De Fuego en Acatenango Vulkanen

Explosief Guatemala op haar best

Altijd al een actieve vulkaan van dichtbij willen zien? In Guatemala heb je maar liefst 37 vulkanen en een aantal daarvan kun je beklimmen. Vlakbij de stad Antigua liggen de Fuego en Acatenango vulkanen. De Fuego spuwt nog altijd actief lava en vanuit Antigua kan je de rookpluimen goed zien. Maar het beste uitzicht heb je vanaf de Acatenango vulkaan die er tegenover ligt.

De Fuego en Acatenango Vulkanen

Één van de tofste excursies die je vanuit Antigua kan doen is dan ook een 2-daagse hike deze vulkaan op. De top van de Acatenango ligt op 3976 meter en het uitzicht is onbeschrijfelijk mooi. De hike om er te komen en het slapen in een tentje op de vulkaan is een avontuur dat je niet snel zal vergeten en een must-do als je in Guatemala bent.

acatenango vulkaan guatemala

Dag 1

De eerste dag vertrek je in de ochtend vanuit Antigua naar de voet van de vulkaan naar het dorpje Soledad. Het wandelpad leidt je in ongeveer 5 uur door 4 verschillende micro-klimaten. Vanuit Soledad begin je meteen met een flinke klim van 1-1,5 uur. Je loopt tussen de mais- en lelievelden van de lokale boeren via een steil en stoffig pad naar de ingang van het national park. Het is trouwens aan te raden om wandelstokken mee te nemen, je zal er veel plezier van hebben. Het is even werken dit eerste deel en je zal je kuiten voelen.

Vanaf de entree van het park kom je in het tweede micro-klimaat; het cloud forrest. In dit mooie bosrijke deel drijven de wolken voorbij terwijl je al zigzaggend omhoog klimt. Het is er groen en vochtig, zo nu en dan kan je een vogel spotten maar echt veel wildlife kom je niet tegen. Ergens halverwege zal je een stop maken om een welverdiende lunch te eten. Het laatste stuk van de trek gaat het pad op en neer, er is wat minder begroeiing waardoor je prachtig uitzicht hebt en andere vulkanen in de omgeving kunt spotten.

acatenango vulkaan hike
De trek eindigt op 3600 meter, waar je het basecamp vindt en de nacht zal doorbrengen. Vanuit hier heb je een prachtig uitzicht op de Fuego vulkaan die een fantastische lava show geeft. De zonsondergang is er eentje die je niet snel zal vergeten. Als de zon onder is gaat er een kampvuur aan en terwijl je marshmallows roostert en chocolademelk drinkt vergeet je bijna dat de temperatuur rond het vriespunt ligt. De explosies van de Fuego vulkaan zijn met name in het donker heel goed te zien. De gloeiende oranje lava en het gerommel van de vulkaan zijn spectaculair. De gidsen maken een lekkere maaltijd en met een gevulde maag gaat iedereen vroeg naar bed want de volgende dag wil je de zonsopkomst vanaf de top van de Acatenango niet missen.

Dag 2

De wekker zal rond 4 uur gaan om het laatste stuk naar de top te trotseren. Hoofdlamp en muts op, handschoenen aan en gaan! Dit deel is algemeen aanvaard het zwaarste stuk van de trek. Het losse vulkanische zand zorgt ervoor dat je met iedere stap vooruit ook een stukje achteruit zakt, waardoor je vrij langzaam omhoog komt. Daarnaast voel je ook wel dat je op grote hoogte zit, je zal je hart wel voelen kloppen. Maar na 1-1,5 uur doorzetten sta je er toch maar mooi, 3976 meter! En dat het de moeite waard is hoef ik je niet uit te leggen. De zonsopkomst naast een vuurspuwende vulkaan, je weet af en toe niet waar je naar moet kijken zo mooi. Trek wel voldoende kleren aan, want de gevoelstemperatuur ligt onder het vriespunt en het kan er behoorlijk waaien. De afdaling van de top naar het basecamp is super leuk, door het losse zand kun je al springend afzakken. Na het ontbijt begint de terugweg, in zo’n 2 uur sta je weer in Soledad en wordt je per minibus teruggebracht naar Antigua.

fuego vulkaan guatemala

beklimming acatenango vulkaan

afdaling acatenango vulkaan

Hoe kies ik een tour?

Er zijn verschillende aanbieders van tours en de prijzen lopen nogal uiteen. Als je gaat kiezen is het verstandig om te vragen of je zelf de tent, slaapmat en slaapzak naar boven moet dragen. Dit zijn naast je eten, 4 liter water en warme kleding voor de nacht best wat kilo’s. Er zijn organisaties die een basecamp hebben op 3600 meter en daar de tenten, slaapmatten en slaapzakken standaard hebben staan waardoor je dat niet mee naar boven hoeft te zeulen. Als je helemaal lichtgewicht wil wandelen dan kan je ook een porter inhuren, die voor zo’n 20 euro per dag je tas naar boven brengen. Een andere vraag die je ook wil stellen is wat de grootte van de groep zal zijn. Ook dit verschilt behoorlijk per aanbieder, je hebt kleinschalige tours waar je max met 6 personen gaat, maar je komt ook groepen van 25 man of meer tegen. Wie je ook kiest het wordt een onvergetelijke ervaring.

fuego vulkaan

Reizen naar Antigua en de Acatenango Vulkaan — Hoe kom je er?

Antigua is gelegen in het zuiden van Guatemala, op slechts 45 kilometer ten westen van Guatemala City. Vanaf het vliegveld van Guatemala City vertrekken directe shuttlebussen die je een uur later afzetten in Antigua. In Antigua vind je veel organisaties waar je een tour kan boeken om de Acatenango vulkaan te beklimmen.


De Fuego en Acatenango Vulkanen op de kaart

Bezienswaardigheden Guatemala

Antigua

Tikal

Meer van Atitlan

De Fuego en Acatenango Vulkanen

Reizen naar Guatemala

Wil je meer weten over reizen naar Guatemala? Bekijk hier alle informatie.

rondreizen naar Guatemala

De Fuego en Acatenango Vulkanen ervaringen & beoordelingen

De De Fuego en Acatenango Vulkanen ervaringen zijn afkomstig van bezoekers van rondreis.nl. De beoordelingen zijn gebaseerd op hun De Fuego en Acatenango Vulkanen ervaring.

Er zijn nog geen De Fuego en Acatenango Vulkanen ervaringen geplaatst.


Plaats beoordeling
-
Totaalscore
0 beoordelingen