Gullfoss

De mooiste waterval van IJsland

De Gullfoss waterval in IJsland is gelegen in het westen van land en een populaire stop op de Golden Circle autoroute. Dit indrukwekkende stukje natuurgeweld wordt ook wel de mooiste waterval van IJsland genoemd en is volgens velen zelfs een van de mooiste watervallen op aarde.

Gullfoss

Tijdens je rondreis door IJsland zul je elke dag wel een paar mooie watervallen tegenkomen, maar er zitten er maar weinig bij die zo indrukwekkend zijn als de Gullfoss. Een bezoekje aan het natuurschoon is zo geregeld, want dankzij de gunstige ligging aan de Golden Circle valt de Gullfoss in ieders reisplanning te passen.

Gullfoss in de zomer

De Gullfoss waterval siert menig lijstje met mooiste watervallen in IJsland. Niet onterecht, want je zult niet vaak een waterval hebben gezien die zo groot en indrukwekkend is als deze. In de zomermaanden stroomt de waterval trapsgewijs naar beneden en komt het terecht in de 32 meter diepe kloof van de Hvita rivier. Dat is op zichzelf al een mooi plaatje, maar met een beetje geluk kun je dankzij het opspattende water zelfs een regenboog zien. Gullfoss is in ieder geval een bezienswaardigheid die thuishoort in elke reisplanning, want er zijn maar weinig watervallen in IJsland die hier qua schoonheid aan kunnen tippen. De plaatjes doen er zelfs geen recht aan, want daarop kan je maar moeilijk de grootsheid van het plekje inschatten. De enige oplossing is om dus zo snel mogelijk een ticket te boeken naar Reykjavik.

Gullfoss, IJsland

Gullfoss, IJsland

Gullfoss in de winter

Het zal je niet verbazen, maar de Gollfuss waterval ziet er in de wintermaanden natuurlijk totaal anders uit. Het groene gras is verdwenen onder een laagje sneeuw en met hele strenge vorst is zelfs de waterval deels bevroren. In de winter kan het namelijk ontzettend koud worden in IJsland en zo hard vriezen dat zelfs een krachtige waterval grotendeels veranderd in een massa van ijsschotsen en ijspegels. Een geweldig gezicht en bovendien een uitstekend moment om de waterval te bezoeken. Het is in de wintermaanden namelijk veel rustiger in IJsland, dus dan heb je dit soort plekken ook nagenoeg voor jezelf.

Uitzichtpunten

Rondom de Gullfoss zijn verschillende uitzichtpunten gemaakt vanwaar je een panoramisch uitzicht heb over de waterval en omgeving. Vanaf het cafeetje bij de parkeerplaats loopt een wandelpad dat je langs een aantal indrukwekkende uitzichtpunten loodst. Vanaf hier heb je een ongehinderd zicht op het natuurschoon en kun je tot enkele centimeters afstand van de waterval komen. Let wel op dat je netjes achter de afzetting blijft, want als je in de waterval valt is het met je gedaan. Je kunt daarna ook nog iets verder rijden om de waterval vanuit verschillende perspectieven te bekijken.

Gullfoss, IJsland

Gullfoss, IJsland

Restaurant

Er zijn een paar voorzieningen bij de Gullfoss waterval. Bij de parkeerplaats zit een klein winkeltje waar ze souvenirs verkopen en een cafeetje voor een broodje, snack of warme maaltijd. De ideale plek om op te warmen, zeker als je in de winter een bezoek brengt aan de Gullfoss waterval.

Geysir

De Gullfoss waterval ligt op steenworp afstand van het dorpje Geysir. Je vindt er een hotel dat perfect is als uitvalsbasis voor een bezoek aan de waterval, maar ook een aantal bijzondere attracties. Geysir staat namelijk bekend om haar geisers die om de zoveel minuten omhoog spuiten. Een prachtig gezicht en een van de bijzondere natuurverschijnselen die IJsland tot een unieke vakantiebestemming maken.

Gullfoss, IJsland

Gullfoss, IJsland

Golden Circle

De populairste autoroute van heel IJsland is de Golden Circle Route, een route van zo’n 300 kilometer en kort genoeg om in één dag af te rijden. Een van de hoogtepunten langs de route is natuurlijk de Gullfoss waterval, maar er zijn meer bezienswaardigheden waar je even wilt stoppen. De route begint en eindigt in Reykjavik en het is zeker de moeite waard om je bezoek aan Gullfoss te combineren met stops bij onder andere het kratermeer van Keri∂, het dorpje Skáholt, de Faxifoss waterval en het Thingvellir National Park.

Reizen naar de Gullfoss waterval — Hoe kom je er?

De Gullfoss waterval is zeer gunstig gelegen aan de Golden Circle, de autoroute die langs de grootste bezienswaardigheden van West-IJsland komt. Om er te komen heb je wel eigen vervoer nodig, dus het is een aanrader om bij aankomst op luchthaven in Reykjavik een auto te huren. Vanuit Reykjavik is het vervolgens een kleine twee uur rijden naar de Gullfoss, maar de kans is groot dat je onderweg nog een aantal stops maakt bij andere bezienswaardigheden.

Heb je geen eigen auto, dan kun je uiteraard ook aansluiten bij een georganiseerde tour. Deze worden in overvloed aangeboden en kan je makkelijk regelen in je hotel of van tevoren online.

Gullfoss ervaringen & beoordelingen

De Gullfoss ervaringen zijn afkomstig van bezoekers van rondreis.nl. De beoordelingen zijn gebaseerd op hun Gullfoss ervaring.

-
Totaalscore

Er zijn nog geen beoordelingen ingevuld voor IJsland.

Gullfoss op de kaart

Bezienswaardigheden IJsland

Sfeervolle hoofdstad van IJsland
Het mooiste stukje IJsland
Op zoek naar het Aurora Borealis
De geothermische hotspot van IJsland
De walvishoofdstad van IJsland

Reizen naar Gullfoss

7-daagse rondreis Reykjavik Noorderlicht Express

7-daagse rondreis Reykjavik Noorderlicht Express

Groepsrondreis
7 dagen

De Reykjavik Noorderlicht Express is een reis voor genieters. Vanuit je standplaats Reykjavik ontdek...

vanaf
€ 1.074
Autorondreis Zuid & Oost IJsland in vakantiewoningen 6 dagen

Autorondreis Zuid & Oost IJsland in vakantiewoningen 6 dagen

Autorondreis
6 dagen

Een korte reis, zeer geschikt als eerste kennismaking met Zuid- en Oost IJsland. Vanuit uw eerste st...

vanaf
€ 799
11-daagse rondreis langs hotels

11-daagse rondreis langs hotels

Fly-drive
11 dagen

Tijdens deze rondreis volg je grotendeels de ringweg rondom IJsland. Je komt langs veel bezienswaard...

vanaf
€ 1.658
Wonderen van IJsland fly & drive

Wonderen van IJsland fly & drive

Fly-drive
8 dagen

Beleef in één week alle highlights van IJsland! Reusachtige watervallen en gletsjers, vulkanen, hoge...

vanaf
€ 1.545

Reizen naar IJsland

Wil je meer weten over reizen naar IJsland? Bekijk hier alle informatie.

rondreizen naar IJsland

Blogs over Gullfoss

Natuurlijk mooi IJsland
14 augustus 2012