Bukit Lawang

Orang oetans spotten op Sumatra

Ga je naar Sumatra, dan mag je Bukit Lawang niet overslaan. Dit gemoedelijke jungledorpje is een geliefde halte onder backpackers en zonder twijfel dé hotspot van Sumatra. Dat komt niet alleen door de leuke sfeer, maar ook door de aanwezigheid van Sumatra’s bekendste bewoners: de orang oetan.

Bukit Lawang

Bukit Lawang is dé plek op Sumatra om orang oetans te spotten en een van de hoogtepunten van een rondreis door Indonesië. Hier sta je oog in oog met deze prachtige dieren en maak je kennis met een ongerept stukje natuur. Plan hier in ieder geval een paar dagen, want voor zo'n wildlife ervaring moet je de tijd nemen.

Het dorp Bukit Lawang

Bukit Lawang is een klein dorpje aan de rand van het regenwoud en de laatste jaren veranderd in een mekka voor backpackers. Langs de rivier vind je tal van sfeervolle guesthouses, waar je kan overnachten in bungalows met uitzicht over de jungle. Het dorpje is simpel en de faciliteiten zijn beperkt, maar met zoveel natuurschoon binnen handbereik heb je ook niet zoveel nodig. Accommodaties hebben vaak een eigen restaurantje waar je koude biertjes en nasi goreng kan bestellen, en er zijn een paar winkeltjes waar je kleding en souvenirs kan inslaan.

bukit lawang, Indonesië

bukit lawang, Indonesië

Orang oetans spotten

Er zijn nog maar weinig plekken op aarde waar je orang oetans in het wild kan spotten. Alleen op Sumatra en op Borneo is dat het geval, en dat maakt een reis naar Bukit Lawang zo bijzonder. Bukit Lawang is namelijk de toegangspoort tot het Gunung Leuser National Park, waar de laatste orang oetans van Sumatra wonen. Dit is beschermd natuurgebied, waar orang oetans in alle rust kunnen slingeren en zich voortplanten. En dat is hard nodig, want het leefgebied wordt steeds kleiner. Grote stukken jungle worden gekapt voor palmolieplantages en de orang oetan wordt mede daarom met uitsterven bedreigd.

Jungletocht

Als je in Bukit Lawang bent, dan wil je ook zeker een jungletocht maken. Tijdens zo’n wandeling door het oerwoud ga je onder begeleiding van een professionele gids op zoek naar haar bewoners. Je kan er een dagtrip van maken, maar leuker is het om een paar dagen uit te trekken en te overnachten in de jungle. Een geweldige ervaring en dichter bij de natuur ga je niet komen. Bij elk guesthouse, maar ook bij bureautjes in de stad kun je zo’n trekking regelen. Kies echter wel voor een verantwoorde gids, eentje die de natuur en de dieren met rust laat. Dat kun je navragen bij andere reizigers.

bukit lawang, Indonesië

bukit lawang, Indonesië

Tuben

Bukit Lawang ligt aan de rivier en dat biedt aangename verkoeling op een warme dag. Een van de actiefste dingen die je in de omgeving van Bukit Lawang kunt doen is tuben en vaak wordt dit gecombineerd met een jungletocht. Samen met de gids ga je naar een plek stroomopwaarts, om daar op een vlot van autobanden (tubes) plaats te nemen en de rivier af te zakken. Een geweldig leuke ervaring, maar zorg dat je huid grotendeels hebt bedekt. Zo midden op de rivier kun je namelijk akelig snel verbranden.

De markt van Bukit Lawang

Het busstation van Bukit Lawang is ook de plek waar de markt wordt gehouden. Een paar keer per week vind je hier kraampjes met de kleurrijke groenten en fruit. Het is de plek het dagelijks leven te observeren en kennis te maken met de lokale bevolking. Er is namelijk altijd wel iemand die een praatje met je wil maken of zijn Engels wil oefenen. Verder is het een leuke markt om even overheen te lopen en de beste plek om alvast wat inkopen te doen voor de terugweg.

bukit lawang, Indonesië

bukit lawang, Indonesië

Zwemmen

Het kan flink broeierig worden in Bukit Lawang en als je wil afkoelen, dan kun kun je gelukkig een duik nemen in de rivier. Doe wat de locals ook doen en spring samen met lokale schoolkindjes in het verfrissende water. Dat kan op verschillende punten in Bukit Lawang, onder andere aan het begin van het dorp. Hier is het doorgaans het drukst en zie je veel kinderen in het water spelen. Iets verderop, aan het eind van het dorp, is het een stuk rustiger.

Reizen naar Bukit Lawang — Hoe kom je er?

Wil je naar Bukit Lawang, dan moet je reizen via de stad Medan. Je kunt via je guesthouse regelen dat je wordt opgepikt vanaf het vliegveld, maar je kunt zelf ook met de bus komen. Deze vertrekken meerdere keren per dag vanuit het centrum en doen er een paar uur over. Bereid je in ieder geval voor op een lange, hobbelige weg langs palmolieplantages, rijstvelden en kleine dorpjes. Het busstation van Bukit Lawang ligt een klein stukje buiten het dorp, en het laatste stuk kun je al wandelend of met de becak afleggen. In Bukit Lawang zelf ligt alles op loopafstand.

Bukit Lawang ervaringen & beoordelingen

De Bukit Lawang ervaringen zijn afkomstig van bezoekers van rondreis.nl. De beoordelingen zijn gebaseerd op hun Bukit Lawang ervaring.

Er zijn 0 Bukit Lawang ervaringen geplaatst.

-
Totaalscore

Bezienswaardigheden Indonesië

Geliefde parel van Indonesië
Megasteden, natuurlijke schoonheid en échte tradities
Indonesië op zijn best
Prachtige eilanden vol avontuur
Magisch mooie Boeddhistische tempel
Adembenemende natuurpracht
Het culturele hart van Bali
Betoverende vulkaan op het eiland Java
Ongekend mooi tempelcomplex
Drie hemels paradijselijke eilandjes
Groen en paradijselijk Indonesië
Levendige hoofdstad van Indonesië
Relaxte kustplaats op Bali
Aapjes kijken op Bali
De Komodo "draken" van Indonesië
Culturele hoofdstad van Java
Prachtige zandstranden, wilde natuur en traditionele bergdorpjes
Winkelparadijs en een relaxt nachtleven
Indonesië buiten de gebaande paden
Het Parijs van Java
De mooiste plekjes voor zon, zee en strand
Paradijselijke bounty-eilanden
Duikparadijs van Indonesië
Het best bewaarde geheim van Bali
Onverdorven stranden en ongerepte natuur
Het leukste en grootste meer van Zuidoost Azië
Indrukwekkende vulkaan op Lombok
Oog in oog met orang oetans
Kennismaken met het echte Sumatra
De beste snorkelspot van Bali
De vulkaan met de drie gekleurde kraters
Bruisende badplaats op Bali
Duik-Mekka voor de kust van Sumatra
Relaxte hotspot op Bali
Toegangspoort tot Sumatra
Gemoedelijk kustplaatsje aan de westkust van Lombok
Oase van rust ten zuiden van Jakarta
Parel in het zuiden van Bali
Ongerept eilandparadijs in Indonesië
Het alternatief voor Yogyakarta
Het mooiste strand van Java
De grootste stad van Lombok
Hotspot op Sumatra

Reizen naar Indonesië

Wil je meer weten over reizen naar Indonesië? Bekijk hier alle informatie.

rondreizen naar Indonesië