Kish

Het Hawaï van Iran

Langgerekte zandstranden, luxe resorts en glimmende winkelcentra zijn niet het eerste waar je aan denkt bij het gereserveerde Iran. Toch is het tropische eiland Kish, gelegen in de Perzische golf, een van de populairste vakantiebestemmingen in de regio vanwege de schitterende zee, luxe voorzieningen en het lekkere weer.

Kish

Kish is een piepklein eiland in de Perzische golf en een geduchte concurrent voor het nabijgelegen Dubai. Het eiland is een vrijhandelsgebied en dat betekent dat je er uitstekend kan winkelen. Mede dankzij de komst van de vele luxueuze hotels heeft het zich ontpopt tot een van de populairste bestemmingen van het Midden-Oosten en wordt het ook wel het Hawaï van Iran genoemd.

Stranden

Kish heeft langgerekte zandstranden die overlopen in een azuurblauwe zee en die worden geflankeerd door lange rijen palmbomen en luxe resorts. Je kunt er prachtige strandwandelingen maken en watersporten beoefenen, waaronder jetskiën, zeilen, vissen, parasailing en waterskiën. Dat geldt echter voornamelijk voor mannen. Houd er rekening mee dat in het religieuze Iran bikini’s en badpakken verboden zijn, en dat je bedekt het water in moet. Er zijn bovendien gescheiden stranden voor mannen en vrouwen, dus een gezellig dagje luieren op he strand zit er voor stelletjes niet echt in.

Strand, Iran

Snorkelen

Het helderblauwe water voor de kust van Kish behoort tot de beste snorkelplekken ter wereld. Direct voor de kust kun je namelijk dwars door het blauwe water kijken en met je snorkel de zeebodem afspeuren. Je kunt er het hele jaar zwemmen met tropische vissen, maar ook hier geldt dat vrouwen daar niet zoveel van zullen meekrijgen: de beste snorkelplekken liggen bij de stranden die alleen voor mannen toegankelijk zijn.

Winkelen

Maar als je niet kan zwemmen of zonnen, wat kun je dan wel doen op Kish? Winkelen! Kish is een zogenoemd vrijhandelsgebied en dat betekent dat je er uitstekend kunt shoppen. In Kish vind je talloze winkelcentra en luxe malls, en toeristen vanuit het hele Midden-Oosten komen hier graag naartoe om inkopen te doen. Populaire winkelcentra zijn het Kish Commercial Center, de Paradis II International Mall en de Marjan Mall, die stuk voor stuk onderdak bieden aan honderden winkels en voorzieningen.

Winkelen, Kish

Harireh

Een van de interessantste bezienswaardigheden van het eiland is de oude stad Harireh. De ruïnes van deze 800 jaar oude nederzetting bestaan uit talloze zandstenen bouwwerken en straten, en lagen vroeger in de buurt van een haven waar dadelnektar werd verhandeld. De stad werd omstreeks het jaar 1600 verwoest door een aardbeving en raakte vervolgens in verval. Als je goed kijkt kun je de oude hammam en moskee onderscheiden en zie je langs de steile rotsklippen overblijfselen van de trappen die naar de zee liepen.

Het Griekse Schip

Het Griekse Schip is het wrak van een groot vrachtschip dat voor de kust in het water ligt. Het schip raakte in 1966 in de problemen en liep uiteindelijk vast ten zuidwesten van het eiland. Pogingen om het schip los te trekken mislukten, en sindsdien ligt het schip onaangeroerd in de branding. Het is een van de populairste bezienswaardigheden van het eiland en de beste tijd om hem te bezoeken is tijdens zonsondergang.

Kish, Iran

Kish, Iran

Ondergrondse Stad

Met zoveel luxe winkelcentra en hotels zou je bijna vergeten over de rijke geschiedenis van Iran. Hoewel op Kish luxe resorts het straatbeeld bepalen, is er één attractie die je niet mag overslaan: de ondergrondse stad Kariz. Kariz is meer dan 2500 jaar oud en ligt op 16 meter onder de grond. Dit was vroeger een ondergronds aquaduct en werd gebruikt om schoon water op te slaan voor de inwoners van Harireh. Tegenwoordig kun je dwalen door het netwerk aan tunnels dat in totaal meer dan 10.000 vierkante meter beslaat.

Ocean Water Park

Het Ocean Water Park is een recent geopend waterpark met verschillende attracties, zwembaden, restaurants en winkels. Hier kun je rekenen op ingenieuze waterglijbanen die de zwaartekracht uitdagen en heerlijke zwembaden waar je op een lange dag lekker in kan afkoelen. Het park is bovendien uitgerust met een wellnesscentrum, dus als je even een momentje van rust en ontspanning zoekt, dan ben je hier aan het juiste adres. Let op: ook hier geldt dat mannen en vrouwen niet tegelijkertijd in het park mogen. Er zijn speciale openingstijden voor vrouwen.

Kish, Iran

Reizen naar Kish — Hoe kom je er?

Kish is gelegen op zo’n 17 kilometer buiten de kust van Iran en is het best te bereiken per vliegtuig. Vanuit de Iraanse steden Teheran, Isfahan en Shiraz kun je met Kish Air naar het eiland vliegen, maar er zijn ook veel bezoekers die in het nabijgelegen Abu Dhabi of Dubai het vliegtuig pakken.

Kish zelf is met 90 vierkante kilometer aardig compact en de beste manier om rond te reizen is per taxi. Taxi’s rijden af en aan, en ritjes zijn goedkoop. Je betaalt (afhankelijk van je bestemming) maar een paar euro per keer.

Kish ervaringen & beoordelingen

De Kish ervaringen zijn afkomstig van bezoekers van rondreis.nl. De beoordelingen zijn gebaseerd op hun Kish ervaring.

-
Totaalscore

Er zijn nog geen beoordelingen ingevuld voor .

Kish op de kaart

Bezienswaardigheden Iran

Toegangspoort tot Iran
Kish
Het Hawaï van Iran
Eeuwenoud erfgoed in Iran

Reizen naar Iran

Wil je meer weten over reizen naar Iran? Bekijk hier alle informatie.

rondreizen naar Iran