Golden Circle

Het mooiste stukje IJsland

De Golden Circle, of vrij vertaald de Gouden Cirkel, is een IJslandse regio die zeer populair is onder de toeristen die het land aandoen. Deze regio is te vinden aan de oostkant van de hoofdstad en biedt toeristen de mogelijkheid om de meest mooie bezienswaardigheden van het eiland te bezoeken in één dag.

Golden Circle

Talloze attracties in de Golden Circle

De naam is niet toevallig. De Golden Circle is gevuld met highlights die stuk voor stuk de moeite van het bezoeken waard zijn. Alle hoogtepunten van de Golden Circle zijn te bezoeken in een enkele dag door de korte afstanden die er tussen de highlights afgelegd moeten worden. Ideaal wanneer je de regio goed wilt leren kennen in korte tijd.

Golden Circle, IJsland

Golden Circle kaart

Deildartunguhver

Deildartunguhver

Deze heetwaterbron maakt deel uit van een rondreis door het eiland, vooral omdat het een onvergetelijke bezienswaardigheid is. De Deildartunguhver heeft de grootste doorvoersnelheid van het continent en dit betekent dat er iedere seconde van de dag een kleine tweehonderd liter heet water naar boven komt borrelen. Het water, dat voorheen naar de kleine rivieren in de omgeving werd afgevoerd, wordt nu opgevangen om meerdere woningen van verwarming en warm water te voorzien.

Dyrhólaey

In het uiterste zuiden van het prachtige eiland is deze unieke klif te vinden, op een kleine afstand van de plaats Vik. Tijdens een rondreis door IJsland mag je deze omgeving absoluut niet missen. Je kunt genieten van een panoramisch uitzicht vanaf de kliffen en genieten van de hoge rotspartijen die zich imposant presenteren boven het wateroppervlak. Vanaf de kliffen zijn ook de Mýrdalsjökull en de Eyjafjallajökull te zien, twee prachtige gletsjers van het eiland. Hier leven overigens ook de meest indrukwekkende vogelsoorten die met regelmaat gespot worden.

Dyrhólaey, IJsland

Gullfoss, Ijsland

Gullfoss

Deze indrukwekkende waterval bestaat uit meerdere niveaus en wordt zeker gerekend tot de meest mooie en meest populaire watervallen die IJsland rijk is. Je kunt eerst een veelzijdigheid aan kleinere watervallen bewonderen, waarna het water een ruime tien meter valt, even stopt, om vervolgens nog eens ongeveer twintig meter naar beneden te vallen. Als je op het uitkijkplatform staat, dan kun je zien hoe het water wordt opgevangen door een kloof en verder stroomt dan je ogen reiken. Echter, vanaf de grond is de kloof niet te zien en lijkt het alsof het water simpelweg verdwijnt.

Strokkur en Geysir

Het gebied Haukadalur kent een totale grootte van ongeveer zes vierkante kilometer en biedt plaats aan meerdere hete bronnen. De Strokkur en Geysir zijn hier de meest populaire van. Geysir is al niet meer actief sinds enkele jaren, maar was zo actief dat de welbekende geiser ernaar vernoemd werd. Strokkur is nog wel actief en spuit elke paar minuten een stroom heet water tot wel dertig meter hoog de lucht in. In het geothermale gebied komt veel hard gesteente voor dat zorgt voor de vorming van deze spuitende hete bronnen. Dit gesteente wordt ook wel rhyolite genoemd.

Strokkur

Geyser IJsland

IJsland landschap

Snæfellsjökull

Nationale Parken

In totaal telt het eiland drie Nationale Parken waar je echt kunt genieten van een prachtige en rustgevende natuur. Deze drie parken, Snæfellsjökull, Vatnajökull en þingvellir, zijn absoluut de moeite waard wanneer je nader kennis wilt maken met de indrukwekkende natuur op het eiland. In het laatstgenoemde park is ook het þingvallavatn meer te vinden. Dit grote meer is een ideale duiklocatie, zeker bij Silfra. Dit is een stelsel van buizen en grotten dat zeer bezienswaardig is. Je mag het eigenlijk niet missen.

De Sólheimajökull

Deze gletsjeruitloper van de Mýrdalsjökull is bij helder weer zelfs al te bewonderen vanuit het vliegtuig. De Mýrdalsjökull staat op plek vier van de grootste gletsjers van het eiland. De Sólheimajökull behoort tot de meest laagdrempelige gletsjers van het eiland en juist daardoor is deze ook zeer goed zonder extra begeleiding te bezoeken. De gletsjeruitloper is te vinden op een half uurtje afstand (met de auto) van de plaats Vik.

Sólheimajökull

Golden Circle IJsland — Hoe kom je er?

IJsland ligt op meer dan tweeduizend kilometer afstand van Nederland en met het vliegtuig reis je er zo’n drie uur over om op het eiland in de hoofdstad Reykjavik aan te komen. Wanneer je zelf alle bezienswaardigheden binnen de Golden Circle IJsland wilt gaan bewonderen, dan kun je op het eiland heel gemakkelijk een auto huren. Het Nederlands rijbewijs is geldig in IJsland. Belangrijk om te weten is dat er geen vast tijdsverschil bestaat tussen Nederland en IJsland. Het eiland kent namelijk geen zomer- of wintertijd. In de winter zit er daarom een verschil van één uur in de tijden en in de zomer bestaat er een verschil van twee uur. Het is in IJsland altijd vroeger dan in Nederland. Enkele bezienswaardigheden op het eiland zijn enkel te bezoeken onder de leiding van een gids. Deze excursies zijn zeer de moeite waard. In deze gevallen wordt het vervoer, indien nodig, door de leiding verzorgd.

Golden Circle ervaringen & beoordelingen

De Golden Circle ervaringen zijn afkomstig van bezoekers van rondreis.nl. De beoordelingen zijn gebaseerd op hun Golden Circle ervaring.

-
Totaalscore

Er zijn nog geen beoordelingen ingevuld voor IJsland.

Golden Circle op de kaart

Bezienswaardigheden IJsland

Sfeervolle hoofdstad van IJsland
Op zoek naar het Aurora Borealis
De geothermische hotspot van IJsland
De walvishoofdstad van IJsland
De mooiste waterval van IJsland

Reizen naar Golden Circle

7-daagse rondreis Reykjavik Noorderlicht Express

7-daagse rondreis Reykjavik Noorderlicht Express

Groepsrondreis
7 dagen

De Reykjavik Noorderlicht Express is een reis voor genieters. Vanuit je standplaats Reykjavik ontdek...

vanaf
€ 1.074
Autorondreis Zuid & Oost IJsland in vakantiewoningen 6 dagen

Autorondreis Zuid & Oost IJsland in vakantiewoningen 6 dagen

Autorondreis
6 dagen

Een korte reis, zeer geschikt als eerste kennismaking met Zuid- en Oost IJsland. Vanuit uw eerste st...

vanaf
€ 799
8-daagse rondreis Zuid- en Noord-IJsland

8-daagse rondreis Zuid- en Noord-IJsland

Autorondreis
8 dagen

Ontdek met het hele gezin IJsland! Deze rondreis brengt jullie langs alle hoogtepunten van Noord- en...

vanaf
€ 1.183
IJsland compleet fly & drive

IJsland compleet fly & drive

Fly-drive
15 dagen

Op je gemak alles van IJsland zien, binnen twee weken, en alles geregeld? Dan is dit jouw IJsland ro...

vanaf
€ 2.795

Reizen naar IJsland

Wil je meer weten over reizen naar IJsland? Bekijk hier alle informatie.

rondreizen naar IJsland