Berastagi

Hotspot op Sumatra

Hoewel niet zo bekend als het Tobameer en Bukit Lawang, is Berastagi ook zeker een interessante halte tijdens een rondreis door Sumatra. Gelegen tussen twee hoge vulkanen en temidden van enkele van de bekendste plekken van het eiland is Berastagi inmiddels een volwaardige tussenstop te noemen.

Berastagi

Actieve vakantiegangers willen zeker een paar nachten in Berastagi blijven slapen, want je kunt hier prachtige wandeltochten maken. Klim naar de top van een vulkaan en vul de rest van je tijd met een bezoek aan zowel verlaten ghost towns als traditionele Batak dorpen.

Sinabung

De belangrijkste reden voor veel reizigers om een tussenstop in te lassen in Berastagi is vanwege de aanwezigheid van maar liefst twee actieve vulkanen: Sinabung en Sibayak. Mount Sinabung is bijna 2500 meter hoog en nog ontzettend actief. Het komt regelmatig tot een uitbarsting en daar moet je dan ook rekening mee houden als je een reis naar Sumatra plant. Op momenten dat de vulkaan niet zo actief is, is het mogelijk om een hike te maken op de flanken van de vulkaan. Dat kan tijdens een dagtour en daar moet je zeker 10 uur voor uittrekken. Momenteel is dit echter niet mogelijk vanwege eruptiegevaar.

Spookdorpjes

Aan de voet van Mount Sinabung ligt een handjevol dorpjes die compleet zijn uitgestorven. Deze spookdorpjes liggen zo dicht bij de vulkaan dat de bewoners na de zoveelste uitbarsting zijn weggetrokken en hun huis achterlieten. Sindsdien zijn de dorpjes overgeleverd aan de elementen en raken ze langzaam steeds meer in verval. Een bijzonder gezicht en als je de tijd hebt is het zeker de moeite waard om een kijkje te nemen. De huizen zijn bedekt met een dikke laag vulkanische as en op sommige plekken zijn de bewoners zo halsoverkop vertrokken dat de huizen nog vol staan met persoonlijke bezittingen. Hoewel je dus niet meer naar de top van Mount Sinabung kunt klimmen, kun je wel een bezoek brengen aan deze dorpjes. Om er te komen is het slim om een scooter te huren.

Sibayak

In tegenstelling tot de Sinabung vulkaan, kun je de nabijgelegen Sibayak vulkaan op dit moment wél beklimmen. De tocht naar de top duurt ongeveer drie uur en is in principe zonder gids te doen. Er zijn verschillende wandelroutes die naar de top leiden, de een steiler dan de ander. Dat betekent niet dat je niet moet blijven opletten: er verdwijnen af en toe toeristen tijdens de beklimming en de route door de jungle is niet zonder risico’s. Je kunt er ook voor kiezen om een tentje te huren en te overnachten op de vulkaan, zodat je ’s ochtends wakker wordt met het uitzicht op een geweldige zonsondergang.

Hotsprings

Na een flinke lichamelijke beproeving is er niets fijners dan even bijkomen in een warm bad. In een gebied met zoveel vulkanische activiteit zal het je vast niet verbazen dat er tal van hotsprings in de omgeving zijn te vinden. De meesten liggen op ongeveer een half uurtje reizen vanuit het centrum van Berastagi, maar de kwaliteit van de baden verschilt nogal. De hotsprings van Alam Sibayak zijn verreweg het best onderhouden en bestaan uit verschillende baden met temperaturen tussen de 35 en 70 graden.

Gundalin Hill

Een leuk uitstapje vanuit Berastagi is een wandeling naar Gundalin Hill. Dit uitzichtpunt ligt op ongeveer een uurtje lopen buiten het centrum en vanaf hier heb je ongehinderd uitzicht op zowel Berastagi als de twee vulkanen. Je herkent het uitzichtpunt aan de vele eetstalletjes.

Watervallen

In de omgeving van Berastagi kun je ook een aantal mooie watervallen bezoeken. Een van de mooiste watervallen is Danau Dua Warna, die uitmondt in een tweekleurig meer. Ook een aanrader is enorme Sipiso Piso waterval, een van de hoogste watervallen in heel Indonesië. Deze vulkaan ligt op steenworp afstand van het Tobameer en kun je daarom het best bezoeken tijdens de rit van Berastagi naar Parapat.

Batak dorpjes

Tijdens een reis over Sumatra zullen de prachtige huisjes van de lokale Batak stam je ongetwijfeld zijn opgevallen. Hun invloeden zie je overal op het eiland terug en dat geldt met name voor dit deel van Sumatra. Het eiland Samosir in het Tobameer is een van de bekendste Batak-bestemmingen, maar ook in de omgeving van Berastagi kom je veel dorpjes tegen. De Batak die rondom Berastagi wonen worden veel minder bezocht door Westerse toeristen en de stammen zijn hier daarom nog veel traditioneler.

Reizen naar Berastagi — Hoe kom je er?

Berastagi ligt in het oosten van Sumatra, op ongeveer 2 uur rijden van de stad Medan. Om er te komen kun je met het openbaar vervoer vanuit Medan reizen, maar er gaan ook speciale toeristenshuttles vanuit Bukit Lawang en het Tobameer. Tot slot is het ook mogelijk om met een taxi naar Berastagi te reizen, maar dit zal logischerwijs meer geld kosten dan wanneer je met de bus of shuttleservice reist.

Berastagi ervaringen & beoordelingen

De Berastagi ervaringen zijn afkomstig van bezoekers van rondreis.nl. De beoordelingen zijn gebaseerd op hun Berastagi ervaring.

Er zijn 0 Berastagi ervaringen geplaatst.

-
Totaalscore

Bezienswaardigheden Indonesië

Geliefde parel van Indonesië
Megasteden, natuurlijke schoonheid en échte tradities
Indonesië op zijn best
Prachtige eilanden vol avontuur
Magisch mooie Boeddhistische tempel
Adembenemende natuurpracht
Het culturele hart van Bali
Betoverende vulkaan op het eiland Java
Ongekend mooi tempelcomplex
Drie hemels paradijselijke eilandjes
Groen en paradijselijk Indonesië
Levendige hoofdstad van Indonesië
Relaxte kustplaats op Bali
Aapjes kijken op Bali
De Komodo "draken" van Indonesië
Culturele hoofdstad van Java
Prachtige zandstranden, wilde natuur en traditionele bergdorpjes
Winkelparadijs en een relaxt nachtleven
Indonesië buiten de gebaande paden
Het Parijs van Java
De mooiste plekjes voor zon, zee en strand
Paradijselijke bounty-eilanden
Duikparadijs van Indonesië
Het best bewaarde geheim van Bali
Onverdorven stranden en ongerepte natuur
Het leukste en grootste meer van Zuidoost Azië
Indrukwekkende vulkaan op Lombok
Oog in oog met orang oetans
Kennismaken met het echte Sumatra
De beste snorkelspot van Bali
De vulkaan met de drie gekleurde kraters
Bruisende badplaats op Bali
Duik-Mekka voor de kust van Sumatra
Relaxte hotspot op Bali
Orang oetans spotten op Sumatra
Toegangspoort tot Sumatra
Gemoedelijk kustplaatsje aan de westkust van Lombok
Oase van rust ten zuiden van Jakarta
Parel in het zuiden van Bali
Ongerept eilandparadijs in Indonesië
Het alternatief voor Yogyakarta
Het mooiste strand van Java
De grootste stad van Lombok

Reizen naar Indonesië

Wil je meer weten over reizen naar Indonesië? Bekijk hier alle informatie.

rondreizen naar Indonesië