Húsavík

De walvishoofdstad van IJsland

Er zijn maar weinig plekken ter wereld waar je zoveel kans hebt om een walvis te spotten als in het IJslandse dorpje Húsavík. In de zomermaanden laten de grote zeedieren zich namelijk maar al te graag zien deze baai in het noorden van het land.

Húsavík

Als je ooit een walvis wilt spotten, dan moet je koers zetten naar Húsavík. Dit noord-IJslandse dorpje is de plek om een walvistour te ondernemen, maar je kunt ook een bezoek brengen aan het walvismuseum.

Het dorpje Húsavík

Het dorpje Húsavík is al meer dan 1000 jaar oud en krijgt een steeds prominentere plek op de toeristenkaart vanwege de vele walvissen die zich hier laten zien. In het dorpje zelf valt niet heel veel te doen: er zijn wat hotels, restaurants en sinds kort zelfs een microbrouwerij. De belangrijkste bezienswaardigheid van het dorp is de opvallende kerk met haar rode accenten, maar je kan ook een bezoekje brengen aan het Culture House museum voor meer inzicht in het leven in Noord-IJsland. Voor leuke uitstapjes en activiteiten in de natuur ben je al snel aangewezen op plekken buiten het dorp, maar gelukkig ligt hier alles binnen handbereik en is een tour zo geboekt.

Husavik, IJsland

Husavik, IJsland

Walvissen

Húsavík wordt ook wel de walvishoofdstad van IJsland genoemd. Sterker nog, het is wereldwijd gezien zelfs een van de beste plekken om walvissen te spotten. Er worden hier voor de kust opvallend veel walvissen gesignaleerd en dat trekt op zijn beurt ook weer veel toeristen aan. In totaal werden hier maar liefst 23 soorten walvissen gespot, maar bultruggen, dwergvinvissen en blauwe vinvissen laten zich hier veruit het vaakst zien. Het schijnt dat de zeedieren afkomen op het frisse water in de baai van Skálfandi en met name in de zomermaanden heb je zomaar kans om zo'n grote walvis te spotten. Staat deze activiteit nog op jouw bucketlist? Zet dan koers naar Húsavík, want de kans is groot dat je het hier kunt afstrepen.

Walvistours

Je kunt je best doen om vanuit de haven een walvis te spotten, maar het is leuker en effectiever om mee te gaan op een walvistour. In Húsavík zitten verschillende touroperators die dit uitje aanbieden en we kunnen van harte aanraden om mee te gaan. Tijdens zo’n tour vaar je een stukje uit de kust, naar plekken waar de dieren zich vaak laten zien. Je gaat merken dat je al binnen een paar minuten de eerste exemplaren zult tegenkomen. Vergeet je camera niet mee te nemen!

Husavik, IJsland

Husavik, IJsland

Walvismuseum

Een leuke manier om meer te leren over de walvissen en IJslandse walvistraditie is tijdens een bezoek aan het Whale Museum. In dit museum kun je verschillende tentoonstellingen bekijken die in het teken staan van de zeedieren die in dit deel van de wereld voorkomen. Zo kun je een aantal skeletten bewonderen en van dichtbij ervaren hoe enorm groot blauwe vinvissen zijn, maar er worden ook films en documentaires vertoond. Nog een reden om dit museum te bezoeken: het walvismuseum is de ideale plek om even op te warmen na een tour op het water.

Puffins Island

Als je toch in de buurt bent, breng dan ook een bezoek aan Puffins Island. Op dit eiland kun je namelijk oog in oog staan met papegaaiduikers, de grappige zwart-witte beestjes die alleen in het noorden van Europa en Canada voorkomen. Verreweg de meeste vogels zijn te vinden op IJsland en vanuit Húsavík kun je eenvoudig dagtrips maken. Puffins Island ligt op slechts enkele kilometers varen van Húsavík en er komen elk jaar maar liefst 200.000 papegaaiduikers om te broeden. Dat betekent dat je in de zomermaanden gegarandeerd kans hebt om de vogels te spotten. De beste periode is tussen de maanden mei en augustus, en het is mogelijk om je walvistour te combineren met een bezoek aan het eiland.

Husavik, IJsland

Husavik, IJsland

Paardrijden

Voor de uitgestrekte wegen van IJsland is de auto het ideale vervoer, maar je kunt er ook voor kiezen om het land vanaf de rug van een paard te zien. De IJslandse paarden leven hier al ruim 1000 jaar en hebben zich uitstekend aangepast aan de ruige weersomstandigheden. In Húsavík kun je prachtig paardrijden door ongerepte natuur en zie je het landschap in laag tempo aan je voorbij trekken.

Reizen naar Húsavík — Hoe kom je er?

Húsavík ligt in het uiterste noorden van IJsland en dat ligt voor de meeste toeristen niet echt op de route. Je kunt er vanuit Reykjavik naartoe rijden, maar dan mag je daar wel de tijd voor nemen. Om er te komen ben je ruim 5,5 uur onderweg en dan heb je niet eens gestopt op de mooie plekjes. Slimmer is het daarom om een vlucht te nemen naar de luchthaven van Húsavík. Er gaan elke dag vluchten vanuit Reykjavik en de reis duurt ongeveer 50 minuten.

Eenmaal aangekomen in Húsavík kun je op de luchthaven een auto huren of met de shuttle naar het centrum van het dorpje reizen.

Húsavík ervaringen & beoordelingen

De Húsavík ervaringen zijn afkomstig van bezoekers van rondreis.nl. De beoordelingen zijn gebaseerd op hun Húsavík ervaring.

-
Totaalscore

Er zijn nog geen beoordelingen ingevuld voor IJsland.

Húsavík op de kaart

Bezienswaardigheden IJsland

Sfeervolle hoofdstad van IJsland
Het mooiste stukje IJsland
Op zoek naar het Aurora Borealis
De geothermische hotspot van IJsland
De mooiste waterval van IJsland

Reizen naar Húsavík

11-daagse rondreis langs hotels

11-daagse rondreis langs hotels

Fly-drive
11 dagen

Tijdens deze rondreis volg je grotendeels de ringweg rondom IJsland. Je komt langs veel bezienswaard...

vanaf
€ 1.658
Het beste van Noord-IJsland fly & drive

Het beste van Noord-IJsland fly & drive

Fly-drive
8 dagen

Je beleeft in één week tijd een opeenvolging van imponerende landschappen op inspirerende historisch...

vanaf
€ 1.545
Cirkel rondom IJsland

Cirkel rondom IJsland

Individuele rondreis
9 dagen

Tijdens deze tour kom je langs alle hoogtepunten en natuurwonderen van IJsland terwijl je het eiland...

vanaf
€ 2.809

Reizen naar IJsland

Wil je meer weten over reizen naar IJsland? Bekijk hier alle informatie.

rondreizen naar IJsland