Bromo vulkaan

Betoverende vulkaan op het eiland Java

De ochtenden bij de Bromo vulkaan, op het Indonesische eiland Java, behoren tot de mooisten ter wereld. De combinatie van het spectaculaire maanlandschap, de optrekkende mist en de gouden zonnestralen maken de zonsopkomst bij Bromo één van de meest bijzondere ervaringen van een reis over Java.

Bromo vulkaan

Indonesië werd gevormd door vulkanische activiteit, en logischerwijs wordt het uitzicht op veel plekken gedomineerd door vulkanen. Van de 129 actieve exemplaren in Indonesië is de Bromo op het eiland Java de meest bekende. Bromo ligt temidden van nog vier vulkanen en samen vormen zij een bijna buitenaards landschap. Een bezoek aan Bromo is een onvergetelijk hoogtepunt en mag niet op je reisschema ontbreken.

Mythisch maanlandschap

Bromo is in totaal 2393 meter hoog en de krater heeft een doorsnede van 10 kilometer. De vulkaan is zó enorm dat ze zelfs met haar grotendeels ingestorte top een indrukwekkend plaatje is. Dankzij haar toegankelijkheid behoort ze tot de populairste bezienswaardigheden van Indonesië, maar ook het omringende landschap is noemenswaardig. De omgeving laat zich het best omschrijven als een droog maanlandschap en uit de pruttelende krater komt steevast een flinke rookpluim omhoog. Niet voor niets dat de Tengger-bevolking, die al 500 jaar in dit gebied woont, goddelijke eigenschappen aan de vulkaan heeft toegeschreven. Tijdens de jaarlijkse Kasada viering is Bromo dan ook het toneel van rituelen en offers: Om respect te tonen worden dieren, bloemen en geld in de vulkaan gegooid.

Bromo vulkaan

Bromo gids

Cemoro Lawang, Bromo

Cemoro Lawang, Bromo

Op Bromo overnachten

Op de rand van de krater ligt het pittoreske dorpje Cemoro Lawang. De huisjes zijn in felle kleuren geschilderd, en je vindt hier een aantal eenvoudige homestays en guesthouses. Zo zijn er kamers zonder raam, maar kun je voor iets meer geld ook in redelijk nette accommodaties met een mooi uitzicht overnachten. Vanaf het dorpje kun je vrij makkelijk bij de top van Bromo komen: Langs het pad staat duidelijke bewegwijzering en het laatste stukje kun je omhoog met een trap. Het stuk is drie kilometer lang en daar doe je ongeveer 45 minuten over. Het is ook mogelijk om vanaf het dorp op de rug van een paard omhoog gebracht te worden. Cemoro Lawang is de belangrijkste toegangspoort om de vulkaan te bezoeken, maar er lopen ook routes vanuit Tosari (in het noordwesten) en Ngadas (in het zuidwesten). Wie liever in iets degelijker accommodaties slaapt kan beter die plekken als uitvalsbasis nemen.

De zonsopgang bekijken

Bromo is het mooist tijdens zonsopgang, wanneer het bizarre maanlandschap langzaam in het licht wordt gezet. De mist trekt op en de zon kruipt steeds hoger aan de hemel. In het steeds fellere schijnsel kleuren de vulkanen van paars naar oranje naar groen, en dat is een waanzinnig mooi schouwspel. Je moet er vroeg voor je bed uit, maar het loont absoluut om de wekker te zetten. Over het algemeen komt de zon om 05:30 op, dus dat betekent dat je zeker om 03:30 uit bed moet, wil je op tijd zijn voor dit magische moment. De beste plek om de zonsopgang te bekijken is vanaf de naastgelegen Penanjakan vulkaan. Elke nacht trekken de jeeps in grote aantallen naar dit uitkijkpunt, dus houd er rekening mee dat het flink druk kan worden. Wees op tijd om het beste plekje te bemachtigen.

Bromo vulkaan met zonsopkomst

Bromo reizen

Bromo beklimmen

De Bromo beklimmen

Wanneer de zon hoog aan de hemel staat is het tijd om de Bromo zelf te beklimmen. De wandeling van Penanjakan naar Bromo duurt ongeveer twee uur en onderweg doorkruis je het bijna serene vulkanische landschap. Er is hier geen beplanting te zien, en het pad bestaat uit kale rotsen en vulkanische as. Het uitzicht valt misschien nog het best te omschrijven als buitenaards, en dat maakt deze tocht juist zo bijzonder. En ook wel fijn: De wandeling is niet heel erg zwaar, waardoor ook de niet-geoefende wandelaars dit stuk makkelijk kunnen afleggen.

Reizen naar de Bromo vulkaan — Hoe kom je er?

De Bromo vulkaan ligt in het oosten van het Indonesische eiland Java, op ruim drie uur rijden van het vliegveld van Surabaya. Vanuit Nederland gaan geen directe vluchten naar Surabaya, en dus is het even puzzelen om er te komen.

De reis van Schiphol naar hoofdstad Jakarta duurt ruim 15 uur (inclusief tussenstop) en de prijs voor een retourtje met KLM begint bij € 820,-. De snelste manier om vervolgens bij Bromo te komen, is door in Jakarta een binnenlandse vlucht naar Surabaya te nemen, daar de bus te pakken naar het stadje Probolinggo en vervolgens met een minibus naar Cemoro Lawang af te reizen.

De meeste reizigers reizen echter via Yogyakarta of komen vanuit Bali, en regelen daarom liever een busje dat rechtstreeks naar Bromo rijdt. Hostels en tourbureautjes bieden meerdaagse excursies aan waarbij het vervoer en de overnachtingen al zijn geregeld. Houd er in dat geval wel rekening mee dat de afstanden enorm zijn en dat ritjes meer dan 12 uur kunnen duren. Een alternatief is om vanuit Yogyakarta de trein naar Surabaya te nemen en vanaf daar verder te reizen.

Bromo vulkaan, Indonesië

De beste reistijd om de Bromo vulkaan te zien

Het droge seizoen loopt in dit deel van Indonesië van mei tot oktober. De beste periode om de Bromo vulkaan te zien zijn echter de maanden mei of september. Dan heb je niet te maken met de regen tijdens het regenseizoen en ontloop je ook de ergste drukte tijdens de piekmaanden juni, juli en augustus.


Bromo vulkaan op de kaart

Bezienswaardigheden Indonesië

Bali

Java

Borneo

Kleine Soenda-eilanden

Borobudur

Sumatra

Ubud

Bromo vulkaan

Prambanan

Gili Eilanden

Lombok

Jakarta

Sanur

Ubud Monkey Forest

Komodo

Yogyakarta

Flores

Seminyak

Sulawesi

Bandung

De stranden van Bali

Togean Islands

Raja Ampat

Sidemen

West-Papoea

Lake Toba

Rinjani

Tanjung Puting National Park

Harau Valley

Menjangan Island

Kelimutu National Park

Kuta

Pulau Weh

Canggu

Bukit Lawang

Medan

Senggigi

Bogor

Uluwatu

Sumba

Solo

Reizen naar Indonesië

Wil je meer weten over reizen naar Indonesië? Bekijk hier alle informatie.

rondreizen naar Indonesië

Bromo vulkaan ervaringen & beoordelingen

De Bromo vulkaan ervaringen zijn afkomstig van bezoekers van rondreis.nl. De beoordelingen zijn gebaseerd op hun Bromo vulkaan ervaring.

Er zijn 6 Bromo vulkaan ervaringen geplaatst.


Plaats beoordeling
9,5
Totaalscore
6 beoordelingen
9,0

Uitstapje naar de Bromo vulkaan

 • Indonesië
 • Bromo vulkaan
 • 11 January 2017

Excursie geboekt naar de Bromo vulkaan, Wel vroeg opstaan maar het is zeer zeker de moeite waard, dit mag je gewoon niet niet missen.
Je kunt te voet of je huurt een paard om naar boven te gaan, te voet is best pittig maar goed te doen. Boven kun je genieten van een prachtig uitzicht en als je wil kun je nog verder de trappen op (dit zijn er wel heeeeel veel) dan kom je aan de rand van de krater.
De Bromo vulkaan is nog actief en af en toe kon je een vonkje zien, terug in het hotel is het wel handig om te douchen... alles zit onder de as van de vulkaan.
Maar dat mag de pret niet drukken, we hebben een heerlijke dag gehad

Gereisd met partner
Reiziger icon

9,0

Rondreis

 • Indonesië
 • Bromo vulkaan
 • 11 August 2016

Bromo Vulkaan bezocht, helaas nevelige opkomst van de zon maar toch geweldig gezicht. De beklimming van de Bromo was moeilijk omdat de trap bezaaid was met zand van eerdere eruptie. Maar bovenop was het alle moeite waard, een brulboei die even stopt met geluid en dan weer verder gaat. Je hart staat dan wel even stil.
Advies: als je de gelegenheid hebt om zelf ( 2-4 personen) de reis naar de Bromo te boeken (inclusief ter plaatse jeepvervoer) is dat prijstechnisch aan te bevelen. Er wordt voor de losse excursie veel geld per persoon gevraagd. Varieert van 65 tot 85 dollar. En met zijn vieren/zessen kun je het goedkoper regelen.

Reiziger icon

10,0

Zonsopkomst

 • Indonesië
 • Bromo vulkaan
 • 22 January 2016

Een prachtige ervaring! Om middernacht vertrokken met een jeep de bergen in om om 5u s'ochtends de zon zien op te komen bij de bromo vulkaan. Het was prachtig! De verschillende kleuren die de lucht kleurde van de zon..de mooie natuur, de stilte. Een bijzondere ervaring! Daarna de bromo beklommen. Even doorstappen maar geweldig om te doen.

Gereisd met partner
Reiziger icon

10,0

Bromo vulkaan bij zonsopgang

 • Indonesië
 • Bromo vulkaan
 • 20 January 2016

Midden in de nacht naar een uitzichtspunt waar het erg druk en koud is. Wachten tot de zon op komt waarna je een geweldig uitzicht hebt op de Bromo. Als de zon eenmaal op is met de jeeps weer naar beneden om een klim op de Bromo te maken. In de jeeps mee rijden is al n hele ervaring

Gereisd met partner
Reiziger icon

9,0

Zonsopkomst bij de vulkaan

 • Indonesië
 • Bromo vulkaan
 • 06 January 2016

3:30 Met amper één oog open stap ik in de auto. Mijn chauffeur, Kadik, is zo vrolijk als wat en ik kan er nog net een hallo uit persen. Hij overtuigd me een uur lang over de wonderen van de Bromo vulkaan, en als we er eenmaal zijn, snap ik nog niet gelijk waarom.
5:00 Ik loop in de stoet toeristen naar boven. Blij als ik ben met mijn twee vesten, zie ik de echte Indonesiërs zelfs met handschoenen rondlopen. Ha, die zijn echt geen kou gewend! Langs de kant van het smalle looppad zitten oude vrouwtjes gehurkt op de grond. Ze proberen me met alle liefde hun mais te verkopen, maar helaas, om 5 uur's ochtends moet je dan niet bij mij zijn.
5:30 Boven is het een drukte van jawelste. Vechtend voor een plekje ontmoet ik leuke mensen, en om 5:40 kan ik van de zonsopkomst genieten met mijn nieuwe vrienden. Nu snap ik pas waar Kadik het over had! Jammer dat een klein wolkje gedeeldtelijk voor de zon zit, dit is het enige wat dit moment nog beter had kunnen maken.
6:00 Mijn nieuwe vrienden slepen me mee naar een jeep. Dit had ik niet gepland, sterker nog, ik had weer met Kadik afgesproken. Kadik wacht graag nog een uurtje op me, omdat hij weet wat me te wachten staat met de jeep. En wauw, wat is dat gaaf! We rijden met de jeep door zwart zand en worden achtervolgd door een stofwolk. Het voelt alsof ik in een actiefilm zit! Eenmaal onderaan de trap komt de jeep tot stilstand. De trap is gigantisch lang en leidt me tot het puntje van de vulkaan. Bovenop heb je een prachtig uitzicht. Jammer dat ik mezelf weer door de hordes toeristen moet beuken, maar het is het waard.
10:00 Terug in mijn hostel duik ik gelijk mijn bed in. Hoe adembenemend mooi dit ook was, vroeg opstaan blijft toch een ramp.

Alleen gereisd
Reiziger icon

10,0

Zonsopkomst bij Bromo

 • Indonesië
 • Bromo vulkaan
 • 02 December 2015

De zonsopkomst bij Bromo was mijn allermooiste reismoment in Indonesië! Wat een geweldig gezicht zeg. De vulkaan staat heel even in vuur en vlam. Java op zijn mooist!

Alleen gereisd
Reiziger icon


Heb je zelf Bromo vulkaan bezocht?