Ubud Monkey Forest

Aapjes kijken op Bali

Op steenworp afstand van het centrum van Ubud ligt het bosrijke Sacred Monkey Forest Sanctuary. Een prachtig stukje natuur en het thuis van honderden brutale apen. Op deze idyllische plek maak je schitterende wandelingen door het dichte bos, en ben je getuige van de streken van haar bewoners.

Ubud Monkey Forest

Het Sacred Monkey Forest Sanctuary is één van de bekendste bezienswaardigheden op het Indonesische eiland Bali. Het eiland kent meerdere van deze bossen waar de grijze makaken met hun lange staarten leven, maar dit monkey forest in het zuiden van Ubud is de bekendste.

Beschermd natuurgebied

Het Monkey Forest in Ubud omvat een beschermd natuurgebied, dat voornamelijk bestaat uit een dicht bos. Dit heuvelachtig oerwoud heeft een mysterieus en sprookjesachtig voorkomen, en veel bomen hebben een heilige status. Van die bomen is de Pule Bandak de belangrijkste: van deze boom worden steeds kleine stukjes hout gebruikt voor het maken van ceremoniële maskers.

Een toegangskaartje voor het bos kost je omgerekend ongeveer een euro, en om het park te ontdekken kun je de verschillende wandelpaden volgen. Deze lopen langs alle bezienswaardige plekken, maar houd er wel rekening mee dat het vooral op de stukken met veel apen vrij druk kan worden. Vaak is het verderop al een stuk rustiger, dus als je iets verder loopt heb je dit bijzondere stukje natuur (bijna) helemaal voor jezelf.

Ubud Monkey Forest

Ubud Monkey Forest

Apen

De bekendste bewoners van het Ubud Monkey Forest zijn natuurlijk de talloze tamme apen. Volgens de meest recente telling wordt het park bewoond door ruim 600 makaken, die in vijf verschillende groepen leven. De dieren zijn overdag het actiefst, en omdat ze niet bang zijn voor mensen kunnen ze schrikbarend dichtbij komen. Zeker wanneer je eten bij je hebt moet je goed op je spullen letten, want de apen zijn brutaal genoeg om je zakken af te tasten of er met je tas vandaar te gaan.

Behalve de apen heeft het park op het gebied van flora en fauna meer te bieden. Zo vind je hier maar liefst 115 verschillende soorten bomen en talloze planten en bloemen. Daarnaast is het bos het thuis van een aantal andere diersoorten, zoals het Javaanse hert en diverse tropische vogels.

Tempels

In het Monkey Forest liggen drie hindoeïstische tempels, want de apen en het bos spelen een belangrijke rol in het spirituele leven van de lokale bewoners. Binnen het hindoeïsme wordt gestreefd naar een harmonieuze relatie tussen mens en natuur, en de planten en dieren hebben daarom een religieuze functie.

In het zuidwesten van het park ligt de tempel Pura Dalem Agung: deze tempel is het meest interessant van de drie, en zou qua setting niet misstaan in een Indiana Jones film. In het noordwesten ligt de Pura Beiji en in het noordoosten de Pura  Prajapati. De tempels werden al in de 14e eeuw gebouwd, en worden nog dagelijks gebruikt door de lokale bewoners. Elke tempel heeft zijn eigen functies en rituelen, dus sommige delen zijn daarom niet toegankelijk voor toeristen.

Ubud Monkey Forest tempel

Ubud Monkey Forest

Onderzoek

Behalve een spirituele en toeristische functie heeft het Ubud Monkey Forest ook een belangrijke functie als het gaat om onderzoek naar en het behoud van de dieren. Onderzoekers van over de hele wereld kunnen in dit park de apen in deze beschermde omgeving bestuderen. Ze doen onder andere onderzoek naar het gedrag en de sociale interacties tussen de apen.

Bezoek aan het Monkey Forest

De apen in het Sacred Monkey Forest Sanctuary hebben niet de beste reputatie als het gaat om vriendelijkheid. Voor de veiligheid van jezelf én van de apen is het daarom belangrijk om je tijdens je bezoek op een aantal dingen te letten. In principe kun je ervan uitgaan dat wanneer je de apen met rust laat, zij jou ook met rust zullen laten, maar het blijven natuurlijk wilde dieren.

Zo is het niet verstandig om etenswaren en plastic tasjes mee te nemen: de apen zijn brutaal genoeg om het af te pakken. Stop je belangrijke spullen (zonnebril, telefoon, portemonnee) dus goed weg in een stevige, afsluitbare rugzak en haal er tussendoor bijvoorbeeld ook geen flesjes met drinken uit. Daarnaast is het verboden om ze te voeren met pinda’s, brood of andere snacks. En hoewel bij de ingang bananen worden verkocht, wordt het afgeraden om deze aan de apen te voeren: het aantal apen met overgewicht is de laatste jaren flink toegenomen, en toeristen met bananen wekken regelmatig agressie bij de beestjes op.

Ubud Monkey Forest

Ubud Monkey Forest

Ubud Monkey Forrest — Hoe kom je er?

Het plaatsje Ubud is gelegen tussen de felgroene rijstvelden en in het hart van het Indonesische eiland Bali. In het zuiden van het dorpje vind je het Sacred Monkey Forest Sanctuary, dat aan het eind van Monkey Forest Road ligt. Het park is daarom makkelijk te voet te bereiken: vanaf de hoofdstraat Jalan Raya Ubud is het ongeveer twintig minuten lopen naar de hoofdingang van het park. Maak je een dagtrip naar Ubud en heb je een auto gehuurd? Het park heeft een parkeerterrein waar je je auto kwijt kan.


Ubud Monkey Forest op de kaart

Bezienswaardigheden Indonesië

Bali

Java

Borneo

Kleine Soenda-eilanden

Borobudur

Sumatra

Ubud

Bromo vulkaan

Prambanan

Gili Eilanden

Lombok

Jakarta

Sanur

Ubud Monkey Forest

Komodo

Yogyakarta

Flores

Seminyak

Sulawesi

Bandung

De stranden van Bali

Togean Islands

Raja Ampat

Sidemen

West-Papoea

Lake Toba

Rinjani

Tanjung Puting National Park

Harau Valley

Menjangan Island

Kelimutu National Park

Kuta

Pulau Weh

Canggu

Bukit Lawang

Medan

Senggigi

Bogor

Uluwatu

Sumba

Solo

Reizen naar Indonesië

Wil je meer weten over reizen naar Indonesië? Bekijk hier alle informatie.

rondreizen naar Indonesië

Ubud Monkey Forest ervaringen & beoordelingen

De Ubud Monkey Forest ervaringen zijn afkomstig van bezoekers van rondreis.nl. De beoordelingen zijn gebaseerd op hun Ubud Monkey Forest ervaring.

Er is 1 Ubud Monkey Forest ervaring geplaatst.


Plaats beoordeling
8,0
Totaalscore
1 beoordeling
8,0

Erg leuk om een middag door te brengen!

  • Indonesië
  • Ubud Monkey Forest
  • 28 January 2017

Erg vermakelijke bezienswaardigheid op Bali. Niet alleen de apen maar ook het park zelf maakt het erg leuk om er rond te lopen. Pas wel op: de apen zijn erg brutaal en niet zo dom. Voor je het weet grissen ze een hele tros bananen uit je hand!

Gereisd met partner
Reiziger icon