Teheran

Toegangspoort tot Iran

Het hypermoderne Teheran vormt het startpunt van je reis door magisch Iran, maar niet voordat je in de stad zelf een kijkje hebt genomen. Je moet er niet te lang blijven hangen, want het land heeft nog veel meer schatten om te bekijken, maar er is genoeg te zien voor een goede eerste indruk van Iran.

Teheran

De Iraanse hoofdstad Teheran is een bruisende metropool met meer dan 14 miljoen inwoners. Hier maak je kennis met het moderne Iran, al is er genoeg erfgoed dat verwijst naar het rijke Perzische verleden. Wat je zeker weten moet doen tijdens je verblijf in Teheran? Bezoek de indrukwekkende paleizen uit de tijd van de shah en maak een rondje over de bazaar.

Golestan Paleis

Het historische hoogtepunt van Teheran wordt gevormd door het prachtige Golestan Paleis. Een historisch meesterwerk dat werd gebouwd tijdens de Safavid dynastie, maar de prachtige mozaïeken, ornamenten en beeldhouwwerken dateren bijna allemaal uit de negentiende eeuw. Het paleis is een geweldig mooi voorbeeld van Perzische kunst en architectuur, en staat daarom geheel terecht op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Het vormde lange tijd het van Teheran, maar na de val van de sjah werd het paleis ingericht als museum. Het hoogtepunt van de collectie is de prachtige pauwentroon, die is versierd met bladgoud en duizenden edelstenen.

Iran, Teheran, Golestan Paleis

Iran, Teheran, Golestan Paleis

Iran, Teheran, Golestan Paleis

Treasury of the National Jewels

De keizerlijke kroonjuwelen bestaan uit een duizelingwekkende collectie van kronen, juwelen, schilderen, edelstenen, zwaarden en tiara’s. De juwelen zijn niet alleen heel veel geld waard, ze vormen een stukje Iraans erfgoed en weerspiegelen eeuwen aan handwerk en Iraanse cultuur. Je zou denken dat zoveel rijkdom goed is opgeborgen in een grote kluis, maar in werkelijkheid kun je de pracht en praal van heel dichtbij bekijken. Een deel van de kroonjuwelen wordt tentoongesteld bij de Central Bank of the Islamic Republic of Iran, in het centrum van Teheran.

Bazaar van Teheran

Al duizenden jaren komen kooplieden naar Teheran om handel te drijven met de lokale bevolking en daar is vandaag de dag nog maar weinig aan veranderd. De oudste stukken van de huidige bazaar van Teheran werden zo’n 400 jaar geleden gebouwd, maar het grootste deel van de markt is pas de laatste 200 jaar toegevoegd. Door de jaren heen is de bazaar uitgegroeid tot een reusachtige overdekte markt met verschillende winkelstraten. Een levendige bedoening waar je werkelijk álles kan kopen. Van ondergoed tot levensmiddelen en van tapijten tot handwerk.

 

Iran, Teheran, Bazaar

Iran, Teheran, Bazaar

Iran, Teheran

National Museum

Het Nationaal Museum van Iran heeft zich gespecialiseerd in kunst uit het Perzië en het post-Islamitische tijdperk. Het museum staat bol van de archeologische vondsten en sommige kunstwerken zijn wel 9000 jaar oud. Een bijzondere collectie, waarvan de ’Salt Man’ een van de hoogtepunten is: deze ’mummie’ overleed 2000 jaar geleden in een zoutmijn, waar hij vervolgens op een natuurlijke manier werd gemummificeerd. In het museum kun je zijn hoofd, kleren en sieraden bekijken, die allen nog vrijwel volledig intact zijn.

Voormalige Amerikaanse Ambassade

De voormalige ambassade van de Verenigde Staten was in 1979 het toneel van een maandenlange gijzeling door een groep Iraanse studenten. In totaal werd het gebouw 14 maanden bezet en ook na de gijzelingsactie werd het niet meer in gebruik genomen door de Amerikaanse overheid. Je herkent het gebouw aan de indrukwekkende muurschilderingen met anti-Amerikaanse en anti-Israëlische tekeningen en graffiti. Als je geluk hebt kun je een kijkje nemen binnen het gebouw, waar je nog veel meer en veel extremere kunst kan zien, maar meestal zijn de poorten van het complex dicht.

Iran, Teheran

Iran, Teheran

Iran, Teheran

Niavaran paleizencomplex

Het Niavaran paleizencomplex is gelegen in het noorden van Teheran en omvat een gebied van zo’n 9000 vierkante meter. Het historische complex bestaat uit verschillende huizen, paviljoenen en paleizen die zijn ingericht vol bijzondere kunst en tapijten. Een leuke plek om eens een kijkje te nemen.

Borj e Milad

De Borj e Milad, ofwel de Milad Tower, is de zesde hoogste toren ter wereld. Deze reusachtige televisietoren heeft inclusief antenne een totale lengte van 435 meter en op 390 meter zit een observatieplatform en een van de duurste restaurants van het land. Vanzelfsprekend heb je vanaf hier een geweldig uitzicht over de stad en als je omhoog wil moet je van tevoren een tafeltje boeken of een kaartje kopen voor het observatieplatform.

Iran, Teheran

Iran, Teheran

Reizen naar Teheran — Hoe kom je er?

Met een Nederlands paspoort op zak is het verrassend makkelijk reizen naar Iran. Toegangspoort tot het land is Imam Khomeini International Airport, dat 55 kilometer ten zuidwesten van Teheran ligt. Met KLM vlieg je in vijf uurtjes rechtstreeks naar de hoofdstad en de prijs voor een retourtje begint bij € 370.

Teheran is een hectische miljoenenstad en er staan regelmatig lange files. Gelukkig kun je gebruik maken van het spiksplinternieuwe metronetwerk dat je met vijf lijnen op een hoop plekken in de stad kan brengen. Stations zijn aangegeven in het Perzisch en het Engels, en dat maakt het ook nog eens een heel makkelijke manier van vervoer.

Teheran ervaringen & beoordelingen

De Teheran ervaringen zijn afkomstig van bezoekers van rondreis.nl. De beoordelingen zijn gebaseerd op hun Teheran ervaring.

-
Totaalscore

Er zijn nog geen beoordelingen ingevuld voor .

Teheran op de kaart

Bezienswaardigheden Iran

Teheran
Toegangspoort tot Iran
Het Hawaï van Iran
Eeuwenoud erfgoed in Iran

Reizen naar Teheran

Rondreis Iran, 14 dagen

Rondreis Iran, 14 dagen

Groepsrondreis
14 dagen

Tijdens deze tweeweekse rondreis door Iran bezoeken we de hoofdstad Teheran en bijzondere plekken al...

vanaf
€ 1.495
Rondreis door Iran, De schatten van Perzië

Rondreis door Iran, De schatten van Perzië

Groepsrondreis
15 dagen

Vlieg-/busreis Iran inclusief ontbijt met o.a. Teheran Kashan Nain Yazd Kerman Shiraz Persepolis Isf...

vanaf
€ 1.699

Reizen naar Iran

Wil je meer weten over reizen naar Iran? Bekijk hier alle informatie.

rondreizen naar Iran