Sulawesi

Indonesië buiten de gebaande paden

Sulawesi is een prachtig eiland met idyllische stranden en indrukwekkende natuur. Niet veel reizigers combineren een rondreis door Indonesië met een bezoek aan Sulawesi, maar juist daarom is het zo de moeite waard. Hier maak je kennis met het échte Indonesië.

Sulawesi

Op Sulawesi beleef je het Indonesië van buiten de gebaande paden. Een eiland met ongerepte natuur, onontdekte stranden en intrigerende stammen. Het is niet de makkelijkste bestemming van Indonesië, want de wegen zijn slecht en je bent vaak erg lang onderweg om van A naar B te komen. Maar ben je eenmaal op de plaats van bestemming, dan ga je gegarandeerd houden van dit diverse eiland.

Makassar

Toegangspoort tot Sulawesi is de stad Makassar, tevens de grootste stad van het eiland. Een plek waar je gewoon niet al te veel tijd moet plannen, maar als je er toch bent kun je net zo goed een kijkje nemen. Makassar is een grote stad met veel verkeer, glimmende winkelcentra en een grote haven, maar je proeft er al meteen de unieke sfeer van Sulawesi. Makassar is gelegen aan de kust en je vindt er ’s avonds eetstalletjes langs de waterkant waar je nasi goreng eet met uitzicht op de zonsondergang. Een ander hoogtepunt in Makassar is Fort Rotterdam, een erfenis uit de koloniale periode. Makassar heeft daarnaast goede verbindingen met enkele kleine tropische eilandjes vlak voor de kust van Sulawesi.

Indonesie, Sulawesi, Makassar

Indonesie, Sulawesi, makassar

Indonesie, Sulawesi, tana toraja

Indonesie, Sulawesi, Tana Toraja

Tana Toraja

Verreweg de meest indringende bezienswaardigheid van Sulawesi is Tana Toraja, het land van de Toraja stam. Dit gebied is gelegen in het zuiden van Sulawesi, op ongeveer 300 kilometer ten noorden van Makassar en is nog relatief weinig beïnvloed door toerisme en moderne technologie. Je kunt er een kijkje nemen in de cultuur van deze lokale stam en dat is niet voor de reizigers met een zwakke maag. De Toraja houden er namelijk bijzondere gebruiken op na, met name als het gaat om het begraven van hun doden. Een begrafenis gaat gepaard met een groots festival, bestaande uit rituelen, buffelgevechten en het offeren van dieren. Als toerist kun je getuige zijn van deze bijzondere gebeurtenis en onder begeleiding van een gids zul je veel leren over de lokale gebruiken. Tijdens je verblijf overnacht je in traditionele hutjes en moet je ook zeker een wandeling maken langs alle indrukwekkende graven.

Tangkoko National Park

Tangkoko National Park is het thuis van een gevarieerd dierenrijk, maar de beroemdste bewoner is de Tarsius: het spookdiertje. Veel dieren zijn bedreigd en staan op het punt van uitsterven, maar in deze beschermde omgeving kunnen ze zich ongestoord voortplanten. Samen met een gids kun je op zoek naar de bewoners van het park, al laten de spookdiertjes zich pas rond de schemering zien. Blijf een nachtje slapen in het park voor de ultieme jungle-ervaring.

Indonesie, Sulawesi, Tarsius

Indonesie, Sulawesi, Tankoko

Indonesie, Sulawesi, Bunaken

Indonesie, Sulawesi, bunaken

Pulau Bunaken

Een van de meest indrukwekkende duikplekken van heel Indonesië vind je in het uiterste noorden van Sulawesi. Pulau Bunaken is een idyllisch eiland waar de locals leven van visserij en dat onderdeel is van een national marine park. Het water is hier glashelder, met in de zomermaanden zicht tot wel 35 meter. Tijdens het snorkelen of duiken zie je prachtig koraal en kleurrijke tropische vissen, en je kunt er tijdens een boottochtje zelfs dolfijnen en walvissen spotten. Boven water is Pulau Busaken minstens zo mooi, je bevindt je midden in de natuur, kan er mooi wandelen en uiteraard genieten van de paradijselijke stranden.

Lore Lindu National Park

Het Lore Lindu National Park is gelegen in Centraal-Sulawesi. Een spectaculair natuurpark met dichte jungle, valleien met groene rijstvelden en grote hoogteverschillen. Je vindt er bijzondere planten en dieren, waaronder het schattige spookdiertje en prachtige vlinders. Je maakt er onvergetelijke wandeltochten en trekkings door spectaculaire natuur, en kan ‘s nachts blijven slapen in kleine dorpjes.

Indonesie, Sulawesi, Lore Lindu

Indonesie, Sulawesi, lore lindu

Indonesie, Sulawesi, Togean

Indonesie, Sulawesi, togean

Togean Islands

Reizen door Sulawesi kan vermoeiend zijn. Je zit er rustig een hele dag in de bus om bij dat ene mooie plekje of een bepaalde bezienswaardigheid te komen, maar gelukkig zijn er genoeg tropische bestemmingen waar je even goed kan uitrusten. De Togean Islands vormen een paradijselijke eilandgroep die wordt ingeklemd door de Golf van Tomini. Ook hier geldt dat je wel even onderweg bent, maar deze bestemming is de reis meer dan waard. De Togean Islands staan bekend om hun onverdorven witte stranden, romantische hutjes aan het strand en het kristalheldere zeewater vol kleurrijk koraal en tropische vissen. Je kunt er snorkelen, duiken en kajakken en natuurlijk luieren. Behalve natuurpracht valt er niet heel veel te zien en te doen, maar de prachtig gelegen resorts zijn paradijselijk genoeg om het een paar dagen uit te houden.

Reizen naar Sulawesi — Hoe kom je er?

Sulawesi is een van de grootste eilanden van Indonesië en ligt ten noorden van de eilanden Flores en Komodo. Het vliegveld van Makassar heeft goede verbindingen met meerdere bestemmingen in Indonesië, Singapore en Kuala Lumpur. Kom je vanuit het oosten en combineer je Sulawesi met Papua, dan kun je ook vliegen via het noordelijke Manado.

Sulawesi zelf is een onherbergzaam eiland, met slechte wegen en gering openbaar vervoer. Plan genoeg dagen of weken voor je rondreis, want je bent op Sulawesi gegarandeerd een tijd onderweg.

Sulawesi ervaringen & beoordelingen

De Sulawesi ervaringen zijn afkomstig van bezoekers van rondreis.nl. De beoordelingen zijn gebaseerd op hun Sulawesi ervaring.

Er zijn 0 Sulawesi ervaringen geplaatst.

-
Totaalscore

Bezienswaardigheden Indonesië

Geliefde parel van Indonesië
Megasteden, natuurlijke schoonheid en échte tradities
Indonesië op zijn best
Prachtige eilanden vol avontuur
Magisch mooie Boeddhistische tempel
Adembenemende natuurpracht
Het culturele hart van Bali
Betoverende vulkaan op het eiland Java
Ongekend mooi tempelcomplex
Drie hemels paradijselijke eilandjes
Groen en paradijselijk Indonesië
Levendige hoofdstad van Indonesië
Relaxte kustplaats op Bali
Aapjes kijken op Bali
De Komodo "draken" van Indonesië
Culturele hoofdstad van Java
Prachtige zandstranden, wilde natuur en traditionele bergdorpjes
Winkelparadijs en een relaxt nachtleven
Het Parijs van Java
De mooiste plekjes voor zon, zee en strand
Paradijselijke bounty-eilanden
Duikparadijs van Indonesië
Het best bewaarde geheim van Bali
Onverdorven stranden en ongerepte natuur
Het leukste en grootste meer van Zuidoost Azië
Indrukwekkende vulkaan op Lombok
Oog in oog met orang oetans
Kennismaken met het echte Sumatra
De beste snorkelspot van Bali
De vulkaan met de drie gekleurde kraters
Bruisende badplaats op Bali
Duik-Mekka voor de kust van Sumatra
Relaxte hotspot op Bali
Orang oetans spotten op Sumatra
Toegangspoort tot Sumatra
Gemoedelijk kustplaatsje aan de westkust van Lombok
Oase van rust ten zuiden van Jakarta
Parel in het zuiden van Bali
Ongerept eilandparadijs in Indonesië
Het alternatief voor Yogyakarta
Het mooiste strand van Java
De grootste stad van Lombok
Hotspot op Sumatra

Reizen naar Indonesië

Wil je meer weten over reizen naar Indonesië? Bekijk hier alle informatie.

rondreizen naar Indonesië