Solo

Het alternatief voor Yogyakarta

De Javaanse stad Solo behoorde net als Yogyakarta ooit tot het koninkrijk van Mataram en nog steeds worden beide bestemmingen vaak met elkaar gecombineerd. Het is een van de meest authentieke steden van heel Java, met traditionele markten en Indonesische cultuur voor het oprapen

Solo

Solo wordt vaak gezien als het rustige alternatief voor Yogyakarta. Je hebt er dezelfde grote bezienswaardigheden binnen handbereik en kan ongehinderd cultuur snuiven, maar dan zonder dat je tussen de vele andere toeristen zit.

Kraton Surakarta

De belangrijkste bezienswaardigheid van Solo is het Kraton Suraktara, oftewel het keizerlijk paleis. Het paleis dateert uit de zeventiende eeuw en heeft qua bouwstijl invloeden uit zowel Indonesië als Europa. Vroeger vormde dit het centrum van Solo, maar na een fikse brand in 1985 is het paleis een groot deel van zijn allure verloren.

Solo, Indonesië

Solo, Indonesië

Istana Mangkunegaran

De huidige staat van het Kraton is een beetje teleurstellend, maar gelukkig kun je in Solo ook een bezoekje brengen aan Istana Mangkunegaran. Dit paleis heeft de tand des tijds een stuk beter doorstaan en is een stuk fraaier dan het Kraton. Je kunt er een aantal tentoonstellingen bekijken met stukken uit de privécollectie van de Javaanse royals. Zo zijn er vitrines vol maskers, juwelen en jurken te bewonderen.

Batik

Solo is een van de grootste textielproducenten van Indonesië en als je op zoek bent naar mooie batik, dan is dit je kans. Er zijn twee wijken in de stad die volledig in het teken staan van batik, met straten vol ateliers en werkplaatsen. Neem bijvoorbeeld een kijkje bij Kampung Batik Kauman of Kampung Batik Laweyan om een kijkje te nemen bij het productieproces en om de stof direct bij de makers te kopen.

Solo, Indonesië

Solo, Indonesië

Danar Hadi

Als je het leuk vindt om meer te weten te komen over batik en haar geschiedenis, plan dan zeker een bezoekje aan Danar Hadi. Dit museum staat namelijk volledig in het teken van de batik-kunst en heeft een indrukwekkende collectie van antiek textiel. En de museumstukken komen niet alleen uit Indonesië, ook prachtige stoffen uit andere delen van Azië hebben een prominente plek gekregen.

Stoomtrein van Solo

Een van de leukste attracties van Solo is de oude stoomtrein. Het is de perfecte manier om de stad te bekijken en te leren over de geschiedenis, zonder dat je je daar heel druk voor hoeft te maken. De Jaladara Steam Train maakt elke ochtend een ritje door de stad en dat is alsof je een reis maakt door de tijd. Het antieke treinstel is al meer dan 100 jaar oud en heeft nog van die prachtige houten wagons. Onderweg vertelt een Engelstalige gids wat je allemaal tegenkomt. De tocht begint bij het treinstation van Purwosari en eindigt bij station Sangkrah. Het is overigens ook mogelijk om onderweg uit te stappen, bijvoorbeeld bij Kampung Batik Kauman.

Solo, Indonesië

Solo, Indonesië

Prambanan tempels

Solo ligt ook heel strategisch ten opzichte van een aantal van de bekendste bezienswaardigheden van heel Indonesië, waaronder de Prambanan tempels. Het tempelcomplex van de Prambanan is een indrukwekkende verzameling van Hindoetempels, en mag zich het grootste hindoecomplex van heel Indonesië noemen. Een plek die je niet mag overslaan tijdens een rondreis door Java, want je zult je gegarandeerd vergapen aan de vele bijzondere details. De Prambanan ligt op ongeveer anderhalf uur reizen van Solo.

Borobudur tempel

En als je toch in de buurt bent, dan mag een bezoek aan de Borobudur natuurlijk niet in je reisschema ontbreken. Het ligt iets verder weg dan de Prambanan, maar je kunt er ook voor kiezen om beide bezienswaardigheden met elkaar te combineren. Je kunt dan in de vroege ochtend een bezoek brengen aan de Prambanan en daarna doorreizen naar de Borobudur. Je hebt dan in ieder geval het beste voor het laatste bewaard, want de Borobudur is een van de mooiste tempels die je ooit in je leven te zien krijgt. Het eeuwenoude bouwwerk met haar vele stoepa’s en boeddhabeelden spreekt absoluut tot de verbeelding en wordt vaak in één adem genoemd met attracties zoals Angkor Wat en Machu Picchu.

Solo, Indonesië

Solo, Indonesië

Reizen naar Solo — Hoe kom je er

Solo is gelegen op ongeveer twee uur reizen van Yogyakarta, maar de stad heeft ook verbindingen met andere grote steden op Java. Zo kun je vanuit Solo de trein pakken naar Jakarta en Surabaya. Vanaf de luchthaven van Solo worden bovendien zelfs vluchten naar Singapore uitgevoerd, maar je kunt er ook voor kiezen om naar een binnenlandse bestemming te vliegen.

Eenmaal aangekomen in Solo kun je eenvoudig met het openbaar vervoer door de stad en naar de tempelcomplexen reizen, maar het is ook relatief eenvoudig en goedkoop om zelf een auto met chauffeur te regelen. Dat is zeker een interessante optie als je met een groter gezelschap reist.

Solo ervaringen & beoordelingen

De Solo ervaringen zijn afkomstig van bezoekers van rondreis.nl. De beoordelingen zijn gebaseerd op hun Solo ervaring.

Er zijn 0 Solo ervaringen geplaatst.

-
Totaalscore

Bezienswaardigheden Indonesië

Geliefde parel van Indonesië
Megasteden, natuurlijke schoonheid en échte tradities
Indonesië op zijn best
Prachtige eilanden vol avontuur
Magisch mooie Boeddhistische tempel
Adembenemende natuurpracht
Het culturele hart van Bali
Betoverende vulkaan op het eiland Java
Ongekend mooi tempelcomplex
Drie hemels paradijselijke eilandjes
Groen en paradijselijk Indonesië
Levendige hoofdstad van Indonesië
Relaxte kustplaats op Bali
Aapjes kijken op Bali
De Komodo "draken" van Indonesië
Culturele hoofdstad van Java
Prachtige zandstranden, wilde natuur en traditionele bergdorpjes
Winkelparadijs en een relaxt nachtleven
Indonesië buiten de gebaande paden
Het Parijs van Java
De mooiste plekjes voor zon, zee en strand
Paradijselijke bounty-eilanden
Duikparadijs van Indonesië
Het best bewaarde geheim van Bali
Onverdorven stranden en ongerepte natuur
Het leukste en grootste meer van Zuidoost Azië
Indrukwekkende vulkaan op Lombok
Oog in oog met orang oetans
Kennismaken met het echte Sumatra
De beste snorkelspot van Bali
De vulkaan met de drie gekleurde kraters
Bruisende badplaats op Bali
Duik-Mekka voor de kust van Sumatra
Relaxte hotspot op Bali
Orang oetans spotten op Sumatra
Toegangspoort tot Sumatra
Gemoedelijk kustplaatsje aan de westkust van Lombok
Oase van rust ten zuiden van Jakarta
Parel in het zuiden van Bali
Ongerept eilandparadijs in Indonesië
Het mooiste strand van Java
De grootste stad van Lombok
Hotspot op Sumatra

Reizen naar Solo

22-daagse Easy Going groepsrondreis Java - Bali Tempo Doeloe

22-daagse Easy Going groepsrondreis Java - Bali Tempo Doeloe

Groepsrondreis
22 dagen

In een ontspannen reisritme gaan we langs vele bijzondere plekken die het eiland Java rijk is. Zo be...

vanaf
€ 1.829

Reizen naar Indonesië

Wil je meer weten over reizen naar Indonesië? Bekijk hier alle informatie.

rondreizen naar Indonesië