Rinjani

Indrukwekkende vulkaan op Lombok

Het is de tweede hoogste vulkaan in Indonesië en de krater heeft een oppervlakte van 50 vierkante kilometer. Het duurt een hele dag om naar de rand te lopen, maar het uitzicht is adembenemend mooi. De Rinjani vormt het letterlijke hoogtepunt van je reis naar Lombok.

Rinjani

De Rinjani vormt samen met de vulkanen Agung op Bali en de Bromo op Java een heilige drie-eenheid. Een mysterieuze plek volgens het lokale geloof. Als toerist kun je ook een kijkje nemen, bijvoorbeeld tijdens een meerdaagse trekking waarbij je op ’s nachts de rand van de krater blijft slapen.

Trekking

De Rinjani is de op een na hoogste vulkaan van Indonesië en als je die wil bedwingen, dan zul je moeten klimmen. Bereid je voor op een steile klim omhoog en dat het erg koud kan worden. Een goede conditie is dan ook essentieel als je de Rinjani wil beklimmen. Het is verboden om in je eentje naar boven te gaan, maar in de omliggende dorpjes liggen de gidsen voor het oprapen. Het duurt een dag om naar de rand van de krater te klimmen. De meeste mensen blijven hier vervolgens een nachtje slapen en keren de volgende dag weer terug, maar je kunt er ook voor kiezen om nog een stukje hoger te gaan en vier dagen weg te blijven. Ben je niet zo’n klimmer, dan kun je er ook met een gids door het lager gelegen gedeelte van de vulkaan wandelen. Rondom Senaru liggen bijvoorbeeld tal van mooie wandelroutes.

Lombok, Mount Rinjani

Senaru Route

Rinjani wordt omringd door zo’n 20 dorpjes en er zijn verschillende routes die naar boven leiden. De meest gebruikte toegangspoort tot de Rinjani is het kleine dorpje Senaru, en de meeste bezoekers volgen vanaf hier de zogenoemde Senaru route. Het dorpje is gelegen aan de noordelijke kant van de berg en vanaf hier duurt het ongeveer 6 uur voordat je bij de kraterrand bent aangekomen. In Senaru kun je eenvoudig een goede gids vinden die je mee naar boven wil nemen. Doe dat via een officieel bureautje, want dan hoef je je over eten, drinken en overnachtingen geen zorgen meer te maken. Het Rinjani Trek Centre in Senaru is een goed startpunt.

Kratermeer Segara Anak

De meeste mensen wandelen niet naar de top van de Rinjani, maar blijven hangen bij de kraterrand op 2700 meter. Vanaf hier heb je namelijk geweldige uitzichten over het kratermeer Segara Anak. Het kratermeer heeft reusachtige afmetingen en heeft de vorm van een halve maan. Het water is op een heldere dag felblauw en met een beetje geluk zie je op sommige plekken stoom omhoog cirkelen. Het meer speelt een grote rol in het lokale Hindoe-geloof en het is dan ook verboden om er seks te hebben, grove dingen te zeggen of om te klagen. Rondom het kratermeer liggen verschillende plekken waar je kan overnachten en mooie uitzichtpunten voor de perfecte foto.

Lombok, Mount Rinjani

Lombok, Mount Rinjani

Aiq Kalak

Ter hoogte van de kraterrand vind je ook de warmwaterbronnen van Aiq Kalak. Het water wordt hier via een kleine waterval aangevoerd en de grote poel die daardoor ontstaat is aangenaam warm. Het is een ware traktatie om hier na een lange dag wandelen in het water te springen en het zweet en stof van je af te spoelen. Vanaf het nabijgelegen kamp is het slechts 200 meter lopen naar de warmwaterbronnen van Aiq Kalak.

Mulang Pakelem

De Rinjani speelt een grote rol in het leven van lokale Hindoes en de vulkaan wordt dan ook gezien als een bedevaartsoord. Pelgrims bewandelen de lange weg omhoog om geschenken achter te laten voor hun goden, en met name tijdens volle maan is het hier een komen en gaan van gelovigen. Ze gooien juwelen en goud in het kratermeer om daarna hun weg te vervolgen naar de top. Het hoogtepunt is de Mulang Pakelem, een jaarlijkse ceremonie aan de oevers van het kratermeer.

Lombok, Mount Rinjani

Lombok, Mount Rinjani

Gua Susu

Op de flanken van de Rinjani vind je drie beroemde grotten, waarvan de Gua Susu de bekendste is. Je moet via een smalle opening naar binnen en eenmaal in de grot is het broeierig warm. Je hoort water druppelen en de rotsen hebben door de eeuwen heen een breed pallet aan kleuren gekregen. Een sereen plekje dat vaak wordt gebruikt om te mediteren.

Reizen naar de Rinjani vulkaan — Hoe kom je er?

De Rinjani is gelegen op het Indonesische eiland Lombok en toegangspoort is het stadje Senaru, in het noorden van het eiland. Om er te komen ben je wel even onderweg: met de boot vanaf Bali moet je rekenen op zo’n 24 uur reizen. Eenmaal in Senaru is het vrij eenvoudig om een bezoek aan de Rinjani te plannen. Overal in het dorp worden tours aangeboden, maar het is het slimst om je te melden bij het Rinjani Trek Centre. Een andere bekende uitvalsbasis is het dorpje Sembalun Lawang, dat een stukje ten oosten van de vulkaan is gelegen.


Rinjani op de kaart

Bezienswaardigheden Indonesië

Bali

Java

Borneo

Kleine Soenda-eilanden

Borobudur

Sumatra

Ubud

Bromo vulkaan

Prambanan

Gili Eilanden

Lombok

Jakarta

Sanur

Ubud Monkey Forest

Komodo

Yogyakarta

Flores

Seminyak

Sulawesi

Bandung

De stranden van Bali

Togean Islands

Raja Ampat

Sidemen

West-Papoea

Lake Toba

Rinjani

Tanjung Puting National Park

Harau Valley

Menjangan Island

Kelimutu National Park

Kuta

Pulau Weh

Canggu

Bukit Lawang

Medan

Senggigi

Bogor

Uluwatu

Sumba

Solo

Reizen naar Indonesië

Wil je meer weten over reizen naar Indonesië? Bekijk hier alle informatie.

rondreizen naar Indonesië

Rinjani ervaringen & beoordelingen

De Rinjani ervaringen zijn afkomstig van bezoekers van rondreis.nl. De beoordelingen zijn gebaseerd op hun Rinjani ervaring.

Er zijn nog geen Rinjani ervaringen geplaatst.


Plaats beoordeling
-
Totaalscore
0 beoordelingen