraven.

Vallei der Koningen, Nijlcruise

Nijl rivier

Horus tempel, Nijlcruise

Tempel van Horus

Ten zuiden van Luxor ligt de stad Edfu, met de Tempel van Horus als belangrijkste bezienswaardigheid. De bouw van deze tempel begon in het jaar 237 v. Christus en behoort vandaag de dag tot de best bewaarde tempels in het hele land. Er zijn in het gebouw heel wat ruimtes en kamers te ontdekken, maar vergeet ook niet de inscripties en tekeningen op de muren van de binnenplaats te bestuderen.

Tempel van Kom Ombo

De Tempel van Kom Ombo is een speciale, want eigenlijk bestaat deze uit twee aparte tempels voor twee verschillende goden. De ene helft is opgedragen aan de valkengod Horus, de andere helft aan de krokodillengod Sobek. Vroeger stikte het namelijk van krokodillen in de Nijl, en op deze plek werden ze geëerd. Het bijzondere aan dit bouwwerk is dat álles dubbel is: er zijn twee toegangspoorten, twee zuilengalerijen en twee altaren.

Kom Ombo tempel, Cruise over de Nijl

Cruise over de Nijl bij Aswan

Dorpje bij Aswan, Nijlcruise

Aswan

Op ruim 200 kilometer ten zuiden van Luxor ligt de zonnige stad Aswan, de laatste halte van een reis over de Nijl. Afhankelijk van het programma en de duur van je reis kun je hier een dag of dagdeel van boord om de stad te ontdekken. Aswan is kleiner dan Luxor en kan grotendeels te voet worden verkend. Breng zeker een bezoek aan de Aswandam, de Onvoltooide Obelisk en de Isistempel op het eiland Philae. Philae is overigens niet het enige eilandje in de buurt van Aswan, ook het Kitchener-eiland en Elephantine zijn leuke plekken om te ontdekken. 

Aboe Simbel

Aboe Simpel bestaat uit twee tempels die in opdracht van Ramses II uit een berg werden gehakt. Indrukwekkend zijn vooral de reusachtige gevels, die bij beide zijn versierd met enorme beelden van de farao, maar minstens zo interessant is het verhaal van de verhuizing. Omdat de tempels dreigden onder water te lopen na het aanleggen van de Aswandam, zijn ze in de jaren ’60 van de vorige eeuw verplaatst naar een hoger gelegen stuk. De tempels werden in stukken gezaagd en op hun nieuwe locatie weer in elkaar gezet.

Hoewel Aboe Simbel een stukje ten zuiden van Aswan ligt, is deze archeologische vindplaats niet standaard in elk programma opgenomen. Wil je dit bijzondere complex graag bekijken, let daar dan op bij het boeken van je cruise.

Aboe Simbel, Nijlcruise

Cruise over de Nijl, Egypte

Hoe regel je een Nijlcruise?

De Nijl is lang, en er zijn talloze mogelijkheden om de rivier en omgeving te ontdekken: van een paar dagen tot ruim twee weken, en in combinatie met een een reis over land of misschien zelfs een bezoek aan chaotisch Cairo. De meeste reizigers kiezen echter voor een reis van een week tussen Luxor en Aswan, met eventueel een uitstapje naar het zuidelijke Aboe Simpel.

Vrijwel de meeste Nijlcruises beginnen en eindigen in Luxor, en om daar te komen moet je reizen via de Egyptische hoofdstad Caïro. Prijzen voor een retourtje vanaf Amsterdam beginnen bij € 380 met maatschappij Egyptair.

Nijlcruise ervaringen & beoordelingen

De Nijlcruise ervaringen zijn afkomstig van bezoekers van rondreis.nl. De beoordelingen zijn gebaseerd op hun Nijlcruise ervaring.

Er is 1 Nijlcruise ervaring geplaatst.

9,0
Totaalscore

1 beoordeling

9,0

Nijlcruise van 8 dagen

🇪🇬 Egypte
Nijlcruise
15-01-2017

EGYPTE, ontstaan door de jaarlijkse overstromingen van de Nijl.
Met een Nijlcruise varen over de Nijl die door Egypte loopt. Over de hoge Aswandam lopen om de enorme krachten van het water te zien. Eventueel naar Deir el Medina waar alle werklieden en kunstenaars woonden die de rotsgraven voor de farao’s maakten. Zelf ervaren wat Howard Carter in 1922 in het Dal der Koningen heeft ontdekt, het graf van Toetanchamon. Als afsluiting naar Luxor om de ‘Tempel van Karnak’ te bezoeken. Na jarenlange bezoeken aan tentoonstellingen over Egypte en zijn farao’s, nu zelf in Egypte een rondreis maken om het Egypte van de farao’s live mee te maken. We hebben genoten om alle informatie uit boeken en in musea met eigen ogen te bekijken.

Gereisd met vrienden

Nijlcruise op de kaart

Bezienswaardigheden Egypte

Ontdek het oude Egypte
Nijlcruise
Magische cruise over de Nijl rivier

Reizen naar Egypte

Wil je meer weten over reizen naar Egypte? Bekijk hier alle informatie.

rondreizen naar Egypte