Noorderlicht

Op zoek naar het Aurora Borealis

Het Noorderlicht spotten is een reisdroom die bij veel mensen op hun wensenlijstje staat. Een goede reden om een ticket naar IJsland te boeken, want dit is een van de beste plekken om het Noorderlicht te kunnen spotten.

Noorderlicht

Het Aurora Borealis is een fenomenaal natuurverschijnsel en komt op slechts enkele plekken ter wereld voor. Het is onvoorspelbaar en dat maakt het juist zo bijzonder als je het tijdens je rondreis door IJsland kan zien. Benieuwd waar je het Noorderlicht in IJsland kan spotten? De redactie van Rondreis zocht het uit.

Wat is het Noorderlicht?

Het Noorderlicht wordt ook wel Aurora Borealis genoemd en is een natuurverschijnsel dat je alleen in het gebied rond de poolcirkel kunt waarnemen. IJsland ligt heel noordelijk en is daarom de uitgelezen bestemming om het Noorderlicht te spotten. Andere kanshebbers zijn Lapland, Alaska en het noorden van Canada. En wist je dat er rondom de zuidpool ook een dergelijk natuurverschijnsel voorkomt? Dit poollicht wordt het aurora australis genoemd.

IJsland, Noorderlicht

IJsland, Noorderlicht

Hoe ontstaat het Noorderlicht?

Tijdens het Noorderlicht wordt de hemel verlicht door een bijzonder spel van licht en kleuren. De oorzaak hiervan zijn uitbarstingen op de zon, waarna de geladen deeltjes in aanraking komen met de dampkring van de aarde. Dit veroorzaakt een reactie die op zijn beurt weer zorgt voor een dansende lichtslinger in de lucht. Meestal is het Noorderlicht groen van kleur, maar op sommige momenten kan het ook blauw, paars of rood zijn.

De beste periode voor het Noorderlicht in IJsland

Wil je het Noorderlicht in IJsland spotten, dan moet je je reis goed plannen. Het Noorderlicht is namelijk niet het gehele jaar te zien. In de zomermaanden wordt het nauwelijks donker ’s nachts en is het logischerwijs onmogelijk om het Noorderlicht te spotten. De meeste kans heb je tussen oktober en maart, maar ook in de maanden september en april kan je geluk hebben. Het is dan vroeg donker, dus alle tijd om ’s avonds naar de hemel te staren en op zoek te gaan naar het Noorderlicht in IJsland. Let wel op: je hebt nooit honderd procent kans om het Noorderlicht te spotten, zelfs de Noorderlicht-periode biedt geen garanties.

IJsland, Noorderlicht

IJsland, Noorderlicht

Weersomstandigheden

Een van de factoren die bepalend is om het Noorderlicht in IJsland te spotten, is het weer. In de regen of tijdens een sneeuwbui zie je natuurlijk niet zoveel, maar ook als het buiten bewolkt is heb je pech. Het Noorderlicht kan zich dan wel laten zien, maar zit verstopt achter de wolken. Voor de ideale omstandigheden om het Noorderlicht te spotten, moet het buiten helder zijn. Ga je op reis naar IJsland en ben je benieuwd of er tijdens je verblijf een kansje is om het Noorderlicht te spotten? Download een app met de Noorderlicht-voorspellingen. Deze berekent de kans op basis van locatie, weersomstandigheden en de geomagnetische activiteitsindex (KP). Een goede app is My Aurora Forecast.

De beste plekken om het Noorderlicht te spotten

De locatie is ook bepalend voor de mate van het Noorderlicht. Zo heb je bijvoorbeeld minder kans om het Noorderlicht in hartje Reykjavik te spotten. Er is dan teveel lichtvervuiling en daardoor is het Noorderlicht minder goed te zien. Voor de ideale omstandigheden om het Noorderlicht te spotten, kun je het best op een plek zijn met zo min mogelijk omgevingslicht. Dat is gelukkig niet moeilijk in IJsland, want die plekjes vind je hier volop. Het land is enorm uitgestrekt en het is vrij eenvoudig om de bewoonde wereld achter je te laten. Zoek een plekje aan de rand van een meertje of een weiland, en wachten maar.

IJsland, Noorderlicht

IJsland, Noorderlicht

Tips voor het fotograferen van het Noorderlicht

Het Noorderlicht is een fotogeniek natuurverschijnsel, maar er komt wel wat bij kijken als je dat op de foto wilt zetten. De slinger van groen licht beweegt namelijk constant en vanwege de duisternis is het niet zo makkelijk om deze scherp te fotograferen. Allereerst is het handig als je een goede camera hebt, maar ook een statief is onmisbaar. Zie je het Noorderlicht verschijnen, dan moet je vervolgens een lange sluitertijd kiezen, een hoge ISO-waarde en groot diafragma. Op die manier kan je camera al het beschikbare licht meenemen en een goede foto maken.

Reizen naar IJsland — Hoe kom je er?

Vanuit Amsterdam kun je rechtstreeks naar Reykjavik vliegen met WOW Air en Iceland Air. Prijzen voor een retourtje zijn schappelijk, als je goed zoekt kun je al vanaf € 130 heen en weer. De vliegtijd bedraagt iets meer dan drie uur en eenmaal aangekomen op de luchthaven van Reykjavik kun je je reis door IJsland eenvoudig vervolgen.

Op luchthaven kun je een auto huren en zelfstandig op zoek gaan naar het Noorderlicht in IJsland. Begin met een paar dagen in de hoofdstad en trek er vervolgens op uit naar de mooiste watervallen, uitzichtpunten, stranden en natuurlijk ongerepte plekken waar je het Noorderlicht het beste kunt zien.

Noorderlicht ervaringen & beoordelingen

De Noorderlicht ervaringen zijn afkomstig van bezoekers van rondreis.nl. De beoordelingen zijn gebaseerd op hun Noorderlicht ervaring.

-
Totaalscore

Er zijn nog geen beoordelingen ingevuld voor IJsland.

Noorderlicht op de kaart

Bezienswaardigheden IJsland

Sfeervolle hoofdstad van IJsland
Het mooiste stukje IJsland
De geothermische hotspot van IJsland
De walvishoofdstad van IJsland
De mooiste waterval van IJsland

Reizen naar Noorderlicht

7-daagse rondreis Reykjavik Noorderlicht Express

7-daagse rondreis Reykjavik Noorderlicht Express

Groepsrondreis
7 dagen

De Reykjavik Noorderlicht Express is een reis voor genieters. Vanuit je standplaats Reykjavik ontdek...

vanaf
€ 1.074
Autorondreis Imponerend IJsland in vakantiewoningen 15 dagen

Autorondreis Imponerend IJsland in vakantiewoningen 15 dagen

Autorondreis
15 dagen

Rondreis in rustig tempo waarbij u in twee verschillende vakantiewoningen verblijft in West en Zuid-...

vanaf
€ 957
5-daagse winterarrangement IJsland

5-daagse winterarrangement IJsland

Autorondreis
5 dagen

Ervaar winters IJsland tijdens deze rondreis. Ontdek het zuiden van IJsland met onder andere de Gold...

vanaf
€ 569
22-35ers reis Finland

22-35ers reis Finland

Groepsrondreis
8 dagen

Wie is er in voor een week spelen in de sneeuw? Tijdens deze actieve reis door Finland gaan we op ec...

vanaf
€ 1.599

Reizen naar IJsland

Wil je meer weten over reizen naar IJsland? Bekijk hier alle informatie.

rondreizen naar IJsland