Kelimutu National Park

De vulkaan met de drie gekleurde kraters

Een van de mooiste natuurverschijnselen van Indonesië vind je op het eiland Flores. De Kelimutu-vulkaan heeft namelijk drie kratermeren die elk een andere kleur hebben. Van felblauw tot lichtgroen en donkerrood: het is een onvoorspelbaar en verbluffend mooi gezicht.

Kelimutu National Park

De indrukwekkende Kelimutu-vulkaan ligt in het hart van Flores en op een hoogte van maar liefst 1600 meter vind je de drie gekleurde kratermeren. Voor een bezoekje aan de vulkaan moet je de wekker vroeg zetten en een stukje klimmen, maar het uitzicht is de moeite meer dan waard.

Legende van Kelimutu

De lokale bevolking van Flores heeft de mysterieuze meren in het Kelimutu National Park een heilige status toegeschreven. De bewoners geloven namelijk dat de geesten van overledenen in de meren wonen en daarom hun kenmerkende kleuren krijgen. Volgens lokale vertellingen gaan jonge zielen na hun dood naar Tiwu Nuwa Muri Koo Fai, ouderen gaan naar Tiwu Ata Polo en kwade geesten zouden naar Tiwu Ata Mbupu gaan.

Kelimutu National Park, Flores

Drie gekleurde meren

Zoals gezegd vind je bovenop de Kelimutu-vulkaan drie verschillende kratermeren, die elk een andere kleur hebben. De bijzonder felle kleuren ontstaan door de samenstelling van mineralen en kunnen per seizoen verschillen. Heftige neerslag tijdens het regenseizoen kan bijvoorbeeld al effect hebben op de kleur. Het is daarom altijd afwachten welke kleur het water heeft tijdens jouw bezoek, maar plan het in ieder geval op een zonnige dag. Want als de zon hoog aan de hemel staat, zijn de drie kratermeren op hun mooist.

Krater 1: Tiwu Ata Mbupu

Tiwu Ata Mbupu betekent letterlijk Meer van de Oude Zielen en was oorspronkelijk wit van kleur. Tegenwoordig neigt de kleur van het meer naar helder turquoise en dat steekt mooi af tegen de grijze en bruine rotsen van het vulkaanlandschap.

Kelimutu National Park, Flores

Krater 2: Tiwu Nuwa Muri Koo Fai

Op een zonnige dag lijkt het water van krater Tiwu Nuwa Muri Koo Fai bijna licht te geven. Volgens lokale vertellingen is dit de plek waar de geesten van jonge mensen naartoe gaan, en die wetenschap maakt deze plek extra bijzonder.

Krater 3: Tiwu Ata Polo

De eerste twee kratermeren liggen vlak bij elkaar, maar Tiwu Ata Polo (Meer van Kwade Geesten) ligt 1,5 kilometer verderop. Dit meer heeft een diepbruine kleur en het water lijkt vanaf een afstandje zo dik als chocoladevla.

Kelimutu National Park, Flores

Zonsopgang op de vulkaan

Als je het Kelimutu National Park wilt bezoeken, dan ontkom je er niet aan om de wekker te zetten. Tijdens zonsopgang is deze plek namelijk op zijn mooist en dus moet je op tijd uit de veren. Het grootste stuk kun je met de auto afleggen, maar de laatste meters doe je te voet. Eenmaal boven is het de moeite echter meer dan waard, want langzaam trekt de mist op en wordt het steeds lichter buiten. Zodra de zon aan de hemel staat openbaart zich een schitterend vulkaanlandschap met als hoogtepunt de drie kratermeren. Neem de tijd om dit schitterende plaatje in je op te nemen en geniet van dit spectaculaire begin van de dag.

Hot Springs

Vlak bij de ingang van het Kelimutu National Park liggen een paar hot springs, en dat is de perfecte traktatie na een ochtendexcursie. Helemaal als je hebt besloten om vanaf de top van de krater naar beneden te lopen, is er geen betere beloning dan een duik in het warme water. Neem daarom zeker je badkleding mee en ga na afloop van je bezoek aan het nationale park lekker poedelen in het aangename water.

Kelimutu National Park

Moni

De uitvalsbasis voor een bezoek aan het Kelimutu National Park is het stadje Moni, dat zo’n 14 kilometer verderop is gelegen. Je vindt er enkele simpele guesthouses, restaurants en genoeg plekken waar je je bezoek aan de kraters kan regelen. Moni is daarnaast en prima uitvalsbasis om wat meer dan de omgeving te zien. Hier wordt het landschap namelijk gedomineerd door eindeloze rijstvelden en piepkleine dorpjes waar je het authentieke Flores leert kennen. Het is zeker de moeite waard om een motor te huren en dorpjes, watervallen en andere bezienswaardigheden in de omgeving te bezoeken.

Reizen naar Kelimutu National Park — Hoe kom je er?

De meeste bezoekers van het Kelimutu National Park bezoeken de kraters tijdens een excursie vanuit het stadje Moni. In Moni kun je namelijk erg eenvoudig vervoer vinden naar de vulkaan. Vroeger moest je het hele stuk lopen, maar tegenwoordig is er een verharde weg die tot bijna bovenaan de vulkaan loopt. Hier vind je een parkeerplaats vanwaar het nog een half uur klimmen is naar het uitzichtpunt. Na afloop kun je weer met de auto naar beneden, maar het is ook mogelijk om via de rijstvelden terug te wandelen. Trek daar ongeveer 2,5 uur voor uit. De beste tijd om de kraters te bezoeken is tijdens zonsopgang. Later heb je kans dat het te bewolkt is.

Kelimutu National Park ervaringen & beoordelingen

De Kelimutu National Park ervaringen zijn afkomstig van bezoekers van rondreis.nl. De beoordelingen zijn gebaseerd op hun Kelimutu National Park ervaring.

Er zijn 0 Kelimutu National Park ervaringen geplaatst.

-
Totaalscore

Bezienswaardigheden Indonesië

Geliefde parel van Indonesië
Megasteden, natuurlijke schoonheid en échte tradities
Indonesië op zijn best
Prachtige eilanden vol avontuur
Magisch mooie Boeddhistische tempel
Adembenemende natuurpracht
Het culturele hart van Bali
Betoverende vulkaan op het eiland Java
Ongekend mooi tempelcomplex
Drie hemels paradijselijke eilandjes
Groen en paradijselijk Indonesië
Levendige hoofdstad van Indonesië
Relaxte kustplaats op Bali
Aapjes kijken op Bali
De Komodo "draken" van Indonesië
Culturele hoofdstad van Java
Prachtige zandstranden, wilde natuur en traditionele bergdorpjes
Winkelparadijs en een relaxt nachtleven
Indonesië buiten de gebaande paden
Het Parijs van Java
De mooiste plekjes voor zon, zee en strand
Paradijselijke bounty-eilanden
Duikparadijs van Indonesië
Het best bewaarde geheim van Bali
Onverdorven stranden en ongerepte natuur
Het leukste en grootste meer van Zuidoost Azië
Indrukwekkende vulkaan op Lombok
Oog in oog met orang oetans
Kennismaken met het echte Sumatra
De beste snorkelspot van Bali
Bruisende badplaats op Bali
Duik-Mekka voor de kust van Sumatra
Relaxte hotspot op Bali
Orang oetans spotten op Sumatra
Toegangspoort tot Sumatra
Gemoedelijk kustplaatsje aan de westkust van Lombok
Oase van rust ten zuiden van Jakarta
Parel in het zuiden van Bali
Ongerept eilandparadijs in Indonesië
Het alternatief voor Yogyakarta
Het mooiste strand van Java
De grootste stad van Lombok
Hotspot op Sumatra

Reizen naar Indonesië

Wil je meer weten over reizen naar Indonesië? Bekijk hier alle informatie.

rondreizen naar Indonesië