Mumbai

Het culturele hoogtepunt van India

Mumbai is de stad van Bollywood, sloppenwijken en Brits erfgoed, en voor veel reizigers het startpunt van een reis door India. Een hectisch begin waar je je meteen kan onderdompelen in de Indiase cultuur.

Mumbai

Mumbai ligt pal aan zee en is een indrukwekkende metropool vol kleuren, geuren en indrukken. Er valt een hoop te zien en te doen, dus blijf zeker een paar dagen hangen voordat je verder reist naar andere bestemmingen in India.

Gateway of India

De Gateway of India is een majestueuze triomfboog die is gelegen in de haven van Mumbai. Het is een van de meest bekende bezienswaardigheden in Mumbai en werd in het jaar 1911 gebouwd ter gelegenheid van een bezoek van de Engelse koning en koningin. Het wordt de toegangspoort tot India genoemd, omdat men vroeger hier met de boot arriveerde. Het bouwwerk was destijds een van de eerste gebouwen die je dan vanaf het water kon zien. Vanaf hier is het maar een klein stukje lopen naar het Taj Mahal Palace Hotel, een van de duurste hotels in Mumbai. Hier kun je aanschuiven voor een geweldige high tea met uitzicht over de Gateway of India.

Mumbai, India

Mumbai, India

Treinstation van Mumbai

De huidige toegangspoort tot de stad is het historische treinstation in Mumbai. Officieel draagt deze de onuitspreekbare naam Chhatrapati Shivaji Terminus, maar Victoria Terminus mag ook. Het gebouw staat op de Werelderfgoedlijst van UNESCO en is een schitterend staaltje architectuur, met invloeden uit Victoriaanse én Indiase bouwstijlen. Het is een van de drukste treinstations ter wereld en je eerste kennismaking met de Indiase spoorwegen. Ook als je niet van plan bent om te gaan treinen in India, dan is het een aanrader om hier even binnen te kijken.

Prince of Wales Museum

Tijdens een wandeling door de stad zal het Prince of Wales Museum je ongetwijfeld opvallen. Dit gebouw lijkt op het sprookjespaleis van Alladin, maar huist in werkelijkheid een van de belangrijkste musea in Mumbai. De collectie bestaat uit maar liefst 50.000 items die de geschiedenis van India weerspiegelen, en je kunt er uren rondkijken. Het museum wordt bovendien omringd door een tropische tuin met palmbomen en bloemenvelden, dus vergeet niet om ook daar een kijkje te nemen. Nog meer cultuur snuiven? Het is ook de moeite waard om binnen te kijken in de nabijgelegen Jehangir Art Gallery.

Mumbai, India

Mumbai, India

Chowpatty Beach

Mumbai ligt aan zee en je kan uren flaneren over de boulevard langs het water. Heb je behoefte aan een beetje zon, zee en strand, dan kun je net als de locals koers zetten naar Chowpatty Beach. Dit is het bekendste strand van de stad en op een warme zaterdag is het hier gigantisch druk. Het zeewater is ernstig vervuild, maar je kunt er wel mooi wandelen en mensen kijken. Er zijn bovendien tal van stalletjes waar je street food kan eten. Let op: het is voor vrouwen niet gebruikelijk om in je badkleding te zonnen, dus je kunt beter je kleding aanhouden.

Bollywood

Zeg je Mumbai, dan zeg je Bollywood. Mumbai is de thuishaven van deze grootste filmindustrie ter wereld en zelfs als toerist kun je daar maar moeilijk omheen. Overal op straat zie je posters hangen van bekende filmsterren en recente kaskrakers, en als je de tijd hebt moet je zeker een avondje naar de bioscoop gaan. Films zijn in het Hindi en hebben doorgaans geen ondertiteling, maar de verhalen zijn niet moeilijk om te volgen. Daarnaast is het ook mogelijk om een rolletje in een van de films te bemachtigen, want scouts zijn regelmatig op zoek naar Westerse figuranten. Schrik niet als je ergens op straat wordt aangesproken door iemand die in de filmindustrie werkt.

Mumbai, India

Mumbai, India

Dharavi Slum

Laten we niet vergeten dat ook in Mumbai grote verschillen zijn tussen arm en rijk, en dat grote delen van de stad bestaan uit sloppenwijken. Een van de bekendste sloppenwijken van Mumbai is de Dharavi Slum, ook wel bekend als de grootste sloppenwijk in Azië. Misschien dat je de naam kent uit de film Slumdog Millionaire, waar kinderen uit Dharavi een figurantenrol hadden. Als toerist kom je doorgaans niet in dit soort gebieden, maar er zijn speciale tours die je op sleeptouw nemen door dit deel van de stad. De opbrengsten van deze rondleidingen gaan volledig naar de lokale bewoners en zijn bedoeld om aandacht te vragen voor de omstandigheden in de wijk.

Reizen naar Mumbai — Hoe kom je er?

Mumbai ligt op ongeveer 9 uur vliegen van Amsterdam en er gaan dagelijks vluchten heen en weer. Vliegtuigmaatschappijen Jet Airways en KLM bieden een rechtstreekse verbinding en voor minder dan € 500 kun je al naar India vliegen.

Eenmaal aangekomen in Mumbai kun je het best een taxi nemen naar je hotel, maar je kunt in de stad ook gebruik maken van de bus, trein of metro. In het centrum van de stad liggen de meeste bezienswaardigheden vlak bij elkaar, en kom je wandelend een heel eind.

Mumbai ervaringen & beoordelingen

De Mumbai ervaringen zijn afkomstig van bezoekers van rondreis.nl. De beoordelingen zijn gebaseerd op hun Mumbai ervaring.

-
Totaalscore

Er zijn nog geen beoordelingen ingevuld voor .

Mumbai op de kaart

Bezienswaardigheden India

Majestueus hoogtepunt van India
Fascinerende hoofdstad van India
De roze stad van India
De blauwe stad van India
Mumbai
Het culturele hoogtepunt van India
Spiritueel India
Toegangspoort tot de Taj Mahal
Goa
Het paradijs van India
Toegangspoort tot de woestijn
Het relaxte India
Het land van de hoge bergpassen
Heilige stad in het noorden van India

Reizen naar India

Wil je meer weten over reizen naar India? Bekijk hier alle informatie.

rondreizen naar India

Blogs over Mumbai

Het 'ei' van Mumbai
18 november 2013