Agra

Toegangspoort tot de Taj Mahal

De Indiase stad Agra staat wereldwijd bekend om de aanwezigheid van de Taj Mahal, maar wie de stad beter leert kennen zal ontdekken dat dat niet het enige noemenswaardige bouwwerk is. Agra is een geijkte halte op menig reis door India en mag zeker niet worden overgeslagen.

Agra

Mausoleums en tombes, in de stad Agra kun je er maar moeilijk omheen. Niet alleen vanwege de indrukwekkende architectuur, ook naar de verhalen moet geluisterd worden. Dompel je onder in de treurige liefdesgeschiedenis van de Taj Mahal, luister naar de verhalen van het Rode Fort en ontdek waarom Fatehpur Sikri de beroemdste spookstad van India is.

Taj Mahal

Het is de bekendste attractie van India en een van de beroemdste liefdesmonumenten wereldwijd: de Taj Mahal. Het indrukwekkende bouwwerk is volledig opgetrokken uit spierwit marmer en staat daarmee in schril contrast met de rest van kleurrijk India. Maak je een rondreis door India, dan mag je dit icoon natuurlijk niet overslaan. Onze tip: voor een bezoekje aan de Taj Mahal kun je het best de wekker zetten. Niet alleen is het in de vroege ochtend nog relatief rustig, je kunt dan ook genieten van het schitterende ochtendlicht dat het gebouw in vuur en vlam lijkt te zetten. Het mausoleum maakt onderdeel uit van een fotogeniek complex met verschillende bouwwerken. Neem zeker de tijd om alles op je gemak te kunnen bekijken.
 
Agra, India
 
Agra, India

Het Rode Fort

Het Rode Fort van Agra wordt in haar schoonheid een béétje overschaduwd door de aanwezigheid van de Taj Mahal, maar dit historische fort mag toch zeker tot de hoogtepunten van Noord-India gerekend worden. Met haar eindeloze gangenstelsels, paviljoens en beeldschone uitzichtpunten behoort ook het Rode Fort tot de mooiste bezienswaardigheden van Agra. Wist je trouwens dat de Taj Mahal en het Rode Fort van Agra een gezamenlijke geschiedenis delen? Tijdens je bezoek aan het fort wordt je dat allemaal duidelijk. Wandel op je gemak door de schitterende vertrekken en vergeet ook niet om te genieten van het uitzicht over de Yamuna rivier en de Taj Mahal in de verte.

Tombe van Itimad-Ud-Daulah

Aan de overkant van de Yamuna rivier ligt de Tombe van Itimad-Ud-Daulah. Qua voorkomen doet het je ongetwijfeld denken aan de Taj Mahal en het bouwwerk staat dan ook wel bekend als de Baby Taj. Feitelijk klopt dat echter niet helemaal, want de Taj Mahal werd pas een paar jaar later gebouwd en de tombe diende zelfs als inspiratiebron voor het beroemde mausoleum. Hoe dan ook, als je de tijd hebt moet je zeker een bezoekje brengen aan deze mooie tombe die één voordeel heeft ten opzichte van de Taj Mahal: je komt er veel minder toeristen tegen.
 
Agra, India
 
Agra, India

Mehtab Bagh

Pal tegenover de Taj Mahal, aan de overkant de van de Yamuna, ligt de tuin Mehtab Bagh. Dit is een populaire plek om de Taj Mahal te bewonderen, want je hebt er ongehinderd uitzicht over het bouwwerk. Plan je bezoek vlak voor zonsondergang, want dan zie je het bouwwerk op haar mooist. 

Sikandra

Op zo’n 10 kilometer afstand van de Taj Mahal ligt het fort van Sikandra, waar je het mausoleum van Akbar kan bezoeken. Het bouwwerk toont sterke overeenkomsten met de architectuur op het complex van de Taj Mahal en wordt gezien als een perfect voorbeeld van Mogolarchitectuur. Omdat Akbar’s Tombe een stukje verderop ligt, kun je het best met een taxi of riksja reizen. Heb je weinig tijd in Agra, maar wil je wel alle tombes en bezienswaardigheden zien? Met een beetje plannen kun je alle bovenstaande bezienswaardigheden in één dag afstrepen.
 
Agra, India
 
Agra, India

Fatehpur Sikri

Fatehpur Sikri ligt een stukje buiten Agra en veel reizigers combineren een bezoek aan Agra met een tussenstop in deze Indiase spookstad. Net als de Taj Mahal en het Rode Fort staat deze plek op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Fatehpur Sikri was tussen 1571 en 1585 de hoofdstad van het Mogolrijk en het vele schitterende erfgoed vormt de belangrijkste bezienswaardigheid in de stad die sindsdien verlaten is. De roodbruine paleizen en gebedshuizen stikken van de details en tijdens een wandeling raak je niet uitgekeken. Het is ongelofelijk dat deze plek zo goed bewaard is gebleven, en je camera maakt er gegarandeerd overuren. Kom vroeg in de ochtend of juist aan het eind van de middag als je deze plek voor jezelf wilt. 

Reizen naar Agra — Hoe kom je er? 

Agra ligt op ongeveer 200 kilometer van de stad New Delhi en is uitstekend te bereiken per trein. Er vertrekken dagelijks zo’n 20 treinen die er tussen de 2 en 5 uur over doen. Het is ook mogelijk om met de bus naar Agra te reizen, die doen er 4 à 5 uur over. Wil je Agra als dagtrip vanuit New Delhi bezoeken, dan kun je terecht bij een van de vele excursiebureautjes in het toeristische centrum van de stad.


Agra op de kaart

Bezienswaardigheden India

Taj Mahal

New Delhi

Jaipur

Jodhpur

Mumbai

Varanasi

Agra

Goa

Pushkar

Kerala

Reizen naar India

Wil je meer weten over reizen naar India? Bekijk hier alle informatie.

rondreizen naar India

Agra ervaringen & beoordelingen

De Agra ervaringen zijn afkomstig van bezoekers van rondreis.nl. De beoordelingen zijn gebaseerd op hun Agra ervaring.

Er zijn nog geen Agra ervaringen geplaatst.


Plaats beoordeling
-
Totaalscore
0 beoordelingen