Tanjung Puting National Park

Oog in oog met orang oetans

Een ontmoeting met wilde orang oetans doet denken aan het Disney-sprookje The Jungle Book, maar in het Tanjung Puting National Park zijn dergelijke avonturen aan de orde van de dag. Dit Indonesische natuurpark biedt onderdak aan de grootste populatie van orang oetans wereldwijd en je maakt er schitterende tochten door de jungle.

Tanjung Puting National Park

Tanjung Puting National Park is gelegen op het eiland Kalimantan, het Indonesische deel van Borneo. Het park omvat ruim 300.000 hectare aan beschermd natuurgebied waar de zwaar bedreigde orang oetan zich in alle rust kan voortplanten. Per traditionele klotok kun je je door het park laten voeren en deze bijzondere dieren van dichtbij bewonderen.

Orang oetans

Er zijn nog maar weinig plekken op aarde waar je oog in oog staat met wilde orang oetans, en het eiland Kalimantan is daar één van. In het Tanjung Punting National Park wonen maar liefst 6000 wilde orang oetans en daarmee is het de grootste populatie ter wereld. De apen worden met uitsterven bedreigd, maar hier kunnen ze naar hartelust door het beschermde natuurgebied slingeren. Behalve orang oetans heb je ook kans om andere wilde dieren te spotten, zoals krokodillen, neushoornvogels, beren en andere soorten apen.

Tanjung Puting, Indonesie

Tanjung Puting, Indonesie

Opvangcentrum

Het park doet dienst als opvangcentrum voor mishandelde apen en orang oetans die als huisdier werden gehouden. Hier kunnen ze langzaam wennen aan de wildernis en worden ze op den duur weer terug in de natuur  gezet. De kans dat je in het park een exemplaar tegenkomt is groot, en dat maakt het Tanjung Puting National Park een van de populairste plekken van het eiland. In het park kun je een bezoek brengen aan drie verschillende voederstations: Tanjung Harapan, Pandok Tanggui en Camp Leakey. Hier kun je de dieren van dichtbij bekijken en leer je meer over het park en haar bewoners.

Boottochtje met klotok

Een van de leukste manieren om het Tanjung Puting National Park te verkennen is tijdens een boottochtje. Het park stikt van de waterwegen en in een traditionele klotok kun je op een ontspannen manier genieten van de jungle. Deze houten woonboot is namelijk verrassend ruim en comfortabel. Op het bovendek staan stoelen en het onderdek is ingericht als ruimte om te slapen. Sommige boten hebben zelfs een douche aan boord, maar je moet niet al te veel luxe verwachten. Het gaat hier om het avontuur en de connectie met de wildernis. Klotoks komen in allerlei vormen en maten en bieden plek voor ongeveer 4 tot 10 passagiers. Het is mogelijk om in één dag naar een voederstation te varen en weer terug, maar de meeste mensen blijven 2 nachten in het park en slapen aan boord van de klotok.

Tanjung Puting, Indonesie

Tanjung Puting, Indonesie

Camp Leakey

Het duurt in principe twee dagen om in Camp Leakey te geraken, een onderzoekscentrum midden in de jungle. Dit centrum werd in 1971 opgericht en vormt een belangrijke schakel in het onderzoek en behoud van de orang oetans. Samen met een gids kun je een bezoekje brengen aan het centrum en kijken hoe de dieren worden gevoerd. Elke dag om 14:00 uur krijgen de apen een grote hoeveelheid eten aangeboden en kun je ze van héél dichtbij bekijken. Er zijn speciale wandelpaden aangelegd die een goed uitzicht bieden over de jungle, maar waarbij je de natuur en dieren zo min mogelijk verstoord.

Trekkings

Het Tanjung Puting National Park is schitterend vanaf het water, maar de echte avonturiers maken een wandeltocht met gids. In het droge seizoen kun je bijvoorbeeld een nachtwandeling maken van Pondok Tanggui naar Pasalat. Tijdens deze trekking ga je in het donker met een gids op pad en heb je grote kans om wilde dieren te zien.

Tanjung Puting, Indonesie

Tanjung Puting, Indonesie

Overnachten in het park

Een nachtje slapen op een klotok is onderdeel van het avontuur, maar misschien niet voor iedereen weggelegd. Wil je graag een paar dagen in het park blijven, maar liever niet op een klotok overnachten? In het park vind je enkele simpele lodges waar je de nacht kan doorbrengen. De meesten liggen in Sekonyer Village, een klein dorpje met enkele hutjes. Als je buiten het park blijft overnachten, dan kan dat in enkele lodges aan de rand van de jungle.

Reizen naar het Tanjung Puting National Park — Hoe kom je er?

Het Tanjung Puting National Park ligt in het zuiden van Kalimantan, het Indonesische deel van Borneo. Toegangspoort is de luchthaven van Pangkalan-Bun, dat verbindingen heeft met verschillende Indonesische bestemmingen. Zo kun je er rechtstreeks naartoe vliegen vanaf onder andere Jakarta en Semarang. Eenmaal aangekomen op Borneo moet je bij het politiebureau een permit regelen voor het park, voordat je verder reist. Vanaf de luchthaven is het vervolgens 20 minuten rijden naar het stadje Kumai, dat aan de rand van het park is gelegen. Je kunt er bij het kantoor van het nationale park eenvoudig een boottochtje in een Klotok regelen en een goede gids vinden.


Tanjung Puting National Park op de kaart

Bezienswaardigheden Indonesië

Bali

Java

Borneo

Kleine Soenda-eilanden

Borobudur

Sumatra

Ubud

Bromo vulkaan

Prambanan

Gili Eilanden

Lombok

Jakarta

Sanur

Ubud Monkey Forest

Komodo

Yogyakarta

Flores

Seminyak

Sulawesi

Bandung

De stranden van Bali

Togean Islands

Raja Ampat

Sidemen

West-Papoea

Lake Toba

Rinjani

Tanjung Puting National Park

Harau Valley

Menjangan Island

Kelimutu National Park

Kuta

Pulau Weh

Canggu

Bukit Lawang

Medan

Senggigi

Bogor

Uluwatu

Sumba

Solo

Reizen naar Indonesië

Wil je meer weten over reizen naar Indonesië? Bekijk hier alle informatie.

rondreizen naar Indonesië

Tanjung Puting National Park ervaringen & beoordelingen

De Tanjung Puting National Park ervaringen zijn afkomstig van bezoekers van rondreis.nl. De beoordelingen zijn gebaseerd op hun Tanjung Puting National Park ervaring.

Er zijn nog geen Tanjung Puting National Park ervaringen geplaatst.


Plaats beoordeling
-
Totaalscore
0 beoordelingen