Tikal

Mayastad in de jungle van Guatemala

Tikal is een van de grootste Mayasteden van Midden-Amerika en vormt het culturele hoogtepunt van je bezoek aan Guatemala. Je vindt er talloze tempels en andere bouwwerken, de een nog groter en indrukwekkender dan de ander. Plan je bezoek tijdens zonsondergang of zonsopgang en geniet van de aanblik van deze spectaculair mooie plek.

Tikal

Diep in de jungle van Guatemala vind je een van de best bewaarde Mayaschatten van Guatemala: de oude tempelstad Tikal. De tempels liggen verspreid in het tropische oerwoud en tijdens een bezoek waan je je soms even Indiana Jones. Tikal is een schitterende plek die je gezien móet hebben.

Tempels spotten

Het tempelcomplex van Tikal bestaat uit vele duizenden bouwwerken, monumenten en tempels, de een nog groter dan de ander en vrijwel allemaal gebouwd in de kenmerkende Mayastijl: trapvormige piramides met bovenop een kleinere tempel. De verwachting is dat nog veel meer interessante bouwwerken op het terrein zijn te vinden en archeologen zijn nog dagelijks aan het werk om die bloot te leggen. De tempels liggen goed verstopt in de jungle en onderweg heb je zomaar kans om brulapen, toekans en tarantula’s tegen te komen. Als je alle tempels wil bezoeken dan moet je flink de tijd nemen, maar de bekendsten zijn liggen rond het Gran Plaza. Dit is een goed begin om de verschillende bouwwerken te spotten, want het plein wordt omringd door onder andere de Piramide van de Grote Jaguar en Tempel III.

Tikal, Guatemala

Tikal, Guatemala

Piramide van de Grote Jaguar

De Piramide van de Grote Jaguar is een van de grootste bouwwerken van het hele complex en werd in ongeveer 734 na Christus gebouwd. Dit is een van de meest interessante plekken van Tikal, zeker als je wat meer weet over de achtergrond van het gebouw. In het hart van de tempel ligt namelijk een graftombe die pas in 1962 werd ontdekt door archeologen. Een geheime kamer die diep in de tempel verstopt ligt en waar de overblijfselen van Mayakoning Jasaw Chan K’awiil en een grote hoeveelheid juwelen werden gevonden.

Tempel IV

De grootste tempel van Tikal is de Tempel IV, de hoogste Mayatempel die nu nog overeind staat én tevens een van de hoogste Mayabouwwerken die ooit heeft bestaan. De tempel werd gebouwd ter ere van de koning Yik’in Chan K’awill en is gelegen op zo’n 800 meter van het Gran Plaza. De tempel is bijna 65 meter hoog en lijkt qua bouwstijl erg op de Piramide van de Grote Jaguar. Archeologen hebben het vermoeden dat ook in deze tempel een graftombe huist, al hebben ze deze tot op de dag van vandaag nog niet kunnen vinden.

Tikal, Guatemala

Tikal, Guatemala

Tikal tijdens zonsopkomst

Een van de beste momenten om Tikal te bezoeken is tijdens zonsopkomst of zonsondergang, en als je slim bent plan je je bezoek tijdens een van deze momenten. In het nabijgelegen stadje Flores kun je eenvoudig een excursie regelen die zorgt dat je op tijd op de juiste plek bent. Voor zonsopkomst moet je de wekker zetten, want de tour vertrekt om half 3 ’s nachts vanuit Flores. Het is ongeveer een uurtje rijden en eenmaal op de plek van bestemming kun je op een van de hoge torens wachten tot de zon zich laat zien. Daarna heb je alle tijd om op je gemak de verschillende bouwwerken te bewonderen. Als je kiest voor de tour zonsopkomst vermijd je bovendien de grote mensenmassa’s en de ergste hitte: later op de dag kan het namelijk erg warm en plakkerig worden.

Tikal tijdens zonsondergang

Als je niet zo’n ochtendmens bent, dan is het waarschijnlijk verstandiger om je bezoek aan Tikal aan het eind van de middag te plannen. Geen straf, want het tempelcomplex is ook heel erg mooi met de ondergaande zon op de achtergrond. Je kunt eerst op je gemak de tempels bekijken om vervolgens een mooi plekje te zoeken om te kijken naar de zonsondergang. Een aantal tempels mag je beklimmen, en voor het mooiste uitzicht over de jungle en de tempels moet je het hoogste punt opzoeken. Waar je in ieder geval op moet letten? Zorg dat je de Piramide van de Grote Jaguar kan zien, die tijdens de zonsondergang een schitterende gouden gloed krijgt.

Tikal, Guatemala

Tikal, Guatemala

Reizen naar Tikal — Hoe kom je er?

Tikal ligt in het noorden van Guatemala, niet heel ver van de grens met Belize. Toegangspoort is het stadje Flores, waar minibusjes af en aan rijden naar de ruïnes. Je vindt er volop tourbureaus die een complete excursie voor je kunnen regelen, maar het is ook altijd mogelijk om op eigen gelegenheid naar het park te komen. Vanuit Flores is het ongeveer een uur rijden naar Tikal.

Kom je vanuit het grensstadje Melchor de Mencos bij Belize, dan kun je een busje nemen die vanaf de grens rechtstreeks naar Tikal gaat, of overstappen op een andere bus in het dorpje Ixlu.

Tikal ervaringen & beoordelingen

De Tikal ervaringen zijn afkomstig van bezoekers van rondreis.nl. De beoordelingen zijn gebaseerd op hun Tikal ervaring.

-
Totaalscore

Er zijn nog geen beoordelingen ingevuld voor Guatemala.

Tikal op de kaart

Bezienswaardigheden Guatemala

Geliefde halte in Guatemala
Het mooiste meer ter wereld
Explosief Guatemala op haar best

Reizen naar Tikal

19-daagse rondreis In het spoor van de Maya's

19-daagse rondreis In het spoor van de Maya's

De mooiste landen van Midden-Amerika nodigen je uit voor een kennismaking met de Mayacultuur, die on...

vanaf
€ 1.908
Familiereis Guatemala

Familiereis Guatemala

Familiereis
21 dagen

Tijdens deze avontuurlijke familiereis door Guatemala ontdekken jullie de prachtige, ongerepte natuu...

vanaf
€ 2.648
Rondreis Mexico, Guatemala & Honduras, 24 dagen

Rondreis Mexico, Guatemala & Honduras, 24 dagen

Indrukwekkende, complete reis door Mexico, Guatemala en Honduras met Maya-ruines, zoals in de jungle...

vanaf
€ 2.395
18-daagse groepsrondreis Mexico - Guatemala - Honduras vanaf april 2021

18-daagse groepsrondreis Mexico - Guatemala - Honduras vanaf april 2021

Groepsrondreis
18 dagen

Beleef deze zeer indrukwekkende rondreis die door Mexico, Guatemala en Honduras voert en onder ander...

vanaf
€ 1.959

Reizen naar Guatemala

Wil je meer weten over reizen naar Guatemala? Bekijk hier alle informatie.

rondreizen naar Guatemala

Blogs over Tikal

Reizen door Guatemala
6 september 2012