Indonesië werd gevormd door vulkanische activiteit, en logischerwijs wordt het uitzicht op veel plekken gedomineerd door vulkanen. Van de 129 actieve exemplaren in Indonesië is de Bromo op het eiland Java de meest bekende. Bromo ligt temidden van nog vier vulkanen en samen vormen zij een bijna buitenaards landschap. Een bezoek aan Bromo is een onvergetelijk hoogtepunt en mag niet op je reisschema ontbreken.
Mythisch maanlandschap
Bromo is in totaal 2393 meter hoog en de krater heeft een doorsnede van 10 kilometer. De vulkaan is zó enorm dat ze zelfs met haar grotendeels ingestorte top een indrukwekkend plaatje is. Dankzij haar toegankelijkheid behoort ze tot de populairste bezienswaardigheden van Indonesië, maar ook het omringende landschap is noemenswaardig. De omgeving laat zich het best omschrijven als een droog maanlandschap en uit de pruttelende krater komt steevast een flinke rookpluim omhoog. Niet voor niets dat de Tengger-bevolking, die al 500 jaar in dit gebied woont, goddelijke eigenschappen aan de vulkaan heeft toegeschreven. Tijdens de jaarlijkse Kasada viering is Bromo dan ook het toneel van rituelen en offers: Om respect te tonen worden dieren, bloemen en geld in de vulkaan gegooid.
Op Bromo overnachten
Op de rand van de krater ligt het pittoreske dorpje Cemoro Lawang. De huisjes zijn in felle kleuren geschilderd, en je vindt hier een aantal eenvoudige homestays en guesthouses. Zo zijn er kamers zonder raam, maar kun je voor iets meer geld ook in redelijk nette accommodaties met een mooi uitzicht overnachten. Vanaf het dorpje kun je vrij makkelijk bij de top van Bromo komen: Langs het pad staat duidelijke bewegwijzering en het laatste stukje kun je omhoog met een trap. Het stuk is drie kilometer lang en daar doe je ongeveer 45 minuten over. Het is ook mogelijk om vanaf het dorp op de rug van een paard omhoog gebracht te worden. Cemoro Lawang is de belangrijkste toegangspoort om de vulkaan te bezoeken, maar er lopen ook routes vanuit Tosari (in het noordwesten) en Ngadas (in het zuidwesten). Wie liever in iets degelijker accommodaties slaapt kan beter die plekken als uitvalsbasis nemen.
De zonsopgang bekijken
Bromo is het mooist tijdens zonsopgang, wanneer het bizarre maanlandschap langzaam in het licht wordt gezet. De mist trekt op en de zon kruipt steeds hoger aan de hemel. In het steeds fellere schijnsel kleuren de vulkanen van paars naar oranje naar groen, en dat is een waanzinnig mooi schouwspel. Je moet er vroeg voor je bed uit, maar het loont absoluut om de wekker te zetten. Over het algemeen komt de zon om 05:30 op, dus dat betekent dat je zeker om 03:30 uit bed moet, wil je op tijd zijn voor dit magische moment. De beste plek om de zonsopgang te bekijken is vanaf de naastgelegen Penanjakan vulkaan. Elke nacht trekken de jeeps in grote aantallen naar dit uitkijkpunt, dus houd er rekening mee dat het flink druk kan worden. Wees op tijd om het beste plekje te bemachtigen.
De Bromo beklimmen
Wanneer de zon hoog aan de hemel staat is het tijd om de Bromo zelf te beklimmen. De wandeling van Penanjakan naar Bromo duurt ongeveer twee uur en onderweg doorkruis je het bijna serene vulkanische landschap. Er is hier geen beplanting te zien, en het pad bestaat uit kale rotsen en vulkanische as. Het uitzicht valt misschien nog het best te omschrijven als buitenaards, en dat maakt deze tocht juist zo bijzonder. En ook wel fijn: De wandeling is niet heel erg zwaar, waardoor ook de niet-geoefende wandelaars dit stuk makkelijk kunnen afleggen.
Reizen naar de Bromo vulkaan — Hoe kom je er?
De Bromo vulkaan ligt in het oosten van het Indonesische eiland Java, op ruim drie uur rijden van het vliegveld van Surabaya. Vanuit Nederland gaan geen directe vluchten naar Surabaya, en dus is het even puzzelen om er te komen.
De reis van Schiphol naar hoofdstad Jakarta duurt ruim 15 uur (inclusief tussenstop) en de prijs voor een retourtje met KLM begint bij € 820,-. De snelste manier om vervolgens bij Bromo te komen, is door in Jakarta een binnenlandse vlucht naar Surabaya te nemen, daar de bus te pakken naar het stadje Probolinggo en vervolgens met een minibus naar Cemoro Lawang af te reizen.
De meeste reizigers reizen echter via Yogyakarta of komen vanuit Bali, en regelen daarom liever een busje dat rechtstreeks naar Bromo rijdt. Hostels en tourbureautjes bieden meerdaagse excursies aan waarbij het vervoer en de overnachtingen al zijn geregeld. Houd er in dat geval wel rekening mee dat de afstanden enorm zijn en dat ritjes meer dan 12 uur kunnen duren. Een alternatief is om vanuit Yogyakarta de trein naar Surabaya te nemen en vanaf daar verder te reizen.
De beste reistijd om de Bromo vulkaan te zien
Het droge seizoen loopt in dit deel van Indonesië van mei tot oktober. De beste periode om de Bromo vulkaan te zien zijn echter de maanden mei of september. Dan heb je niet te maken met de regen tijdens het regenseizoen en ontloop je ook de ergste drukte tijdens de piekmaanden juni, juli en augustus.