Jodhpur

De blauwe stad van India

De Indiase stad Jodhpur is een van de fotogeniekste steden van heel India. De stad heeft centrum vol blauw geschilderde huisjes, een indrukwekkend fort en tal van bijzondere landmarks waar je camera overuren maakt.

Jodhpur

Jodhpur ligt in woestijnprovincie Rajasthan en is een geijkte halte tijdens een rondreis langs steden als Jaipur, Jaisalmer en Bikaner. Een goede plek om een paar dagen te blijven hangen, want er valt genoeg te zien en te doen. Van wandelen door de blauwe binnenstad tot ziplinen bij het fort: dit zijn de leukste dingen om te doen in Jodhpur.

Blauwe binnenstad

Jodhpur wordt ook wel de blauwe stad van India genoemd, vanwege de vele geschilderde huisjes in de binnenstad. Het felle blauw wordt geassocieerd met de Brahim’s, de hoogste kaste binnen India, maar naar de daadwerkelijke reden kan men alleen maar gissen. Hoe dan ook, een wandeling door de blauwe straatjes van Jodhpur is het hoogtepunt van je verblijf. De blauwe binnenstad van Jodhpur is een van de mooiste plekken van India.

Jodhpur India

Jodhpur, India

Mehrangarh Fort

De absolute blikvanger van Jodhpur is het Mehrangarh Fort, dat hoog boven de stad uittorent. Dit schitterende fort werd gebouwd in 1460 en omvat een indrukwekkend labyrint aan gangenstelsels. Binnen de dikke muren van het fort kun je bovendien verschillende tempels, tuinen en paleizen bewonderen. Al bij binnenkomst zullen de schitterende muurschilderingen je opvallen, en ook het uitzicht over de stad is het bekijken waard. Als je goed kijkt kun je in de verte de vele blauwe huisjes zien liggen en de contouren van het indrukwekkende Umaid Bwahan Palace.

Ziplinen

Je verwacht het niet, maar pal achter het fort kun je heel mooi ziplinen. Je begint in het fort zelf en zoeft vervolgens door het droge landschap. Het totale parcours is een kilometer lang en onderweg heb je een geweldig uitzicht over de omgeving. Laat je stevig vastsnoeren en zoef op volle snelheid van platform naar platform. Na afloop kun je vervolgens nog een rondje lopen door het fort. Vrijwel alle hotels en guesthouses in Jodhpur kunnen deze toffe excursie voor je regelen.

Jodhpur, India

Jaswant Thada

Op steenworp afstand van het fort ligt nog een bezienswaardigheden die het bezoeken waard is: Jaswant Thada. Dit indrukwekkende grafmonument werd gebouwd voor een van de vroegere maharaja’s en is opgebouwd uit fonkelend marmer. De vergelijking met de Taj Mahal is snel gemaakt, mede vanwege de bouwstijl, de vele details en natuurlijk de functie van het gebouw. Het is een van de stillere plekjes in Jodhpur en het is er verrassend schoon. Een aangename afwisseling op alle hectiek in de stad.

Umaid Bwahan Palace

Als je het Umaid Bwahan Palace al hebt zien liggen vanaf het fort, dan geloof je direct dat dit een van de grootste paleizen ter wereld is. Het optrekje is gemaakt van zandsteen en geïnspireerd op bouwstijlen zoals Art Deco en de Renaissance. Het reusachtige complex heeft verschillende functies en wordt nog maar deels bewoond door de koninklijke familie van Jodhpur. De rest van het gebouw is ingericht als luxe hotel en als museum. Wil je een nachtje blijven slapen, dan kost dat een aardige duit: je betaalt minstens 800 euro per kamer per nacht.

Jodhpur, India

Jodhpur, India

Toorji Ka Jhalara

Toorji Ka Jhalara, oftwel The Stepwell, is een van de meest bijzondere plekken in Jodhpur. Deze plek werd vroeger als watervoorziening gebruikt en deze bouwwerken zie je overal in Rajasthan terug. Door middel van zigzag trappen kon men vroeger water uit de put halen, maar tegenwoordig zwemmen hier alleen kinderen. Een fotogenieke plek die het bekijken waard is. Boven de Stepwell vind je een cafe dat uitzicht biedt over de bron.

Clock Tower

Eerlijk is eerlijk: als je de Clock Tower vergelijkt met het fort of een van de andere bezienswaardigheden in Jodhpur, dan zal het een beetje tegenvallen. De Clock Tower is namelijk niet heel groot en ook niet zo indrukwekkend. Toch is het een aanrader om naar dit icoon in het centrum te navigeren, want rondom de toren vind je een bijzondere markt. De Sardar market is een bonte verzameling van kramen met eten, drinken en souvenirs. Locals nodigen je graag uit voor een kopje warme chai in hun winkel en het is daarom de perfecte plek om kennis te maken met de lokale bevolking en hun gebruiken.

Jodhpur, India

Jodhpur India

Reizen naar Jodhpur — Hoe kom je er?

Jodhpur ligt in de Indiase provincie Rajasthan, op ongeveer 600 kilometer van de stad New Delhi. Om er te komen kun je de nachttrein nemen, die er ruim 10 uur over doet. Reizen met de trein in India is een groot avontuur, maar kent zijn uitdagingen. Een alternatief is het vliegtuig, zowel Air India als Jet Airways hebben dagelijkse verbindingen met New Delhi en Mumbai.

Eenmaal aangekomen in Jodhpur liggen de meeste bezienswaardigheden bij elkaar, maar voor de grotere afstanden kun je een taxi of riksja nemen.


Jodhpur op de kaart

Bezienswaardigheden India

Taj Mahal

New Delhi

Jaipur

Jodhpur

Mumbai

Varanasi

Agra

Goa

Pushkar

Kerala

Reizen naar India

Wil je meer weten over reizen naar India? Bekijk hier alle informatie.

rondreizen naar India

Jodhpur ervaringen & beoordelingen

De Jodhpur ervaringen zijn afkomstig van bezoekers van rondreis.nl. De beoordelingen zijn gebaseerd op hun Jodhpur ervaring.

Er is 1 Jodhpur ervaring geplaatst.


Plaats beoordeling
8,0
Totaalscore
1 beoordeling
8,0

Http://www.carrentalatjodhpur.com/city/jodhpur-car-rental

  • India
  • Jodhpur
  • 12 October 2018

Hi,

You take really nice photograph of Jodhpur, I am belong to Jodhpur and want to give a small suggestion that please write few blog in English So that we can read your content and sure it will increase your blog reader,

With the same, I am also write few blog so please read our blog and provide your need full suggestion or feed back

Thanks
Yashdeep

Gereisd met partner
Reiziger icon