Dode Zee

Het laagst gelegen meer ter wereld

Blijven drijven op het water, en modder met heilzame effecten? Dat kan ook eigenlijk alleen maar op steenworp afstand van het heilige Jeruzalem en Bijbelse plaatsen als Qumran en Mount Nebo zijn. Bezoek de Dode Zee en ervaar zelf haar bijzondere krachten.

Dode Zee

De Dode Zee ligt ingeklemd tussen Israel en Jordanië en is officieel het laagste punt ter wereld. Het water is hierdoor zó ontzettend zout dat je met gemak een boekje zou kunnen lezen tijdens het dobberen. Maar dat is niet alles. Rondom dit enorme zoutmeer vind je de een aantal bijzondere bezienswaardigheden.

Drijven in de Dode Zee

De Dode Zee bevindt zich ongeveer 400 meter onder de zeespiegel en ligt midden in de woestijn. Omdat er meer water verdampt dan dat er binnenkomt, is dit het zoutste water ter wereld. En vanwege die torenhoge concentraties van mineralen is het wonderbaarlijk genoeg onmogelijk om te zinken. Probeer het maar eens uit: Als je op je rug ligt kun je als het ware liggen op het water, al dat zout zorgt er voor dat je blijft drijven.

Dode Zee

Drijven in de Dode Zee, Jordanië

Dode Zee resort

Dode Zee modderbad

Wellness aan de Dode Zee

De modder van de Dode Zee zit vol met mineralen die een heilzame werking hebben op de huid. Wanneer je jezelf insmeert met een flinke laag ‘helende modder’ wordt je bloedcirculatie gestimuleerd, je haarwortels versterkt en je huidcellen vernieuwd. Heb je last van psoriasis, eczeem of couperose? Een duik in de modder doet wonderen. Tel daarbij op dat de droge, schone lucht zeer prettig is voor mensen met astma, allergieën en ademhalingsproblemen, en je hebt de perfecte omstandigheden voor een kuuroord.

In het noorden van de Dode Zee is de kustlijn dan ook bezaaid met de mooiste en meest luxe sparesorts. Hier kun je je volledig laten vertroetelen, professionele modderbaden nemen, massages krijgen en relaxen. Wedden dat je weer helemaal gezond en herboren terugkomt?

De Neboberg

Ten noordoosten van de Dode Zee ligt de Neboberg. Volgens de Bijbel is dit de plek waar Mozes voor zijn dood uitkeek over het Beloofde Land, en op het topje van de berg vind je dan ook zijn herdenkingskerk. Maar laat je daarnaast ook zeker inspireren door het prachtige uitzicht - dat door de jaren heen nauwelijks is veranderd - en geniet van het indrukwekkende overzicht over Israël en het Dode Zee gebied. De Neboberg ligt in Jordanië, op ongeveer 15 minuten rijden van de Dode Zee.

Neboberg, Dode Zee

Massada, Dode Zee

Masada

Masada is een eeuwenoude citadel, gelegen aan de Israëlische kant van de Dode Zee. Dit bijzondere fort ligt heel strategisch bovenop een berg, en Koning Herodus gebruikte het al voor het begin van de jaartelling als toevluchtsoord bij gevaar. Onder zijn bewind werd het fort verder uitgebreid en verstevigd, maar inmiddels is het niet echt meer bewoonbaar. Tegenwoordig is Masada wel een geliefde stop onder toeristen, en wordt een bezoek aan de Dode Zee vaak gecombineerd met een bezoek aan Masada. Er gaat een modern kabelbaantje naar boven, maar als je de tijd en de puf ervoor hebt, kun je ook het beroemde Slangenpad volgen. Dit stokoude wandelpad slingert zich een weg naar de top, en afhankelijk van je conditie doe je 1 à 2 uur over de klim. Sta wel vroeg op om de ergste hitte voor te zijn en neem voldoende water mee.

De Judeawoestijn en Qumran

De Dode Zee wordt voor een groot deel omringd door bloedhete en dorre woestijngebieden. De Judeawoestijn, in Israel, is een rotsachtige streek vol diepe en grillige ravijnen en wadi’s (rivierdalen). Daarnaast liggen hier talloze oude kloostergemeenschappen, ruïnes en historische plekken, die de streek het bezoeken waard maken. Je kan de woestijn te voet of per terreinwagen verkennen, of meerdaagse tochten maken en kamperen in de natuur.

Qumran, Dode Zee

Qumran

Op de grens van de Judeawoestijn en het Dode Zee-gebied liggen de opgravingen van Qumran, één van de belangrijkste bezienswaardigheden van deze streek. In de grotten van Qumran werden namelijk tussen 1947 en 1956 per toevel de beroemde Dode Zee-rollen gevonden. Deze handgeschreven documenten bevatten ondermeer de oudste kopieën van de Hebreeuwse bijbel en zijn van grote historische waarde: Ze geven inzicht in het vroege Christendom. In het bezoekerscentrum leer je meer over de vondst en de historie van de plek, en kun je een kijkje nemen bij de grot waar de rollen destijds werden gevonden. Als je de rollen zelf wil bekijken moet je echter een stukje verder reizen, fragmenten worden tentoongesteld in musea in Amman en Jeruzalem.

Dode Zee hotel

Dode Zee, Jordanië

Dode Zee dorp

Dode Zee hotel

Reizen naar de Dode Zee — Hoe kom je er?

De Dode Zee is vanuit Israel of vanuit Jordanië te bereiken. Vlieg bijvoorbeeld van Schiphol naar Amman, vanwaar het nog ongeveer een uurtje rijden is naar de Dode Zee. Boek een dagtripje via je hotel, neem de bus die één keer per dag heen en weer gaat, of regel een taxi die je bij een mooi publieksstrand kan afzetten. Vluchten tussen Schiphol en Amman beginnen bij € 300 (met overstap).

Het is echter goedkoper om via Israel te reizen. Maatschappij EasyJet vliegt namelijk al vanaf € 120 naar Tel Aviv en weer terug, en daarnaast hebben ook KLM en El Al een rechtstreekse verbinding. Vanaf het vliegveld is het vervolgens nog een uur rijden. Via Alenbi, 15 kilometer ten noorden van de Dode Zee, kun je de grens oversteken en het deel van Jordanië bekijken.

Beste reistijd Dode Zee

De beste reisperiode voor de Dode Zee is van maart tot mei en van oktober tot november. Dan zijn de temperaturen aangenaam en valt er doorgaans niet heel veel regen. In de zomer (Jordanië heeft dezelfde seizoenen als Nederland) kan het in de Jordaanvallei en bij de Dode Zee erg heet worden. Temperaturen van boven de 40 graden zijn dan geen uitzondering. Zwemmen in het water van de Dode Zee is dan ook geen aanrader, want zelfs het water is dan heel erg warm. In de winter kan het er aanzienlijk regenen. Hotels en auto's zijn overigens vaak wel voorzien van airconditoining.

Dode Zee ervaringen & beoordelingen

De Dode Zee ervaringen zijn afkomstig van bezoekers van rondreis.nl. De beoordelingen zijn gebaseerd op hun Dode Zee ervaring.

-
Totaalscore

Er zijn nog geen beoordelingen ingevuld voor Jordanië.

Dode Zee op de kaart

Bezienswaardigheden Jordanië

Een magisch wereldwonder
Fantastisch woestijnlandschap
Betoverende hoofdstad van Jordanië
Historische prachtstad

Reizen naar Dode Zee

12-daagse rondreis Betoverend Jordanië

12-daagse rondreis Betoverend Jordanië

Groepsrondreis
12 dagen

Dwalen door de oude stad van Jeruzalem en staren over het meer van Tiberias, Bijbelse historie komt...

vanaf
€ 1.107
Groepsrondreis Jordanië Hoogtepunten

Groepsrondreis Jordanië Hoogtepunten

Groepsrondreis
8 dagen

Maak kennis met de hoogtepunten van Jordanië tijdens deze complete, scherp geprijsde rondreis. Deze...

vanaf
€ 1.039
8-daagse single groepsreis Duizend en één Nacht Jordanië

8-daagse single groepsreis Duizend en één Nacht Jordanië

Singlereis
8 dagen

Tijdens onze reis door Jordanië zul je versteld staan van alles wat dit geweldige land te bieden hee...

vanaf
€ 989
Rondreis Jordanië, 8 dagen

Rondreis Jordanië, 8 dagen

Groepsrondreis
8 dagen

Rondreis langs de hoogtepunten van Jordanië: van Amman tot Aqaba. Bezoek de oude Romeinse stad Jeras...

vanaf
€ 1.195

Reizen naar Jordanië

Wil je meer weten over reizen naar Jordanië? Bekijk hier alle informatie.

rondreizen naar Jordanië