Jeruzalem

Historisch hoogtepunt van Israël

Jeruzalem was ooit het middelpunt van de aarde, en ook anno 2017 is het niet moeilijk om onder de indruk te geraken van deze bijzondere stad. Een plek waar de geschiedenis op straat ligt en je niet voorbij kan gaan aan de vele duizenden jaren aan historie.

Jeruzalem

Jeruzalem is de bakermat van maar liefst drie religies: de Islam, het Jodendom en het Christendom. Tezamen zorgen zij voor een oude stad vol verhalen, bezienswaardigheden en erfgoed. Van de prachtige gouden koepel op de Tempelberg tot de Klaagmuur en de indrukwekkende Heilig Grafkerk, neem de tijd om te verdwalen in het netwerk van steegjes en geniet van de unieke sfeer in de oude stad.

Klaagmuur

De heilige Tempelberg vormt het centrum van Jeruzalem en is van grote waarde binnen zowel het Jodendom als de Islam en het Christendom. De Klaagmuur is het laatste deel van een oude Joodse tempel die ooit op de Tempelberg stond, en gelovigen komen hier samen om te bidden of om een briefje achter te laten tussen de stenen. Dit deel van de stad wordt streng bewaakt, dus schrik niet van de vele gewapende militairen en de detectiepoortjes. De betoverende gouden koepel bovenop de berg is alleen toegankelijk voor moslims, maar je kan wel een kijkje nemen op de Tempelberg zelf.

Jeruzalem, Israel

Jeruzalem, Israel

Tower of David

De Tower of David is een citadel binnen de oude stad en huist tegenwoordig een museum over de historie van Jeruzalem. Het middeleeuwse kasteel biedt onderdak aan tentoonstellingen over verschillende historische periodes tot wel 5000 jaar terug in de tijd. In de avonduren vormt de citadel het decor van een bijzondere lichtshow waarbij de geschiedenis van Jeruzalem wordt verteld door middel van videobeelden.

Via Dolorosa

De Via Dolorosa loopt dwars door het oude centrum van Jeruzalem en markeert de tocht die Jezus Christus aan het eind van zijn leven moest afleggen met het kruis op zijn rug. Hier treed je letterlijk in zijn voetsporen en komt de geschiedenis tot leven bij de 14 verschillende kruiswegstaties, ofwel plekken waar wordt herinnerd aan de lijdensweg van Jezus. Bekijk de plek waar hij ter dood werd veroordeeld, waar hij viel en waar hij werd getroost. De laatste vijf staties bevinden zich in de Heilig Grafkerk.

Jeruzalem, Israel

Jeruzalem, Israel

Heilig Grafkerk

Een van de indrukwekkendste plekken van heel Jeruzalem is de Heilig Grafkerk, een prachtige kerk die is gebouwd op de plek waar Jezus aan het kruis werd genageld en begraven. De kerk is een belangrijk pelgrimsoord en om er te geraken kun je de stroom gelovigen volgen die langzaam door de Via Dolorosa schuifelen. De kerk bestaat uit duistere en mysterieuze gangen die naar ondergrondse ruimtes en kapellen leiden, maar de meeste mensen verdringen zich rondom de graftombe in het midden van de kerk. Aan het begin van de kerk ligt een grote marmeren steen, dit moet de plek voorstellen waar Jezus werd gebalsemd.

Israëlmuseum

Het Israëlmuseum is een van de meest vooraanstaande archeologiemusea ter wereld. De collectie bestaat uit bijzondere vondsten in het hele Midden-Oosten, maar het hoogtepunt wordt gevormd door een fragment van de Dode Zeerollen. De Dode Zeerollen zijn de oudste exemplaren van de Hebreeuwse Bijbel en van onschatbare waarde voor het Joodse erfgoed.

Jeruzalem, Israel

Jeruzalem, Israel

Yad Vashem

Het is geen gezellig uitje, maar een bezoek aan Yad Vashem is verplichte kost tijdens je verblijf in Jeruzalem. Dit museum vertelt over de holocaust en laat met indrukwekkende exposities zien welke impact de Jodenvervolging in de Tweede Wereldoorlog heeft gehad. De collectie is reusachtig en elk land heeft een eigen tentoonstelling. Bekijk de vele foto’s en videobeelden van Nederland ten tijde van de Tweede Wereldoorlog, en luister naar de indrukwekkende verhalen van overlevenden.

Machne Yehuda Market

Gek op Israëlische smaken zoals humus, halva en falafel? Houd je van tropische fruitsapjes? Dan mag een bezoekje aan de Machne Yehuda Market niet ontbreken. Deze levendige markthal heeft tientallen kraampjes waar de lokale bewoners hun dagelijkse boodschappen doen en je kijkt er je ogen uit. Kleurrijke marktkooplieden laten je graag hun producten proeven en in de kleine restaurantjes rondom de markt kun je aanschuiven voor een lekkere lunch met authentieke Israëlische smaken. Flinke honger? Bij de ingang van de markt kun je een strippenkaart kopen waarmee je de lekkerste gerechten van de markt kan proeven.

Jeruzalem, Israel

Jeruzalem, Israel

Jeruzalem – Hoe kom je er?

Ben Gurion International Airport ligt halverwege Tel Aviv en Jeruzalem en is vanuit Nederland de toegangspoort tot Israël. Vanaf het vliegveld is het nog een klein uurtje rijden naar binnenstad van Jeruzalem. Bussen rijden regelmatig en zijn een snelle en goedkope manier om in Jeruzalem te geraken. Op Joodse feestdagen en tijdens de Sabbat ben je aangewezen op de taxi, want dan ligt het openbaar vervoer stil.

Eenmaal aangekomen in Jeruzalem is het grootste gedeelte van de stad makkelijk te voet te verkennen, maar houd wel rekening met het heuvelachtige karakter van de setad. In het oude centrum ben je sowieso aangewezen op de benenwagen, want in de smalle steegjes mogen geen auto’s komen.

Jeruzalem ervaringen & beoordelingen

De Jeruzalem ervaringen zijn afkomstig van bezoekers van rondreis.nl. De beoordelingen zijn gebaseerd op hun Jeruzalem ervaring.

-
Totaalscore

Er zijn nog geen beoordelingen ingevuld voor .

Jeruzalem op de kaart

Bezienswaardigheden Israël

De hipste stad van het Midden-Oosten
Jeruzalem
Historisch hoogtepunt van Israël
Pittoresk stadje vol historie

Reizen naar Jeruzalem

Groepsrondreis Israël

Groepsrondreis Israël

Groepsrondreis
12 dagen

Maak kennis met het Heilige Land Israël tijdens deze complete rondreis. De reis brengt je in twaalf...

vanaf
€ 1.649
Rondreis door Israël & Jordanië

Rondreis door Israël & Jordanië

Groepsrondreis
12 dagen

Vlieg-/busreis incl. ontbijt, met o.a. Jeruzalem, Dode Zee, Meer van Tiberias, Amman, Mount Nebo, Pe...

vanaf
€ 1.099
Israël & Jordanië, 18 dagen

Israël & Jordanië, 18 dagen

Groepsrondreis
18 dagen

Op deze gevarieerde rondreis door Israël en Jordanië met de kinderen bezoek je naast de plaatsen als...

vanaf
€ 2.295
11-daagse groepsrondreis Israël & Jordanië

11-daagse groepsrondreis Israël & Jordanië

Groepsrondreis
11 dagen

Israël en Jordanië zijn beiden landen met een eeuwenoude cultuur, een rijke historie, interessante s...

vanaf
€ 1.649

Reizen naar Israël

Wil je meer weten over reizen naar Israël? Bekijk hier alle informatie.

rondreizen naar Israël

Blogs over Jeruzalem