Pushkar

Toegangspoort tot de woestijn

Pushkar is bekend van haar jaarlijkse kamelenmarkt en vormt een populaire uitvalsbasis voor woestijnsafari’s. Het is een uiterst relaxt stadje, waar spiritualiteit een belangrijke rol speelt. Je komt hier niet voor de bezienswaardigheden, maar voor de ontspannen sfeer, een yogales of om bijvoorbeeld te mediteren.

Pushkar

Maak je een rondreis door India, dan is Pushkar een leuke plek om een paar dagen te blijven hangen. Het is een gezellig backpackersdorpje waar je gegarandeerd tot rust gaat komen en tegelijkertijd een glimp kan opvangen van lokale cultuur en gebruiken.

Het meer van Pushkar

Blikvanger in het centrum van Pushkar is natuurlijk het uitgestrekte meer. Binnen de Hindoe-cultuur wordt het meer als heilig beschouwd, en Pushkar is dan ook een belangrijk bedevaartsoord. Tijdens je verblijf is het een aanrader om een hotel aan de rand van het water te boeken, zodat je constant uitzicht hebt over de dagelijkse rituelen die hier worden uitgevoerd.

Pushkar, India

Pushkar, India

Bezoek de ghats van Pushkar

Langs de oevers van het meer zijn 52 ghats, dit zijn een soort trappen die naar het meer leiden en ken je misschien wel van andere Indiase steden. Dit is de plek om dagelijks leven van dichtbij te bekijken, want er valt altijd wat te zien. Lokale bewoners doen hier de was of nemen zelf een duik in het frisse water. In de avonduren wordt bij verschillende ghats een ceremonie gehouden, waaronder bij Varah Ghat. Kaarsjes worden ontstoken en er klinkt muziek. Het is heel bijzonder om daar een keer getuige van te zijn.

Brahma tempel

Echt veel bezienswaardigheden krijg je tijdens een bezoek aan Pushkar niet te zien. Het hoogtepunt is een bezoek aan de Brahma Tempel, een van de weinige tempels ter wereld die aan de god Brahma is opgedragen. In het kleurrijke bouwwerk worden zeer regelmatig rituelen opgevoerd en er klinkt altijd wel ergens gezang. Omdat het zo’n unieke plek is kunnen we het aanraden om een rondleiding door het complex te nemen, want alleen dan komen de verhalen tot leven.

Pushkar, India

Pushkar, India

Savatri tempel

De Savatri tempel is boven op een heuvel gelegen en qua architectuur iets minder interessant dan de Bramha tempel. Toch is het een aanrader om de steile trap omhoog te volgen, want het uitzicht vanaf de top is werkelijk prachtig. Je hebt een goed overzicht over het centrum van Pushkar en op een heldere dag kun je kilometers ver kijken.

Hotel Pushkar Palace

Een van de mooiste gebouwen langs het meer van Pushkar is Hotel Pushkar Palace. Een schitterend pand met mooie details én een onbetaalbaar uitzicht over het meer. Het paleis werd ooit gebouwd als gastenverblijf voor een hoge militaire commandant, maar werd al snel omgetoverd tot hotel. Het is een van de duurdere plekken om te overnachten in Pushkar, maar wanneer krijg je nou de kans om in een echt paleis wakker te worden?

Pushkar, India

Pushkar, India

Kamelensafari

Pushkar is gelegen in de woestijnprovincie Rajasthan en een van de leukste uitstapjes die je hier kan maken is een tocht naar de woestijn. Vanaf de rug van de kameel doorkruis je het droogste landschap van heel India en na een lange dag zet je je kamp op tussen de zandduinen. Altijd al in slaap willen vallen onder de sterrenhemel? Dit is je kans. Kamelensafari’s komen in allerlei gradaties van luxe. Kies je voor budget, dan slaap je op een deken in het zand. Kies je voor luxe, dan breng je de nacht door in een glamping tent en kom je helemaal niets tekort.

Kamelenmarkt

Misschien dat je de naam Pushkar al wel vaker hebt horen vallen of voorbij hebt zien komen in een reisgids. Het is namelijk een van de bekendste plekken van de provincie Rajasthan en dat heeft alles te maken met de jaarlijkse kamelenfair. Deze markt is een begrip in India en de meest hectische periode om de stad te bezoeken. Tegelijkertijd kijk je tijdens de markt je ogen uit. Op deze veertiendaagse markt worden meer dan 11.000 kamelen, paarden, ezels en ander vee verhandeld, en er komen honderduizenden mensen op af. Een bijzonder spektakel om mee te maken. Zorg wel dat je op tijd je accommodatie hebt geboekt, want kort van tevoren is nergens meer een bed te vinden.

Pushkar, India

Pushkar, India

Reizen naar Pushkar — Hoe kom je er?

Pushkar is gelegen in de woestijnprovincie Rajasthan, in het noordwesten van India. Het ligt nabij het stadje Ajmer en het dichtstbijzijnde vliegveld ligt in Jaipur. Vanaf Jaipur is het nog drie uur met de bus naar Pushkar, maar je kunt ook vanuit Udaipur (6 uur) of New Delhi (10 uur) reizen. Je kunt eventueel ook met de trein naar Ajmer reizen en voor het laatste stuk een taxi nemen.

Eenmaal aangekomen in Pushkar zul je al snel merken dat het centrum vrij klein is. Al wandelend kom je een heel eind, al is het ook mogelijk om bijvoorbeeld een fiets of motor te huren.


Pushkar op de kaart

Bezienswaardigheden India

Taj Mahal

New Delhi

Jaipur

Jodhpur

Mumbai

Varanasi

Agra

Goa

Pushkar

Kerala

Reizen naar India

Wil je meer weten over reizen naar India? Bekijk hier alle informatie.

rondreizen naar India

Pushkar ervaringen & beoordelingen

De Pushkar ervaringen zijn afkomstig van bezoekers van rondreis.nl. De beoordelingen zijn gebaseerd op hun Pushkar ervaring.

Er zijn nog geen Pushkar ervaringen geplaatst.


Plaats beoordeling
-
Totaalscore
0 beoordelingen