Sumba

Ongerept eilandparadijs in Indonesië

Over mooie eilanden gesproken: het ongerepte en onontdekte Sumba laat je kennismaken met een compleet nieuw stukje van Indonesië. Een plek zo puur en onaangetast, als echte reiziger móet je hier zijn geweest.

Sumba

Sumba is onderdeel van de kleine Soenda eilanden en het toerisme staat er nog in de kinderschoenen. Een bestemming voor avonturiers en reizigers die op zoek zijn naar écht iets bijzonders, want hier heb je het rijk voor jezelf.

Stranden van Sumba

Aan mooie stranden zeker geen gebrek op Sumba. Het is maar goed dat nog weinig toeristen op de hoogte zijn van haar schoonheid, anders hadden de stranden vol gelegen. In plaats daarvan heb je hier het paradijs voor jezelf. Denk aan langgerekte zandstranden en felblauw water waar je kan snorkelen tussen tropische vissen en onaangetast koraal. Wat een verschil met de populaire Indonesische eilanden als Bali en de Gili's. Met name aan de zuidkust van Sumba vind je volop mooie stranden. Waar je precies je handdoekje moet uitrollen? Een van de mooiste stranden van het eiland is het idyllische Nihiwatu Beach, gelegen in het zuiden van het eiland. Dit strand voldoet aan alle eisen van het paradijs en is een geliefde bestemming voor stelletjes die op huwelijksreis zijn. Aan dit strand zitten twee luxe resorts waar het je helemaal naar de zin wordt gemaakt, maar je kunt het strand ook bereiken met een scooter of taxi.

Sumba, Indonesie

Sumba, Indonesie

Surfen

Vooruit, de surfgolven op Bali en Lombok zijn over het algemeen beter, maar dat mag de pret niet drukken. Surfen op Sumba is namelijk de ideale manier om je tijd op het eiland door te brengen. De stranden in het zuiden van Sumba zijn daarvoor het meest geschikt, maar dan moet je wel een beetje kunnen surfen. Voor beginners zijn de hoge golven nog net iets te heftig. Badplaats Kaalsla wordt gezien als de surfhoofdstad in het oosten van Sumba en heeft tal van spierwitte zandstranden waar je je kunsten kunt oefenen. Het hierboven genoemde Nihiwatu Beach is ook een uitstekende plek om de golven te trotseren, maar je kunt ook koers zetten naar Pantai Kerewei. Dit strand in het zuiden van Sumba is een populaire surfspot en er zitten een aantal surfscholen waar je boards kan huren en lessen nemen.

Dorpjes

De twee belangrijkste en bekendste steden op Sumba zijn Waingapu en Waikabubak. Beide zijn een goede uitvalsbasis om het eiland te ontdekken, maar uiteraard zijn de dorpjes net iets interessanter. In de meeste dorpjes op Sumba hebben ze inmiddels wel een keer een toerist gezien, maar desondanks is het er verrassend authentiek. Buiten de grotere steden wonen de meeste mensen nog steeds in traditionele houten hutjes en het is de moeite waard om tijdens je vakantie een van die dorpen op te zoeken. Tip: gedraag je niet als de ultieme toerist, maar benader de inwoners met respect. Het is gebruikelijk om tijdens je bezoek betelnoot mee te nemen, deze vrucht is op de markt te koop.

Sumba, Indonesie

Sumba, Indonesie

Natuur

Op het gebied van natuur zul je niet snel teleurgesteld raken tijdens een reis naar Sumba. Watervallen, bergtoppen en uitgestrekte savannes vol grazende buffels en koeien vormen hier de hoogtepunten. Maak bijvoorbeeld een trekking door Nationaal Park Laiwangi Wanggameti, dat bekend staat om haar watervallen, mooie wandelpaden en vele vogelsoorten die in het park leven. Al op de weg ernaartoe word je regelmatig getrakteerd op fantastische uitzichten over het groen, maar al wandelend door het park staat je ook het nodige te wachten. Het is daarnaast ook zeker een aanrader om vanuit Waingapu het uitzichtpunt van Bukit Wairinding te bezoeken.

Cultuur op Sumba

Cultuurliefhebbers kijken hun ogen uit op Sumba. Het lokale geloof wordt Merapu genoemd en tijdens je bezoek kun je daar maar moeilijk omheen. Een van de meest opvallende gebruiken binnen de lokale cultuur op Sumba is de begrafenisceremonie. Tijdens deze bijeenkomsten is het van belang dat de dode met zoveel mogelijk rijkdom wordt begraven, en dat gaat dan ook gepaard met het offeren van meerdere dieren. Om dat voor elkaar te krijgen, wordt vaak jaren gespaard en het kan daarom jaren duren voordat hun doden daadwerkelijk worden begraven. Het is een bijzonder ritueel en kenmerkend voor de cultuur op Sumba, dus als je de kans hebt om erbij aanwezig te zijn, dan moet je die zeker aangrijpen.

Sumba, Indonesie

Sumba, Indonesie

Reizen naar Sumba — Hoe kom je er?

Toegangspoort tot het eiland Sumba is de stad Waingapu. Hier vind je het vliegveld van Sumba, maar het is tevens de plek waar de ferry aan land komt. Je kunt vanuit Denpasar op Bali rechtstreeks naar Sumba vliegen, of de boot nemen vanuit Flores. In het noordoosten van Sumba is recent nog een vliegveld geopend. Je kunt sindsdien vanuit Bali ook naar de luchthaven van Tambolaka vliegen.


Sumba op de kaart

Bezienswaardigheden Indonesië

Bali

Java

Borneo

Kleine Soenda-eilanden

Borobudur

Sumatra

Ubud

Bromo vulkaan

Prambanan

Gili Eilanden

Lombok

Jakarta

Sanur

Ubud Monkey Forest

Komodo

Yogyakarta

Flores

Seminyak

Sulawesi

Bandung

De stranden van Bali

Togean Islands

Raja Ampat

Sidemen

West-Papoea

Lake Toba

Rinjani

Tanjung Puting National Park

Harau Valley

Menjangan Island

Kelimutu National Park

Kuta

Pulau Weh

Canggu

Bukit Lawang

Medan

Senggigi

Bogor

Uluwatu

Sumba

Solo

Reizen naar Indonesië

Wil je meer weten over reizen naar Indonesië? Bekijk hier alle informatie.

rondreizen naar Indonesië

Sumba ervaringen & beoordelingen

De Sumba ervaringen zijn afkomstig van bezoekers van rondreis.nl. De beoordelingen zijn gebaseerd op hun Sumba ervaring.

Er zijn nog geen Sumba ervaringen geplaatst.


Plaats beoordeling
-
Totaalscore
0 beoordelingen