Chocolate Hills

Heuvels van chocola

Één van de meest bijzondere natuurlijke hoogtepunten van de Filipijnen ligt op het eiland Bohol. In het hart van het eiland vind je een spectaculair natuurlandschap dat bestaat uit honderden heuvels, perfect symmetrisch en in het droge seizoen voorzien van een diepbruine kleur. Dit zijn de Chocolate Hills, een ontzettend mooi natuurgebied dat je niet mag overslaan tijdens je reis door de Filipijnen.

Chocolate Hills

De Chocolate Hills zijn de meest bezochte attractie van het eiland Bohol en dat is natuurlijk niet voor niets. Dit unieke natuurverschijnsel prikkelt de fantasie en zul je nergens anders ter wereld tegenkomen. Maak een kleine omweg langs Bohol als je bijvoorbeeld het naastgelegen eiland Cebu bezoekt en laat je verbazen over het spectaculaire uitzicht.

Reusachtige bergen van chocola

Chocolate Hills is gelegen in het hart van het Filipijnse eiland Bohol en omvat een bijzonder natuurgebied dat bestaat uit perfect gevormde heuvels. Op een gebied van ongeveer 50 vierkante kilometer liggen in totaal 1268 heuvels van veelal zo’n 30 tot 50 meter hoog, de hoogste berg meet ongeveer 120 meter. Het resultaat is een bijna sprookjesachtig landschap: zover het oog reikt zie je honderden van deze groene heuvels die meters boven het bos uitsteken. Het is moeilijk te geloven dat dit door de natuur is gevormd, maar toch zijn er geen mensenhanden aan te pas gekomen. Een bijzonder natuurverschijnsel dus, maar wat zijn het eigenlijk? Het lijkt om enorme molshopen, vindt de een. Vrouwenborsten, aldus de ander. De Filipijnen zelf noemen het Chocolate Hills, ofwel heuvels van chocolade. Met een beetje fantasie begrijp je waar die smakelijke benaming vandaan komt.

Filipijnen, Chocolate Hills, Bohol

Filipijnen, Bohol, Chocolate Hills

Het ontstaan van Chocolate Hills

Het moge duidelijk zijn dat Chocolate Hills een uniek natuurgebied omvat. Hoe het precies is ontstaan, daar zijn de meningen echter over verdeeld en wetenschappers hebben tot op de dag van vandaag de precieze geologische geschiedenis nog niet kunnen ontrafelen. De gangbare theorie is dat dit landschap ten tijde van de laatste ijstijd onder water lag en dat de heuvels in de loop der eeuwen zijn gevormd door kalksteen en klei.

Legendes

Over het ontstaan van de Chocolate Hills doen vele wilde verhalen de ronde, vooral de lokale bevolking houdt er eigen theorieën op na. Volgens een lokale mythe zijn de heuvels ontstaan nadat twee reuzen ruzie met elkaar kregen. Ze bleven dagenlang met stenen en zand gooien, tot ze besloten de strijdbijl te begraven en als vrienden het eiland te verlaten. De troep werd echter nooit opgeruimd. Een ander legende vertelt het verhaal van een onsterfelijke reus die verliefd werd op een gewoon meisje. Na haar dood veranderden zijn tranen in heuvels en ontstond dit bijzondere landschap.  

Filipijnen, Bohol, Chocolate Hills

Filipijnen, Bohol, Chocolate Hills

Uitzichtpunten

Hoewel verleidelijk is het absoluut niet toegestaan om de heuvels te beklimmen, want het gebied werd in 1988 uitgeroepen tot nationaal geologisch monument door de Filipijnse regering. Wil je een mooi overzicht van de omgeving, dan ben je aangewezen op de twee observatieplatforms vanwaar je een onbelemmerd uitzicht hebt over het heuvelachtige landschap. De eerste ligt in het plaatsje Carmen, gelegen ten zuidwesten van de Chocolate Hills, de ander vind je bij het dorpje Sagbeyan in het noorden. De uitzichtpunten zijn makkelijk te bereiken met een scootertje, maar er gaan ook genoeg taxibusjes die kant op. Plan je bezoek rond zonsondergang, want dan zijn de heuvels op hun mooist. Heel veel tijd hoef je daar trouwens niet voor in te plannen, want behalve het uitzicht valt hier niet zoveel te zien en te doen.

Beste reistijd

In principe zijn de Chocolate Hills in elk seizoen mooi om te zien en maakt het dus niet echt uit wanneer je je bezoek plant. Het overgrote deel van het jaar zijn de heuvels prachtig groen als gevolg van de regenval, maar wil de heuvels op hun best zien, dan kun je je trip het best plannen aan het eind van het droge seizoen. Van maart tot mei zal de groene kleur langzaam vervagen en kleurt het gras op de Chocolate Hills van felgroen naar chocoladebruin. In dit jaargetijde zul je pas echt goed kunnen zien waar deze beroemde en veelbezochte heuvels hun naam aan hebben te danken.

Filipijnen, Bohol, Chocolate Hills

Filipijnen, Bohol, Chocolate Hills

Reizen naar de Chocolate Hills — Hoe kom je er?

Het Filipijnse Bohol ligt op zo’n 700 kilometer ten zuiden van de hoofdstad Manilla en de Chocolate Hills zijn vrij centraal gelegen op het eiland. Om er te komen kun je eenvoudig met een gids op pad, want er is geen excursie die deze plek overslaat. Bespaar je liever wat geld en ga je graag zelf op pad, dan kun je ook op eigen gelegenheid naar de Chocolate Hills reizen. Vanuit het plaatsje Dao vertrekken regelmatig bussen die je op de juiste plek in de buurt van Carmen kunnen afzetten, vanwaar je vervolgens in 10 minuten naar het uitzichtpunt wandelt. Een andere optie is om zelf een scooter te huren, maar je kunt jezelf ook met een motortaxi, de habal-habal, laten brengen.

Chocolate Hills ervaringen & beoordelingen

De Chocolate Hills ervaringen zijn afkomstig van bezoekers van rondreis.nl. De beoordelingen zijn gebaseerd op hun Chocolate Hills ervaring.

Er is 1 Chocolate Hills ervaring geplaatst.

9,0
Totaalscore

1 beoordeling

9,0

Sprookjesachtig mooi

Filipijnen
Chocolate Hills
28-03-2017

Zeker een aanrader, net zoals de andere eilanden op de Filippijnen. Siqueor, Palawan, Cebu, Apo allemaal even mooi. Super vriendelijke bevolking. Zo vriendelijk heb ik nog niet mee gemaakt.

Gereisd met partner

Chocolate Hills op de kaart

Bezienswaardigheden Filipijnen

Het Filipijnse paradijs op aarde
De parel van de Filipijnen
Witte stranden en mooie duikplekken
Chocolate Hills
Heuvels van chocola
Scheepswrakken en tropisch koraal

Reizen naar Filipijnen

Wil je meer weten over reizen naar Filipijnen? Bekijk hier alle informatie.

rondreizen naar Filipijnen