Jaipur

De roze stad van India

Jaipur mag tijdens een India reis niet ontbreken op je route. Deze kleurrijke stad heeft prachtige bezienswaardigheden, een kleurrijk stadscentrum en unieke sfeer!

Jaipur

In het noorden van het prachtige India is Jaipur te vinden, op een afstand van ongeveer driehonderd kilometer ten zuidwesten van de beroemde stad Delhi. Jaipur heeft over het algemeen een woestijnachtig en zeer droog landschap waarop talloze roze woningen staan. Hierdoor wordt de stad ook wel de Roze Stad van India genoemd. De stad is de hoofdstad van deelstaat Rajasthan.

City Palace

Het City Palace Jaipur is een indrukwekkend gebouw om te bezoeken. Je kunt het natuurlijk alleen van de buitenkant bekijken, wat zeker de moeite waard is, maar het is ook toegestaan om het paleis aan de binnenkant te bekijken. Hiervoor moet je wel een entreeprijs betalen van ongeveer 300 roepies. Bij de kassa kun je direct een audioguide aanvragen. Deze is overigens volledig gratis, al moet je wel een borg achterlaten in de vorm van je paspoort, je identiteitsbewijs, een pinpas of een creditcard. In het paleis kun je een mooie verzameling wapens bekijken, waaronder schilden, en je kunt er het grootste, en mooiste, zilverwerk ter wereld bekijken. Dit heeft de vorm van een kom.

Hawa Mahal

Een ander imposant paleis in Jaipur is de Hawa Mahal of het Paleis der Winden. Door de post-mogol-bouwkunst is het bouwwerk eigenlijk niet eens te herkennen als een paleis. Je kunt het zien als een bouwwerk met vijf verdiepingen, met een enorme gevel waarin bijna duizend ramen, nissen en balkons in te vinden zijn. De grote hoeveelheid ruiten in het paleis is eenvoudig te verklaren. De vrouwen wilden in het verleden ook naar de parade kijken, maar zij mochten zich niet op straat vertonen. Speciaal voor hen werd dit gebouw opgetrokken, zodat zij van achter de ramen de parade konden bekijken. Achter de ramen is dan ook niet anders dan een brede hal te vinden.

Paleis Jaipur

Jantar Mantar

Ben je erg geïnteresseerd in de sterrenkunde en wil je hier in India eens nader kennis mee maken? Dan kun je in Jaipur een bezoek brengen aan Jantar Mantar. Dit is het allergrootste astronomische observatorium dat op de hele wereld te vinden is. Indrukwekkender kan je het eigenlijk niet krijgen. Het werd al aan het begin van de achttiende eeuw gebouwd en er zijn bijzondere bouwwerken te vinden. Het is wel aan te raden het Jantar Mantar te bezoeken onder de leiding van een gids die je kan vertellen waar alles voor bedoeld is. Het ziet er allemaal zo anders uit dan de moderne snufjes in Nederland dat je hier anders maar moeilijk achter kunt komen. Je kunt het Jantar Mantar direct tegenover City Palace vinden. In totaal bestaat het uit achttien instrumenten. Niets is met hekwerken of draad afgeschermd, maar het is niet toegestaan om op de gebouwen te klimmen.

Het Amber Fort

Op zo’n elf kilometer van Jaipur is een berg te vinden waarop het mooie Amber Fort te vinden is. Dit gigantische fort is absoluut meer dan de moeite van een bezoek waard. Het kost je ongeveer een kwartier om via het pad boven te komen. Dit pad wordt veelal door toeristen bewandeld en de lokale bevolking weet dit natuurlijk ook. Daarom zijn er langs het pad naar boven veel verkopers en bedelaars te vinden. Je moet dan ook wel wat sterk in de schoenen staan om hiermee geconfronteerd te worden. Ook is het belangrijk om zelf drinken mee te nemen, aangezien je waarschijnlijk dorst hebt als je eenmaal boven bent aangekomen. Op de berg zijn geen horecagelegenheden te vinden. Uniek aan het fort is dat het is gebouwd in de vorm van een groot doolhof. Dit heeft de koning zeer bewust zo laten bouwen, omdat hij meerdere vrouwen wilde hebben zonder dat ze van elkaars bestaan in het fort afwisten. Er is zelfs een tunnel die naar een tweede fort loopt, welke als sluiproute kon worden gebruikt. Houd er wel rekening mee dat er veel vleermuizen in het fort aanwezig zijn.

Amber Fort, Jaipur

De bioscoop

Waarschijnlijk is een bezoek aan de bios niet het eerste waar je aan denkt als je denkt aan een leuk uitstapje in India. Echter, in Jaipur is het een hele beleving om een avondje naar de bioscoop te gaan. Er zijn drie verschillende soorten kaarten te koop voor de bioscoop. Je hebt de goedkoopste optie van veertig roepies, het Emerald kaartje van tachtig roepies en het Diamond kaartje van honderdvijftig roepies.

Albert Hall

Als je een groot fan bent van wapens, dan zou je zeker een bezoek moeten brengen aan Albert Hall. Dit is een museum in Jaipur waar je een flinke collectie wapens kunt bewonderen. De meest uiteenlopende oude en nieuwere wapens worden hier onder je aandacht gebracht. Daarnaast kun je hier ook een mooie verzameling schilderijen en beeldjes bekijken.

Reizen naar Jaipur – Hoe kom je er?

Vanaf het vliegveld in Amsterdam vlieg je in bijna negen uur naar Jaipur International Airport. Vanaf hier hoef je waarschijnlijk niet erg lang meer in de auto of bus te zitten voor je je accommodatie bereikt. In de Nederlandse wintertijd is het in Jaipur 4,5 uur later. In de Nederlandse zomertijd is het er 3,5 uur later.

Jaipur ervaringen & beoordelingen

De Jaipur ervaringen zijn afkomstig van bezoekers van rondreis.nl. De beoordelingen zijn gebaseerd op hun Jaipur ervaring.

-
Totaalscore

Er zijn nog geen beoordelingen ingevuld voor .

Jaipur op de kaart

Bezienswaardigheden India

Majestueus hoogtepunt van India
Fascinerende hoofdstad van India
Jaipur
De roze stad van India
De blauwe stad van India
Het culturele hoogtepunt van India
Spiritueel India
Toegangspoort tot de Taj Mahal
Goa
Het paradijs van India
Toegangspoort tot de woestijn
Het relaxte India
Het land van de hoge bergpassen
Heilige stad in het noorden van India

Reizen naar Jaipur

Groepsrondreis India - Rajasthan

Groepsrondreis India - Rajasthan

Groepsrondreis
20 dagen

Tijdens deze avontuurlijke rondreis door Rajasthan maken we een bezoek aan de kleurrijkste deelstaat...

vanaf
€ 1.689
Groepsreis Delhi, Jaipur en Agra Citytrip; India's 'Gouden Driehoek'

Groepsreis Delhi, Jaipur en Agra Citytrip; India's 'Gouden Driehoek'

Groepsrondreis
8 dagen

De ziel van India ligt ingesloten in een drietal steden op India's noordelijke laagvlakte: Delhi, ee...

vanaf
€ 999
Individuele Rondreis door India Rajasthan & Varanasi

Individuele Rondreis door India Rajasthan & Varanasi

Individuele rondreis
17 dagen

Vlieg-/busreis inclusief ontbijt met o.a. Delhi, Mandawa, Pushkar, Jaipur, Agra met de Taj Mahal, Ka...

vanaf
€ 1.654
Best Deal Discover India

Best Deal Discover India

Individuele rondreis
11 dagen

Inclusief vluchten. Maak gebruik van deze 'Best Deal': een prachtige rondreis door India voor een ze...

vanaf
€ 1.408

Reizen naar India

Wil je meer weten over reizen naar India? Bekijk hier alle informatie.

rondreizen naar India

Blogs over Jaipur

De steden van Rajasthan
18 augustus 2013