Raja Ampat

Duikparadijs van Indonesië

Je moet er een stukje voor reizen, maar als je eenmaal bent aangekomen op de eilanden van Raja Ampat, bevindt je je op een van de mooiste plekjes op aarde. De Indonesische eilandengroep is een paradijs voor duikers en er zijn maar weinig plekken waar de onderwaterwereld zo divers is als hier.

Raja Ampat

Raja Ampat is een tropische eilandengroep voor de kust van het eiland Nieuw Guinea. Er zijn maar weinig reizigers die de wereldreis naar dit afgelegen stukje van Indonesië aandurven, maar wie eenmaal weet welk paradijs hier ligt verscholen zal het zonder twijfel op zijn lijstje zetten.

Beschermd natuurgebied

Nergens ter wereld is het leven onder water zo divers als op de Raja Ampat eilanden. Onderzoekers telden hier maar liefst 1459 verschillende vissoorten en 550 soorten koraal. De eilanden zijn onderdeel van een groot beschermd natuurgebied, dat in totaal een oppervlakte van 9000 vierkante kilometer omvat. Op deze manier wordt het kwetsbare koraal en de unieke onderwaterwereld beschermd tegen overbevissing en het vissen met dynamiet. Raja Ampat is een prachtig voorbeeld van een plek waar toeristen bijdragen aan het behoud van de natuur, want alle toeristen moeten een vergunning aanvragen om in het gebied te verblijven. Elke cent gaat vervolgens direct naar gemeenschap en wordt geïnvesteerd in de eilandengroep.

Raja Ampat, Indonesië

Indonesië, Raja Ampat

Waigeo

Raja Ampat bestaat uit meer dan 1600 eilandjes die vrijwel allemaal onbewoond zijn. Het grootste eiland van de archipel is Waigeo, waar je enkele duikscholen en degelijke accommodaties kan vinden. Vanuit Waigeo is het vrij eenvoudig om duikexcursies en uitstapjes te maken naar omliggende eilandjes, maar ook het eiland zelf is het bekijken waard. Watervallen, jungle, riviertjes en kleine dorpjes zijn gelegen tussen het groen en samen met een gids kun je een trekking maken door de wildernis. Waigeo is daarnaast de ideale plek om kennis te maken met de inheemse bevolking. Bezoek lokale stammen en bekijk een optreden met traditionele bamboe instrumenten.

Duiken op Raja Ampat

Vanwege het diverse onderwaterleven staan de eilanden van Raja Ampat bekend als een van ’s werelds beste plekken op te duiken. Je kunt hier het hele jaar terecht voor mooie duiken, maar het beste seizoen is in de Nederlandse winter. Resorts kunnen je elke dag meenemen naar de mooiste duikplekken in de omgeving. Tot de hoogtepunten behoren duikspots The Passage, Manta Sandy en Sardine Reef. Hier heb je grote kans om barracuda’s, papegaaivissen, haaien, schildpadden, zeepaardjes en reusachtige mantaroggen te spotten. Op sommige plekken kun je ook duiken naar scheepswrakken.

Raja Ampat, Indonesië

Raja Ampat, Indonesië

Snorkelen

Niet iedereen die de eilandengroep bezoekt houdt van duiken, maar gelukkig valt er op de eilanden van Raja Ampat ook genoeg te zien als je alleen gaat snorkelen. Op veel plekken vind je mooi koraal en prachtige vissen als je vanaf het strand de zee in loopt, maar je kan ook altijd aanhaken bij een boottochtje naar andere plekken. Goede plekken om te snorkelen zijn Cape Kri, Manta Sandy, Fam eilanden, Pulau Wai en Mioskon.

Kajakken

De archipel van Raja Ampat bestaat uit talloze kleine, onbewoonde eilandjes en met jungle bedekte rotsen die uit de zee omhoog rijzen. Een van de beste manieren om die natuurpracht rondom de eilanden te verkennen is per kajak. Je kunt op eigen kracht doodstil over het water glijden en onderweg genieten van de mooie natuur. Je kunt een dagje kanoën, maar als je echt van het avontuur houdt, dan boek je een meerdaagse tocht met gids. Overdag ga je op zoek naar de mooiste plekjes in de archipel, ’s nachts slaap je in simpele homestays of kampeer je op onbewoonde eilanden.

Raja Ampat, Indonesië

Raja Ampat, Indonesië

Vogels spotten op Raja Ampat

Het is leuker dan het klinkt: Raja Ampat is perfect voor het spotten van vogels. Geen huismus of ekster, maar prachtige tropische exemplaren met gekleurde veren die je alleen in dit deel van de wereld zult tegenkomen. Samen met een goed geïnformeerde gids kun je voor dag en dauw eropuit om de mooiste en meest bijzondere vogels te spotten. Met name Pulau Gam staat bekend als een paradijs voor vogelaars.

Slapen op het water

Verschillende homestays op de eilanden kunnen duiktripjes voor je regelen, maar als je het echt goed wil aanpakken dan blijf je overnachten op het water. Tijdens een meerdaagse cruise is een boot je uitvalsbasis en zul je elke dag een nieuw deel van de eilandengroep ontdekken.

Indonesië, Raja Ampat

Raja Ampat, Indonesië

Reizen naar Raja Ampat — Hoe kom je er?

De Raja Ampat eilanden behoren bij de Indonesische provincie Papua en om er te komen ben je vanuit Nederland wel even onderweg. De snelste route is via de luchthaven van Sorong, gelegen op het eiland Nieuw-Guinea. De luchthaven heeft dagelijkse verbindingen met onder meer de hoofdstad Jakarta. Een alternatief is vliegen op het vliegveld van Raja Ampat zelf, Waisai, maar die luchthaven heeft alleen verbindingen met Manado Airport op Sulawesi.

Vanaf Sorong kun je vervolgens de boot nemen naar de eilanden, de overtocht duurt afhankelijk van het type boot 2 à 3 uur.


Raja Ampat op de kaart

Bezienswaardigheden Indonesië

Bali

Java

Borneo

Kleine Soenda-eilanden

Borobudur

Sumatra

Ubud

Bromo vulkaan

Prambanan

Gili Eilanden

Lombok

Jakarta

Sanur

Ubud Monkey Forest

Komodo

Yogyakarta

Flores

Seminyak

Sulawesi

Bandung

De stranden van Bali

Togean Islands

Raja Ampat

Sidemen

West-Papoea

Lake Toba

Rinjani

Tanjung Puting National Park

Harau Valley

Menjangan Island

Kelimutu National Park

Kuta

Pulau Weh

Canggu

Bukit Lawang

Medan

Senggigi

Bogor

Uluwatu

Sumba

Solo

Reizen naar Indonesië

Wil je meer weten over reizen naar Indonesië? Bekijk hier alle informatie.

rondreizen naar Indonesië

Raja Ampat ervaringen & beoordelingen

De Raja Ampat ervaringen zijn afkomstig van bezoekers van rondreis.nl. De beoordelingen zijn gebaseerd op hun Raja Ampat ervaring.

Er zijn nog geen Raja Ampat ervaringen geplaatst.


Plaats beoordeling
-
Totaalscore
0 beoordelingen