Varanasi

Spiritueel India

Maak kennis met het spirituele hoogtepunt van India: de stad Varanasi. Gelegen aan de oevers van de rivier de Ganges en een bedevaartsoord voor hindoes. Een heftige en kleurrijke stad, maar ook een bestemming waar je van gaat houden als je haar beter leert kennen.

Varanasi

Varanasi is een bestemming voor op je wensenlijstje, want er zijn maar weinig plekken die zoveel indruk zullen maken. Heb je het geluk dat je tijdens een reis door India in Varanasi verzeild raakt? Hieronder vind je een overzicht van de hoogtepunten van Varanasi.

Het oude centrum van Varanasi

Varanasi is een van de oudste steden op aarde en het historische centrum bestaat uit een wirwar van smalle steegjes. Het lijkt alsof de tijd er heeft stilgestaan, want auto’s en moderne elementen zijn weinig te zien in het straatbeeld. Hier maak je kennis met het echte India en zul je je verbazen over de hectiek op straat. Verdwalen is er aan de orde van de dag, maar er is altijd wel een vriendelijke local die je de weg kan wijzen. Ondertussen moet je vooral gewoon volop genieten van alles wat je hier ziet gebeuren, want in India speelt het leven zich grotendeels op straat af. Je kunt street food eten, souvenirs kopen en genieten van alle indrukken.

Varanasi, India

Varanasi, India

De Ganges

Varanasi is gelegen aan de oevers van de heilige Ganges rivier en dat maakt het een van de bekendste bedevaartsplekken in India. De Ganges speelt een belangrijke rol in het leven van de lokale bevolking en daar kun je als toerist maar moeilijk omheen. Vanaf de terrassen aan de rand van de rivier zie je mensen een duik nemen in het vervuilde water en elke avond worden er ceremonies gehouden met kaarsen.

Ghats

Varanasi is een van de indringendste bestemmingen in heel Azië en dat heeft alles te maken met de zogenoemde Burning Ghats. Dit zijn plekken langs de rivier waar je wordt gecremeerd. Volgens het hindoeïstische geloof moet je na je dood namelijk worden gecremeerd aan de oevers van de rivier en vervolgens worden uitgestrooid in de Ganges, want alleen op die manier bereik je als gelovige het Nirvana. Sterven in Varanasi is het hoogst haalbare en daarom zul je ook veel zieke, oude en verzwakte mensen tegenkomen rondom de Ghats. Als toerist is het mogelijk om een van de openbare crematies bij te wonen, maar het is niet zo’n gezellig gezicht. Houd in ieder geval redelijk wat afstand en maak geen foto’s, want dat is natuurlijk niet echt gepast tijdens een crematie.

Varanasi, India

Varanasi, India

Varanasi, India

Boottocht over de Ganges

Een van de leukste dingen die je kan doen in Varanasi is een boottochtje maken over de Ganges. Langs de oevers liggen tal van houten bootjes te dobberen en de eigenaren staan te springen om je mee te nemen op een tochtje over hun geliefde rivier. Al peddelend word je vervolgens langs de skyline van Varanasi gevaren en zie je Ghats, tempels en bijzondere tafereeltjes voorbij schieten.

Tempels in Varanasi

Een bezoek aan Varanasi geldt voor veel mensen als het hoogtepunt van hun reis naar India, maar het aantal bezienswaardigheden is verrassend genoeg vrij laag. Behalve de Ghats en de Ganges kun je er eigenlijk vooral veel tempels spotten. Tijdens een wandeling door de stad kom je ze in ieder geval overal tegen. Sommigen zijn goed verstopt achter anonieme deuren, anderen zijn een prominent element in het straatbeeld. Een van de bekendste tempels in het centrum van Varanasi is de Vishvanat Tempel, die dateert uit het jaar 1776. De tempel is opgedragen aan Hindoegod Shiva, en de toren van het complex is bedekt met 800 kg aan goud. Wil je deze tempel bezoeken, houd er dan rekening mee dat je flink aan de tand wordt gevoeld door beveiligingspersoneel.

Varanasi, India

Varanasi, India

Sarnath

Op ongeveer 10 kilometer buiten Varanasi ligt Sarnath, een klein dorpje dat bekend staat om zijn Boeddhistische tempels en ruïnes. Volgens de verhalen is Buddha hier geweest nadat hij verlichting vond in Bodhgaya. In de derde eeuw voor Christus verrezen hier dan ook tal van Boeddhistische bouwwerken, maar de stad raakte door de komst van moslims in verval en vergetelheid. Een bezoekje waard.

Reizen naar Varanasi — Hoe kom je er?

Varanasi is gelegen in noordoosten van India, ongeveer halverwege de steden New Delhi en Calcutta. De stad wordt bediend door het Lal Bahadur Shastri International Airport, dat verbindingen heeft met vrijwel alle grote steden in India en ook enkele buitenlandse bestemmingen. Daarnaast is het mogelijk om met de trein naar Varanasi te reizen. Vanuit New Delhi kun je met de nachttrein in ongeveer 11 uur rechtstreeks naar Varanasi reizen met de nachttrein.

Eenmaal in Varanasi is het oude centrum alleen te voet te ontdekken, de straatjes zijn namelijk te smal voor auto’s. Gelukkig liggen zowel hotels als bezienswaardigheden op loopafstand en kun je al wandelend een hoop zien.

Varanasi ervaringen & beoordelingen

De Varanasi ervaringen zijn afkomstig van bezoekers van rondreis.nl. De beoordelingen zijn gebaseerd op hun Varanasi ervaring.

-
Totaalscore

Er zijn nog geen beoordelingen ingevuld voor .

Varanasi op de kaart

Bezienswaardigheden India

Majestueus hoogtepunt van India
Fascinerende hoofdstad van India
De roze stad van India
De blauwe stad van India
Het culturele hoogtepunt van India
Varanasi
Spiritueel India
Toegangspoort tot de Taj Mahal
Goa
Het paradijs van India
Toegangspoort tot de woestijn
Het relaxte India
Het land van de hoge bergpassen
Heilige stad in het noorden van India

Reizen naar Varanasi

Groepsrondreis Noord-India en Nepal Hoogtepunten

Groepsrondreis Noord-India en Nepal Hoogtepunten

Groepsrondreis
21 dagen

Tijdens deze rondreis door India en Nepal maak je kennis met de mooiste hoogtepunten van deze landen...

vanaf
€ 1.749
Rondreis India & Nepal, 22 dagen

Rondreis India & Nepal, 22 dagen

Groepsrondreis
22 dagen

Gevarieerde rondreis langs de Indiase hoofdstad Delhi, de Taj Mahal en de heilige rivier de Ganges i...

vanaf
€ 1.845
22-daagse groepsrondreis India & Nepal

22-daagse groepsrondreis India & Nepal

Groepsrondreis
22 dagen

Reis naar het kleurrijke India, het land dat alle zintuigen prikkelt! We bezoeken tijdens deze rondr...

vanaf
€ 1.959
Individuele Rondreis door India Rajasthan & Varanasi

Individuele Rondreis door India Rajasthan & Varanasi

Individuele rondreis
17 dagen

Vlieg-/busreis inclusief ontbijt met o.a. Delhi, Mandawa, Pushkar, Jaipur, Agra met de Taj Mahal, Ka...

vanaf
€ 1.654

Reizen naar India

Wil je meer weten over reizen naar India? Bekijk hier alle informatie.

rondreizen naar India