Borneo

Indonesië op zijn best

Je vindt er kilometers aan regenwoud, dichte jungle die wordt doorkruist door lange rivieren en bewoond door tal van tropische dieren en planten. Borneo is de groene gigant van Zuidoost Azië.

Borneo

Wie aan Borneo denkt, denkt ongetwijfeld aan onherbergzaam en exotisch natuurgebied. Maar dit reusachtige eiland heeft meer. Paradijselijk stranden en eeuwenoude Dayan-cultuur bijvoorbeeld. Borneo is daarnaast het leefgebied van de orang oetan. Het is één van de laatste plekken waar deze prachtige beesten nog vrij door de jungle kunnen slingeren. Een bezoek waard dus.

Indonesië, Maleisië en Brunei

Het eiland Borneo behoort tot de grootsten op onze aardbol; alleen Groenland en Nieuw-Guinea zijn groter. Het eiland is opgedeeld in drie stukken: Het grootste deel hoort bij Indonesië (Kalimantan) en Maleisië. In het noordwesten ligt echter ook sultanaat Brunei, een piepklein landje dat qua grootte vergelijkbaar is met Gelderland. Onderling zijn er nogal wat verschillen. Maleisische Borneo is inmiddels redelijk ingericht op toerisme, maar het Indonesische deel is nog vrij onderontwikkeld met grote stukken onontdekt oerwoud vol exotische planten en dieren. Rondreizen vraagt hier iets meer inspanning, maar daar krijg je wel lokale gastvrijheid en een uniek avontuur voor terug.

Cross-Borneo trekking

Borneo wordt gevuld met uitgestrekte regenwouden en indrukwekkende natuur, en de beste manier om het woeste binnenland te ontdekken is door een trekking te doen. Over het eiland zijn tal van wandelroutes uitgestippeld, waarvan de Cross-Borneo trekking de bekendste en meest intensieve is. Maar liefst drie weken duurt de uitputtingsslag die van west naar oost leidt, en over wegen, rivieren en dwars door de jungle gaat. Vanwege het ruige terrein en de onvoorspelbare weersomstandigheden is deze expeditie alleen geschikt voor ervaren en goed voorbereide avonturiers.

Orang oetans

De orang oetan wordt met uitsterven bedreigd, en Borneo is één van de weinige plekken waar deze dieren nog in het wild leven. Kennismaken doe je in het Tanjung Puting National Park. Dit enorme nationale park meet 400.000 hectare en is de leefomgeving van de grootste populatie orang oetans ter wereld. Een groep van 6000 verweesde en gevangen genomen apen wordt hier liefdevol opgevangen en verzorgd. Het park dient als opvangcentrum waar ze worden getraind om weer in het wild te leven.

Oerang Oetang Borneo

De enige manier om het park te bezoeken is per boot. Over het water kun je een fantastische tocht maken door de prachtige en uitgestrekte jungle. Onderweg zie je apen, krokodillen en tal van tropische dieren, en kun je uitstappen bij voederplekken en onderzoekscentra. Bekijk de moederapen die met hun baby's door de bomen slingeren, en hoe ze liefdevol bananen voeren aan hun kroost. Kun je niet genoeg krijgen van dit schouwspel? Doe jezelf dan een een groot plezier, en boek een meerdaagse riviercruise. In slaap vallen onder de heldere sterrenhemel en ontwaken door de geluiden van de jungle maken deze ervaring compleet.

Dayak-cultuur

De Dayak zijn de oorspronkelijke bewoners van Borneo en leven vooral in de binnenlanden van het eiland. De Dayak hebben een speciale band met het bovennatuurlijke, en stonden in het verleden bekend als koppensnellers. Tegenwoordig zijn ze vooral beroemd om hun eeuwenoude cultuur en tradities. De houtsnijwerken, sieraden en textiel zijn onderdeel van hun religie. Verspreid over het eiland vind je verschillende musea over de exotische stam, maar leuker is het om het Dayak-dorp Tanjung Isuy te bezoeken. Hier krijg je een kijkje in het leven van dit oeroude volk. Luister naar de medicijnmannen, bekijk de dansers in traditionele kledij en ga op zoek naar bijzondere souvenirs. Wil je blijven slapen? Doe dat dat in een traditionele long house, een huis op palen.

Avontuurlijk Borneo

Behalve lange trektochten heeft Borneo ook de avontuurlijke reiziger een hoop te bieden. De vele rivieren zijn het perfecte decor voor een actief dagje op het water. De Amandit rivier in Loksado kun je bijvoorbeeld bedingen op een bamboe vlot, en nabij Gohong Rawai vind je uitdagende stroomversnellingen die zich uitstekend lenen voor een spectaculair raft-avontuur.

Duiken bij de Derawan Archipel

In het oosten van Borneo, net buiten de kust, ligt een groep van 31 eilandjes: de Derawan Archipel. Deze tropische eilandjes met hun witte zandstranden zijn uniek in Borneo, en worden omringd met prachtig koraal en helderblauw water vol tropische vissen. Het is daarom de ideale plek om te duiken of snorkelen. Je komt hier honderden verschillende soorten vissen en koraal tegen, en je hebt zomaar kans om een school barracuda’s of een zeeschildpad te spotten.

Duiken Borneo

Vanwege hun tropische karakter zijn de eilandjes bovendien ook een prachtige plek voor een rustige strandvakantie.

Reizen naar Borneo — Hoe kom je er?

Vanuit Nederland gaan er geen directe vluchten naar Borneo. Reizen doe je via de Maleisische hoofdstad Kuala Lumpur of via het Indonesische Jakarta. Prijzen voor een retourtje naar één van deze steden schommelen tussen de € 500 en € 900, afhankelijk of je voor een directe vlucht kiest of nog ergens een tussenstop maakt.

Vanaf Jakarta en Kuala Lumpur kun je vervolgens een korte vlucht nemen naar een van de vliegvelden op Borneo. Dat kan vaak al voor een paar tientjes. Ben je van plan om op eigen houtje te gaan rondreizen? Houd er rekening mee dat het vervoer op het Indonesische deel van Borneo nogal een uitdaging kan zijn. Het slimst is om via een lokaal reisbureau vervoer te regelen, aangezien de routes en prijzen constant veranderen.


Borneo op de kaart

Bezienswaardigheden Indonesië

Bali

Java

Borneo

Kleine Soenda-eilanden

Borobudur

Sumatra

Ubud

Bromo vulkaan

Prambanan

Gili Eilanden

Lombok

Jakarta

Sanur

Ubud Monkey Forest

Komodo

Yogyakarta

Flores

Seminyak

Sulawesi

Bandung

De stranden van Bali

Togean Islands

Raja Ampat

Sidemen

West-Papoea

Lake Toba

Rinjani

Tanjung Puting National Park

Harau Valley

Menjangan Island

Kelimutu National Park

Kuta

Pulau Weh

Canggu

Bukit Lawang

Medan

Senggigi

Bogor

Uluwatu

Sumba

Solo

Reizen naar Indonesië

Wil je meer weten over reizen naar Indonesië? Bekijk hier alle informatie.

rondreizen naar Indonesië

Borneo ervaringen & beoordelingen

De Borneo ervaringen zijn afkomstig van bezoekers van rondreis.nl. De beoordelingen zijn gebaseerd op hun Borneo ervaring.

Er is 1 Borneo ervaring geplaatst.


Plaats beoordeling
9,0
Totaalscore
1 beoordeling
9,0

Een eiland vol verrassingen!

  • Indonesië
  • Borneo
  • 19 January 2016

In 10 dagen hebben we 3 plekken bezocht op Borneo. We hebben ervoor gekozen om te gaan snorkelen bij Pulau Sipadan vanwege de mooie riffen. Sommige zeggen de mooiste riffen ter wereld en daar ben ik het zeker mee eens. Ik heb nog nooit zoveel verschillende exotische vissen, schildpadden en haaien gezien. Daarna hebben we ons middels een boot laten droppen midden in de jungle van Borneo om daar apen, vogels en andere dieren te spotten die kenmerkend zijn voor de omgeving. Vanwege een overstroming van t Basecamp was de ervaring nog intenser. Het hoogtepunt was toch wel om de Proboscis monkey in het ochtendlicht te zien ontwaken. Onze laatste stop was het natuurpark Gunung Mulu, gelegen op het westelijk deel van het eiland. Een waar paradijs voor de "insect-lovers". Naast de overweldigende hoeveelheid insecten zijn er ook andere diersoorten te bewonderen, zoals slangen en vleermuizen. Uniek aan dit national park is ook Mulu Canopy Skywalk, de langste canopy walk ter wereld. En ik kan bevestigen dat deze inderdaad erg lang was en de vergezichten waren prachtig. Borneo is zowel voor de actieve als passieve reiziger aan te raden die van de natuur houdt.

Gereisd met vrienden
Reiziger icon