Taj Mahal

Majestueus hoogtepunt van India

De Taj Mahal is sprookjesachtig mooi met zijn witte marmeren voorkomen, strakke tuinen en prachtige ligging aan de oever van de heilige Yamunarivier. Een bezoek aan India is niet compleet zonder dit imposante liefdesmonument gezien te hebben.

Taj Mahal

Een explosie van kleuren, geuren en constante hectiek is waar India om bekend staat, maar de Taj Mahal is met zijn majestueuze voorkomen een brandschone uitzondering op de regel. Smetteloos wit, perfect symmetrisch en bovendien vrij van koeien. De Taj Mahal in Agra is hét symbool van India en een zeldzaam rustpunt tijdens een rondreis door het kleurrijkste land ter wereld.

Tragische liefdesgeschiedenis

De Taj Mahal werd in 2007 bekroond tot één van de zeven moderne wereldwonderen, maar achter de uiterlijke schijn gaat een tragische liefdesgeschiedenis schuil. Shah Jahan, vijfde heerser van het Mogolrijk, liet het immense monument tussen 1632 en 1648 bouwen voor zijn vrouw Mumtaz Mahal, die stierf bij het baren van hun veertiende kind. Shah Jahan was ontroostbaar en niet veel later werd gestart met de bouw van een gigantisch grafmonument: de Taj Mahal (Paleis van de Kroon).

Het duurde twintig jaar om het iconische mausoleum te voltooien, maar Shah Jahan heeft er maar weinig van kunnen genieten. Hij werd gevangen genomen door zijn zoon en opgesloten in het Rode Fort, een paar kilometer verderop. Tot aan zijn dood heeft Shah Jahan zijn levenswerk alleen van een afstandje kunnen bekijken, hij werd pas na zijn dood weer met zijn vrouw en geliefde Taj Mahal herenigd.

Taj Mahal

Het complex

Plekken zo fraai en verfijnd als de Taj Mahal kom je maar weinig tegen in het hectische India. Het brandschone mausoleum vormt het symmetrische middelpunt van een uitgestrekt complex aan de oevers van de heilige Yamunarivier. Het gebouw is opgetrokken uit wit marmer en wordt omringd door een strak aangelegde tuin en drie zandstenen gebouwen: een toegangspoort, een moskee en een gastenverblijf. Gun jezelf de tijd om het gebouw en zijn geometrische patronen uitgebreid te observeren, en vergeet niet om ook op de spiegeling in het watertje van de tuin te letten. Over symmetrie gesproken..

Details

Behalve de Taj Mahal als geheel is het ook zeker de moeite waard om op de bijzondere details te letten. Maak een ommetje rondom het enorme bouwwerk en bekijk hoe deze rijk is versierd met subtiele kunstwerkjes. Doe een stap dichterbij om de precieze kalligrafie, de geometrische muurschilderingen en de uitgesneden bloemmotieven te inspecteren. Ga met je hand over het koele marmer en bewonder het eeuwenoude vakmanschap.

Ook aan de binnenkant van het mausoleum is veel aandacht besteed aan decoraties. De grafsteen van Mumtaz Mahal vormt het exacte middelpunt van het mausoleum, maar het mooiste detail is de manier waarop het licht naar binnen valt. De opengewerkte ramen filteren het zonlicht, en geven haar laatste rustplaats een sprookjesachtig voorkomen.

Taj Mahal details

Bezoek aan de Taj Mahal

Wil je de Taj Mahal bezoeken, dan loont het om de wekker te zetten. Hoe hoger de zon aan de hemel staat, hoe drukker het wordt. Vaak sta je uren in de rij, en eenmaal binnen ziet het zwart van de mensen. De poorten gaan open bij zonsondergang, dus zorg dat je op tijd bent. Met een beetje geluk is het helder en kun je de Taj Mahal in het prachtige ochtendlicht vereeuwigen. 

Rode Fort

Behalve de Taj Mahal staat in Agra nog een ander beroemd bouwwerk. Combineer een bezoekje met de Taj Mahal met het Rode Fort, op een steenworp afstand van het witte mausoleum. Dit is het belangrijkste fort uit de Indiase geschiedenis, en tevens de plek waar Shah Jahan de laatste jaren van zijn leven doorbracht. Het fort is gemaakt van roodbruin zandsteen, en binnen de kilometerslange verdedigingsmuren vind je verschillende paleizen, moskeeën en monumenten. Je kan uren door de gangen en over de binnenplaatsen dwalen, maar vergeet ook zeker niet een keer je hoofd door een raampje naar buiten te steken: het uitzicht op de Taj Mahal en de kronkelende Yamunarivier is fenomenaal.

Reizen naar de Taj Mahal — Hoe kom je er?

De Taj Mahal ligt in het stadje Agra, op ongeveer 200 kilometer ten zuidoosten van hoofdstad New Delhi. Vanaf Amsterdam Schiphol kun je met KLM rechtstreeks op New Delhi vliegen. De reis duurt 8 uur en de prijs voor een retourtje begint bij € 700. Goedkoper kan ook. Met een beetje goed zoeken moet je zeker voor minder dan € 500 een ticket met overstap kunnen vinden. Vlieg bijvoorbeeld via steden als Londen, Frankfurt of Istanbul, maar houd wel rekening met een langere reistijd.

Taj Mahal India

Eenmaal in New Delhi kun je een georganiseerde tour boeken of de trein pakken. Omdat de wegen en het verkeer in India een chaotische bedoening kunnen zijn, is het niet aan te raden om zelf een auto te huren. Vanaf het centrale treinstation in New Delhi gaan meerdere keren per dag treinen naar Agra en de treinreis duurt ongeveer drie uur. Van het station in Agra is het vervolgens nog een kwartiertje per motorriksja naar de poorten van de Taj Mahal.

Taj Mahal ervaringen & beoordelingen

De Taj Mahal ervaringen zijn afkomstig van bezoekers van rondreis.nl. De beoordelingen zijn gebaseerd op hun Taj Mahal ervaring.

Er is 1 Taj Mahal ervaring geplaatst.

10,0
Totaalscore

1 beoordeling

10

Incredible india

India
Taj Mahal
20-01-2016

Prachtig immens gebouw! Alles symmetrisch en ontzettend schoon. Wel slofjes aan anders kan je het marmer van het gebouw beschadigen. Echt een bezoek waard, dit moet je gezien hebben!

Gereisd met partner

Taj Mahal op de kaart

Bezienswaardigheden India

Taj Mahal
Majestueus hoogtepunt van India
Fascinerende hoofdstad van India
De roze stad van India
De blauwe stad van India
Het culturele hoogtepunt van India
Spiritueel India
Toegangspoort tot de Taj Mahal
Goa
Het paradijs van India
Toegangspoort tot de woestijn
Het relaxte India
Het land van de hoge bergpassen
Heilige stad in het noorden van India

Reizen naar Taj Mahal

Groepsrondreis Noord-India en Nepal Hoogtepunten

Groepsrondreis Noord-India en Nepal Hoogtepunten

Groepsrondreis
21 dagen

Tijdens deze rondreis door India en Nepal maak je kennis met de mooiste hoogtepunten van deze landen...

vanaf
€ 1.749
Groepsreis India Rajasthan ; Het land van de Maharadja's

Groepsreis India Rajasthan ; Het land van de Maharadja's

Groepsrondreis
22 dagen

Rajasthan is India's meest kleurrijke en exotische provincie. De sprookjesachtige paleizen, gigantis...

vanaf
€ 1.299
Familiereis INDIA EN NEPAL AVONTUUR - 22 dagen; Gebedsvlaggen en heilige koeien

Familiereis INDIA EN NEPAL AVONTUUR - 22 dagen; Gebedsvlaggen en heilige koeien

Familiereis
22 dagen

Dit is een India en Nepal familiereis voor gezinnen met kinderen tot 19 jaar. Je maakt kennis met he...

vanaf
€ 1.995
Rondreis India, 15 dagen

Rondreis India, 15 dagen

Groepsrondreis
15 dagen

Een schitterende 2-weekse rondreis langs alle hoogtepunten van dit wonderlijke en fascinerende land....

vanaf
€ 1.645

Reizen naar India

Wil je meer weten over reizen naar India? Bekijk hier alle informatie.

rondreizen naar India