Zichron Yaakov

Pittoresk stadje vol historie

Zichron Yaakov is een klein, schilderachtig stadje ten noorden van Tel Aviv. De stad is gelegen op de top van Mount Carmel en je hebt er dan ook geweldige uitzichten over de kustlijn. Het stadje zelf heeft daarnaast enkele bijzondere historische bezienswaardigheden die het bekijken waard zijn.

Zichron Yaakov

Zichron Yaakov is een van de populairste bestemmingen van Israel. De stad heeft een rijke historie en wordt omringd door enkele van de grootste wijnhuizen van Israel. Je kunt er uitstekende wijnen proeven, maar ook goed winkelen op de gezellige hoofdstraat van het dorp.

Midrachov

De recent gerenoveerde hoofdstraat van Zichron Yaakov is het hoogtepunt van het historische centrum. Een pittoresk plaatje waar het uitzicht wordt gedomineerd door kinderkopjes en palmbomen. Deze ’Midrachov’ is een levendige winkelstraat waar je kan blijven struinen. Dit is de oudste straat van het stadje en wordt geflankeerd door historische huizen en bouwwerken. Je vindt er een handjevol bijzondere boetieks, galeries, restaurants en enkele wijnhuizen. Daarnaast kun je er leuk koffie drinken, chocolade proeven en op zoek gaan naar speciale souvenirs, want veel winkels verkopen kunstwerken en sieraden van lokale ontwerpers.

zichron yaakov

zichron yaakov

Carmel Winery

Zichron Yaakov wordt omgeven door wijnhuizen, en de echte liefhebber bezoekt er in ieder geval ééntje tijdens zijn of haar reis naar Israël. In het centrum van de stad vind je verschillende wijnproducenten, maar als je slechts tijd hebt om er één te bezoeken, dan kun je maar beter aankloppen bij de beste. De beroemdste wijnmaker van Israël is de Carmel-Mizrahi Winery, dat in het oosten van de stad ligt. Hier kun je een kijkje nemen achter de schermen van het productieproces en kennismaken met de lokale wijncultuur. Bij Carmel rollen dagelijks vele honderden flessen van de band en tijdens een bezoekje aan de wijnmakerij kun je onder leiding van een professionele gids de verschillende producten proeven.

First Aliyah Museum

Zichron Yaakov wordt gezien als een van de eerste moderne steden in Israël en in het First Aliyah Museum leer je alles over het ontstaan van de stad. Zichron Yaakov werd in 1882 gesticht door 100 Europese joden die vanuit Roemenië terugreisden naar hun Bijbelse moederland. In het museum kun je documentaires en foto’s bekijken die het verhaal van deze Joodse pioniers vertellen.

zichron yaakov

zichron yaakov

zichron yaakov

Tishbi Winery

Een andere grote speler op het gebied van Israëlische wijn is wijnhuis Tishbi. Het landgoed met de wijnkelders ligt een klein stukje buiten het centrum van Zichron Yaakov, maar het is de moeite waard om er aan te schuiven voor een kleine proeverij. Hier worden de glaasjes Merlot, Syrah en Riesling geserveerd met een schaaltje chocolade ernaast, en dat is een verrassend lekkere combinatie. Tishbi heeft een proeflokaal in het centrum van de stad, maar echte liefhebbers nemen een kijkje bij het landgoed ten zuiden van Zichron Yaakov.

Ramat Hanadiv

Ramat Hanadiv is een groot park ten zuiden van Zichron Yaakov en is aangelegd ter herinnering aan de steenrijke Baron Edmond de Rothschild. Hij speelde een grote rol in de geschiedenis van Israel, stichtte de Carmel Winery en vernoemde de stad naar zijn vader (Yaakov betekent Jacob in het Hebreeuws). De schitterend aangelegde tuinen worden gerekend tot de mooisten van het hele land en je kunt er gratis naar binnen om te wandelen en te genieten van de natuur. In de zomer zijn er vaak evenementen, en in het bijbehorende restaurant worden de gerechten bereid met groenten en kruiden uit eigen tuin.

zichron yaakov

zichron yaakov

Ohel Ya’akov

Een van de oudste gebouwen van de stad is Ohel Ya’akov, een synagoge uit het jaar 1886. Het bouwwerk werd gefinancierd door de Rothschilds en ziet er nog precies zo uit als vroeger. De synagoge heeft schitterende glas-in-lood-ramen en een hemelblauw interieur.

 

Caesarea

Op zo’n 15 kilometer ten zuiden van Zichron Yaakov ligt een van de belangrijkste archeologische vindplaatsen van Israël: Ceasarea. Deze oude havenstad dateert uit de vierde eeuw voor Christus en werd later onderdeel van het rijk van Alexander de Grote. Op het complex zijn tal van bezienswaardigheden te bewonderen die er ondanks hun leeftijd nog verrassend goed uitzien, waaronder een groot aquaduct, een renbaan en een amfitheater. Je kunt de opgravingen goed combineren met een bezoek aan het Tishbi wijnhuis.

zichron yaakov

zichron yaakov

Reizen naar Zichron Yaakov — Hoe kom je er?

Zichron Yaakov ligt halverwege de steden Tel Aviv en Haifa, en leent zich uitstekend voor een dagtrip of langer bezoek. Vanuit Tel Aviv is het een uurtje rijden, vanuit Haifa ben je met de auto een half uur onderweg. Reis je met het openbaar vervoer, dan kun je vanuit beide steden ook de bus pakken.

Eenmaal aangekomen in Zichron Yaakov kom je te voet een heel eind. Het centrum is compact en je wandelt snel naar de belangrijkste bezienswaardigheden. Wil je echter een uitstapje maken naar de kust, naar Ceasarea of een van de wijnhuizen in de omgeving, dan is een (huur)auto wel zo praktisch.

Zichron Yaakov ervaringen & beoordelingen

De Zichron Yaakov ervaringen zijn afkomstig van bezoekers van rondreis.nl. De beoordelingen zijn gebaseerd op hun Zichron Yaakov ervaring.

-
Totaalscore

Er zijn nog geen beoordelingen ingevuld voor .

Zichron Yaakov op de kaart

Bezienswaardigheden Israël

De hipste stad van het Midden-Oosten
Historisch hoogtepunt van Israël
Zichron Yaakov
Pittoresk stadje vol historie

Reizen naar Israël

Wil je meer weten over reizen naar Israël? Bekijk hier alle informatie.

rondreizen naar Israël