Yogyakarta

Culturele hoofdstad van Java

Het Indonesische Yogyakarta is een van de leukste steden van het land. Het is een geliefde tussenstop voor reizigers en backpackers want je maakt er kennis met de bijzondere Javaanse cultuur. Yogyakarta is bovendien de ideale stad om wat langer te blijven hangen en te genieten van de vele bezienswaardigheden en de relaxte sfeer.

Yogyakarta

Yogyakarta wordt ook wel de culturele hoofdstad van Java genoemd vanwege de rijke Javaanse cultuur. Je bezoekt er poppenvoorstellingen en batik-markten, en kan een kijkje nemen in het paleis van de sultan. Daarnaast is Yogyakarta de uitvalsbasis voor een bezoek aan de magnifieke Borobodur en Prambanan tempelcomplexen, dus redenen genoeg om deze stad op te nemen in je reisschema.

Kraton

Het politieke hart van Yogyakarta wordt gevormd door het Kraton, ofwel het paleis van de sultan. Yogyakarta kent een lange traditie als sultanaat en het paleis is nog steeds in gebruik door sultan Hamengkubuwono X. Als toerist kun je een kijkje nemen binnen de paleismuren, dat voor een groot deel is ingericht als museum. Je kunt er oude foto’s en gebruiksvoorwerpen bewonderen, maar let ook zeker op de architectuur die hier en daar Nederlandse invloeden heeft. Het Kraton is regelmatig het toneel van culturele voorstellingen, waaronder dans, zang en poëzie.

Indonesie, Java, Yogyakarta, Kraton

Indonesie, Java, Yogyakarta, waterkasteel

Taman Sari

Ten zuidwesten van het Kraton vind je een van de mooiste plekjes van Yogyakarta: Taman Sari. Dit zogenoemde waterkasteel was ooit het badhuis van de sultan, compleet met prachtig gelegen zwembaden. Taman Sari is niet meer als zodanig in gebruik, maar een rondje over het complex geeft een goed beeld van hoe mooi het hier ooit moet zijn geweest.

Vredeburg

Het koloniale verleden en de rol van Nederland hebben overduidelijk hun sporen achtergelaten in Yogyakarta. Komt de naam Vredeburg je bijvoorbeeld niet erg bekend voor? Dit fort werd in 1765 gebouwd door de VOC en diende ter bescherming van de gouverneur. Tegenwoordig huist het historische complex een museum over de onafhankelijkheid van Indonesië.

Indonesie, Java, Yogyakarta, vredeburg

Indonesie, Java, Yogyakarta

Jalan Sosrowijayan

In Yogyakarta vind je tal van charmante hostels en leuke guesthouses, maar ook mooie hotels met fijne zwembaden waar je na een lange dag kan even kan afkoelen. Een van de beste plekken om een slaapplek te vinden is de straat Jalan Sosrowijayan, centraal gelegen nabij het treinstation van Yogyakarta. Hier vind je accommodatie, restaurants en toeristenbureautjes die excursies in de regio organiseren. Een andere plek waar je leuk kan overnachten is Jalan Prawirotaman, dat een stukje buiten het centrum ligt.

Pasar Ngasem

Op een paar kilometer buiten het centrum vind je de vogeltjesmarkt van Yogyakarta, een van de meest beruchte plekken van de stad. Hier worden allerlei soorten dieren tentoongesteld en verkocht, waaronder slangen, reptielen en zelfs bedreigde diersoorten. Dieren zitten veelal in kleine kooitjes te wachten op een nieuwe baas, dus wees je goed bewust van de omstandigheden.

Indonesie, Java, Yogyakarta, vogeltjesmarkt

Indonesie, Java, Yogyakarta, vogeltjesmarkt

Indonesie, Java, Yogyakarta, borobudur

Borobudur

Een van de hoogtepunten van een rondreis door Indonesië is een bezoek aan tempelcomplex Borobudur. Deze boeddhistische tempel is reusachtig groot en prachtig gelegen op ongeveer een uurtje rijden buiten Yogyakarta. De tempel bestaat uit negen terrassen en honderden kleine stupa’s, en moet de boeddhistische versie van de kosmos voorstellen. De Borobudur is met recht een van de mooiste tempels van heel Azië, zeker als je je bezoek vlak na zonsopgang plant. Hotels en toeristenbureau’s in Yogyakarta kunnen excursies voor je regelen waarbij je voor dag en dauw naar binnen mag en het rijk voor jezelf hebt. Een onvergetelijke ervaring.

Prambanan

Net iets minder bekend dan de Borobudur, maar minstens zo indrukwekkend is het Hindoeïstische tempelcomplex Prambanan. Dit complex bestaat uit verschillende bouwwerken en tempels, waarvan de drie hoofdtempels het meest indrukwekkend zijn. De rijkversierde bouwwerken zijn opgedragen aan de goden Shiva, Vishnu en Brahma, en de knappe details vertellen het verhaal van liefdesepos Ramayana. De Prambanan ligt redelijk dicht bij de stad en is daarom goed te combineren met een mooie fietstocht door de groene rijstvelden en kleine dorpjes in de omgeving. Ook leuk: ’s avonds komt het verhaal van de Prambanan tot leven tijdens het Ramayana-ballet. Met de tempels als decor wordt je meegenomen op een cultureel spektakel van dans en muziek.

Indonesie, Java, Yogyakarta, prambanan

Indonesie, Java, Yogyakarta, prambanan, ramayana

Yogayakarta – Hoe kom je er?

Yogyakarta is gelegen op het Indonesische eiland Java en wordt bediend door een internationaal vliegveld net buiten de stad. Het vliegveld van Yogyakarta heeft verbindingen met Singapore, Kuala Lumpur, Jakarta en vele andere binnenlandse bestemmingen, waaronder Denpasar op Bali. Daarnaast is de stad ook goed te bereiken met de trein. Vanuit Jakarta is het 8 uur reizen per comfortabele sneltrein en heb je onderweg prachtig uitzicht op de vele bijzondere landschappen.

Eenmaal in Yogyakarta moet je rekening houden met de afstanden. Slaap je op Jalan Sosrowijayan, dan zit je redelijk centraal, maar de stad is groot en in de warmte ben je snel een tijdje onderweg. De meest comfortabale manier om je in Yogyakarta is per bus of becak (fietsriksja), maar je kunt ook de taxi pakken of een fiets huren.


Yogyakarta op de kaart

Bezienswaardigheden Indonesië

Bali

Java

Borneo

Kleine Soenda-eilanden

Borobudur

Sumatra

Ubud

Bromo vulkaan

Prambanan

Gili Eilanden

Lombok

Jakarta

Sanur

Ubud Monkey Forest

Komodo

Yogyakarta

Flores

Seminyak

Sulawesi

Bandung

De stranden van Bali

Togean Islands

Raja Ampat

Sidemen

West-Papoea

Lake Toba

Rinjani

Tanjung Puting National Park

Harau Valley

Menjangan Island

Kelimutu National Park

Kuta

Pulau Weh

Canggu

Bukit Lawang

Medan

Senggigi

Bogor

Uluwatu

Sumba

Solo

Reizen naar Indonesië

Wil je meer weten over reizen naar Indonesië? Bekijk hier alle informatie.

rondreizen naar Indonesië

Yogyakarta ervaringen & beoordelingen

De Yogyakarta ervaringen zijn afkomstig van bezoekers van rondreis.nl. De beoordelingen zijn gebaseerd op hun Yogyakarta ervaring.

Er zijn nog geen Yogyakarta ervaringen geplaatst.


Plaats beoordeling
-
Totaalscore
0 beoordelingen