Pulau Weh

Duik-Mekka voor de kust van Sumatra

Er zijn maar weinig plekken waar je zo mooi kan duiken als op Pulau Weh. Dit tropische puistje voor de kust van Sumatra is een van de beste plekken om het onderwaterleven te bestuderen en een geliefde plek om wat langer te blijven hangen.

Pulau Weh

Pulau Weh is een paradijs met tropische stranden, een binnenland vol oerwoud en een zee vol koraal en kleurrijke vissen. Niet voor niets staat dit plekje bij veel reizigers op de planning, want het is een geweldig mooie halte tijdens een reis door Indonesië.

Sabang

Het bekendste stadje op Pulau Weh is Sabang, een oud vissersdorpje met een Nederlandse geschiedenis. Het is niet zo aantrekkelijk om in het stadje zelf te overnachten, maar in de omgeving vind je een aantal interessante bezienswaardigheden. Zo kun je in de buurt van Sabang het zoetwatermeer Danau Anak Laut bezoeken en de Merapi vulkaan.

Pulau Weh, Sumatra

Pulau Weh, Sumatra

Duiken op Pulau Weh

Zoals gezegd staat Pulau Weh bekend als hét duikmekka van Sumatra. Het is een van de beste duikspots in de Indische Oceaan en reizigers van over de hele wereld komen naar dit eiland om de schitterende onderwaterwereld te bewonderen. Ga je het water in, dan heb je hier zomaar kans om murenen, koraalduivels en roggen tegen te komen, maar ook kleurrijk koraal en soms zelfs walvishaaien. Met meer dan 20 duikplekken rondom het eiland valt er altijd wat te kiezen, al liggen de meeste plekken rondom de stadjes Iboih en Gapang. Zowel beginnende als gevorderde duikers zijn hier aan het juiste adres, want er zijn een hoop duikscholen waar je je PADI kan halen.

Snorkelen op Pulau Weh

Ook als je liever gaat snorkelen dan duiken is Pulau Weh een geweldige bestemming. Voor de kust liggen schitterende stukken koraal waar je zo vanaf het strand naartoe kan zwemmen, maar je kunt ook aansluiten bij een tourtje naar een van de omliggende eilandjes. Een aanrader is bijvoorbeeld Pulau Rubiah, dat is gelegen tegenover Iboih. Hier kun je met de boot naartoe varen en snorkelen tussen de tropische vissen.

Pulau Weh, Sumatra

Pulau Weh, Sumatra

Scooter huren

Pulau Weh is niet heel groot, maar als je alles wilt zien dan is het een aanrader om een scooter te huren. Met een scooter kun je alle uithoeken van het eiland bezoeken en op zoek gaan naar verlaten stranden en paradijselijke plekjes. Je kunt naar uitzichtpunten rijden, maar ook het binnenland in en een stukje door de jungle rijden. Onderweg kom je langs watervallen, meertjes en hot springs waar je even kan afkoelen, dus vergeet niet om je zwemkleding in te pakken.

Stranden van Pulau Weh

Pulau Weh is voor veel reizigers het eind van hun reis over Sumatra, want als je ergens op je gemak kan bijkomen van alle indrukken, dan is het wel op een tropisch eiland. Hoewel de meeste mensen komen om te snorkelen of duiken, kun je er ook prima op het strand liggen. Want de parelwitte zandstranden en het heldere water lenen zich uitstekend voor een paar dagen ultiem relaxen. De bekendste stranden zijn die bij Gapang en Iboih, maar met een scooter kun je ook op zoek naar mooie stranden aan de andere kant van het eiland.

Pulau Weh, Sumatra

Pulau Weh, Sumatra

Overnachten aan het strand

Als je ergens paradijselijk kan overnachten, dan is het wel op Pulau Weh. Het is zonde als je blijft slapen in een van de dorpjes, want hier wil je natuurlijk pal op het strand slapen. Op vrijwel elk strand vind je bungalows die op enkele meters van de zee zijn gelegen, en waar je in slaap kan vallen met het ruisende zeewater op de achtergrond. Een aanrader is bijvoorbeeld Pantai Simur Tiga, een rustig strand dat is gezegd met wuivende palmbomen, wit poederzand en een azuurblauwe zee. Je betaalt hier iets meer voor een overnachting dan in Iboih of Gapang, maar daar krijg je wel het ultieme paradijs voor terug.

Pulau Weh en de sharia

Verwacht geen levendige partyscene op Pulau Weh, want het eiland valt (net als Banda Aceh op het vasteland) onder de Sharia wetgeving. Dat betekent dat lokale vrouwen hun lichaam en hoofd bedekt hebben en dat je zeker niet overal alcohol kan drinken. Hoewel het op Pulau Weh over het algemeen niet zo streng is, moet je daar wel rekening mee houden. Je kunt gewoon in je bikini op het strand liggen, maar bedek jezelf wel als je op straat loopt of een strandtentje binnen gaat.

Pulau Weh, Sumatra

Pulau Weh, Sumatra

Reizen naar Pulau Weh — Hoe kom je er?

Pulauw Weh ligt in het noordelijke puntje van Sumatra en de toegangspoort tot het eiland is het dorpje Sabang. Je kunt er komen door in Banda Aceh de ferry te nemen, deze gaat twee keer per dag en doet er ongeveer een uur over. Eenmaal op het eiland kun je een minibus nemen om naar je accommodatie te reizen, maar het is ook leuk om een scootertje te huren en op eigen gelegenheid van A naar B te reizen.

Pulau Weh ervaringen & beoordelingen

De Pulau Weh ervaringen zijn afkomstig van bezoekers van rondreis.nl. De beoordelingen zijn gebaseerd op hun Pulau Weh ervaring.

Er zijn 0 Pulau Weh ervaringen geplaatst.

-
Totaalscore

Bezienswaardigheden Indonesië

Geliefde parel van Indonesië
Megasteden, natuurlijke schoonheid en échte tradities
Indonesië op zijn best
Prachtige eilanden vol avontuur
Magisch mooie Boeddhistische tempel
Adembenemende natuurpracht
Het culturele hart van Bali
Betoverende vulkaan op het eiland Java
Ongekend mooi tempelcomplex
Drie hemels paradijselijke eilandjes
Groen en paradijselijk Indonesië
Levendige hoofdstad van Indonesië
Relaxte kustplaats op Bali
Aapjes kijken op Bali
De Komodo "draken" van Indonesië
Culturele hoofdstad van Java
Prachtige zandstranden, wilde natuur en traditionele bergdorpjes
Winkelparadijs en een relaxt nachtleven
Indonesië buiten de gebaande paden
Het Parijs van Java
De mooiste plekjes voor zon, zee en strand
Paradijselijke bounty-eilanden
Duikparadijs van Indonesië
Het best bewaarde geheim van Bali
Onverdorven stranden en ongerepte natuur
Het leukste en grootste meer van Zuidoost Azië
Indrukwekkende vulkaan op Lombok
Oog in oog met orang oetans
Kennismaken met het echte Sumatra
De beste snorkelspot van Bali
De vulkaan met de drie gekleurde kraters
Bruisende badplaats op Bali
Relaxte hotspot op Bali
Orang oetans spotten op Sumatra
Toegangspoort tot Sumatra
Gemoedelijk kustplaatsje aan de westkust van Lombok
Oase van rust ten zuiden van Jakarta
Parel in het zuiden van Bali
Ongerept eilandparadijs in Indonesië
Het alternatief voor Yogyakarta
Het mooiste strand van Java
De grootste stad van Lombok
Hotspot op Sumatra

Reizen naar Indonesië

Wil je meer weten over reizen naar Indonesië? Bekijk hier alle informatie.

rondreizen naar Indonesië