Jerash

Historische prachtstad

Het oude Jerash omvat indrukwekkende tempels en uitgestrekte pleinen die bijzonder goed bewaard zijn gebleven en stuk voor stuk de tand des tijds glansrijk hebben doorstaan. Een plek waar Romeinse, Griekse en Byzantijnse geschiedenis samenkomt en de verhalen op straat liggen.

Jerash

Jerash lag eeuwenlang verborgen onder een dikke laag zand, tot de stad in het jaar 1806 werd ontdek door een Duitse archeoloog. Hoewel je hier een aantal unieke opgravingen kan bekijken is de plek minder bekend dan het beroemde Petra. Onterecht, maar daardoor hoef je het complex met veel minder mensen te delen.

Tempel van Artemis

De belangrijkste tempel van Jerash was de Tempel van Artemis, een reusachtig bouwwerk met afmetingen van 161 bij 121 meter. De tempel was opgedragen aan de Griekse godin Artemis: dochter van Zeus en Leto, beschermvrouwe van Jerash en godin van de jacht en vruchtbaarheid. De tempel valt op vanwege haar grootte en is vanwege de ligging op een heuvel overal in de stad te zien. Door aardbevingen en weersomstandigheden is de tempel tegenwoordig een ruïne, maar het meest opvallende deel is nog vrijwel intact: van de twaalf metershoge zuilen staan er nog elf overeind en daarmee is deze tempel terecht het symbool van Jerash.

Artemis tempel, Jerash

Tempel van Zeus, Jerash

Tempel van Zeus

De Tempel van Zeus is qua oppervlakte kleiner dan die van zijn dochter Artemis, maar daarom niet minder indrukwekkend. De tempel werd in het jaar 162 na Christus gebouwd op de fundering van een Romeins gebedshuis, die op zijn beurt weer een oud-Griekse tempel verving. Ook de Tempel van Zeus is hoger gelegen dan de rest van de stad, en biedt een spectaculair overzicht over de ruïnes. De tempel werd oorspronkelijk omringd door reusachtige zuilen en enkele daarvan zijn weer overeind gezet, al dan niet op de verkeerde plek. Het bouwwerk wordt door middel van een trap verbonden met een lager gelegen plein.

Cardo Maximus

De Cardo Maximus was de hoofdstraat van Jerash, een brede staat met aan weerszijden een indrukwekkende zuilenrij. De 800 meter lange straat verbindt de noordelijke toegangspoort met de Tempel van Zeus in het zuiden. Vroeger was dit de plek waar de inwoners hun inkopen deden bij winkeltjes en marktkramen en ook vandaag de dag word je als toerist via deze weg langs alle belangrijke bezienswaardigheden geleid. Vergeet in ieder geval niet om ook op de straat zelf te letten, want hier komt de historie van Jerash weer even tot leven.

Jerash

Jerash

Kerken van Jerash

In Jerash zijn tot nu toe 15 kerken uit de Byzantijnse tijd gevonden, maar de verwachting is dat er onder het zand nog veel meer schatten liggen verborgen. Van de kerken die zijn blootgelegd zijn vooral de drie kerken van de heilige Sint Joris, Sint Johannes de Doper en Sint Cosmas & Sint Damianus het bezoeken waard. Deze kerken delen een ingang en dateren uit dezelfde periode. Je bekijkt er de prachtige mozaïekvloeren die typerend zijn voor de Byzantijnse bouwstijl.

Hippodrome

Het Hippodrome is een antiek sportveld, waarschijnlijk daterend uit de 1e tot 3e eeuw na Christus en is gelegen nabij de zuidelijke toegangspoort. Rondom het veld was zitplaats voor 15.000 toeschouwers en op de plek waar vroeger atletiekwedstrijden en paardenraces werden gehouden kun je tegenwoordig genieten van een moderne interpretatie van deze historie. Tweemaal per dag wordt hier een wervelende show opgevoerd met Romeinse kostuums, gladiators en zwaarden, en ben je getuige van spectaculaire wedstrijden wagenrennen.

Jerash

South Theatre, Jerash

South Theatre

Het oude Jerash was een welvarende stad met een hoog inwonertal. Er woonden genoeg mensen om twee theaters te vullen: eentje werd in het noorden van de stad gebouw, de ander in het zuiden van de stad. Het zuidelijke theater bood plek aan 5000 mensen en de akoestiek is hier duizenden jaren later nog steeds fantastisch. Probeer het maar eens door iets te fluisteren, je zult merken dat je woorden zelfs aan de andere kant van het theater uitstekend zijn te verstaan. Elk jaar vormen de oude theaters het decor van het Jerash Festival, een cultureel festival waarbij theatergezelschappen en musici optredens geven in de oude stad.

Oval Plaza

Oval Plaza is gelegen aan de voet van de Tempel van Zeus en omvat een enorm plein van zo’n 90 meter lang en 80 meter breed. Het wordt omgeven door 56 zuilen en dat levert geweldige plaatjes op. Lange tijd werd gedacht dat dit een plek was waar handel werd gedreven en markten plaatsvonden, maar volgens onderzoekers is het plein eigenlijk onderdeel van de Tempel van Zeus.

Oval Plaza, Jerash

Jerash

Reizen naar Jerash — Hoe kom je er?

Jerash is gelegen in het noorden van Jordanië, op slechts 50 kilometer ten noorden van de hoofdstad Amman. Een bezoek aan de eeuwenoude opgravingen is daarom een interessante bestemming voor een dagtrip en kan prima worden gecombineerd met een langere rondreis langs Petra en de Dode Zee.

Vanuit Amman vertrekken tot laat in de middag bussen naar opgravingen, maar zelfs als je een taxi met chauffeur neemt die de hele middag op je wacht hoef je niet veel geld kwijt te zijn.

Jerash ervaringen & beoordelingen

De Jerash ervaringen zijn afkomstig van bezoekers van rondreis.nl. De beoordelingen zijn gebaseerd op hun Jerash ervaring.

Er is 1 Jerash ervaring geplaatst.

9,0
Totaalscore

1 beoordeling

9,0

Genoten in die oude stad.magisch.

Jordanië
Jerash
17-10-2019

Ik zou iedereen aanraden om naar Jordanië te gaan, wij hebben gereisd met een Reisgezelschap van 16 personen.
Petra was magisch, je loopt door die eeuwen oude kloven, je hebt ook de kleine kloof, die was ook zo adembenemend mooi.
Je geniet ten top. het waren dagen met een Gouden Randje, de bevolking erg gastvrij.als je met hun graag op de foto zou willen gaan, zeggen ze met een lach, One Euro.hahahahah, losse euro.s of klein geld meenemen, je moet goed ter been zijn, want de Kloof is lang, maar je zal genieten daar, Jerash was ook prachtig, je loopt in de oudheid, wij hebben ook genoten, in de stad een leuk cafe, de vrouwen en mannen zaten apart te genieten, de sfeer was zo gezellig, de vrouwen in het zwart aan hun Waterpijp, zo sfeervol.vriendelijke blijde mensen daar.als je gaat voor de Katten daar wat lekkers meebrengen, stellen ze erg op prijs.

Gereisd met vrienden

Jerash op de kaart

Bezienswaardigheden Jordanië

Het laagst gelegen meer ter wereld
Een magisch wereldwonder
Fantastisch woestijnlandschap
Betoverende hoofdstad van Jordanië
Jerash
Historische prachtstad

Reizen naar Jerash

Wonderbaarlijk Jordanië - 12 dagen

Wonderbaarlijk Jordanië - 12 dagen

Individuele rondreizen
12 dagen

In twaalf dagen leer je Jordanië kennen. Je geniet van de wonderlijke schoonheid van de Jordaanse na...

vanaf
€ 985
Groepsrondreis Israël en Jordanië

Groepsrondreis Israël en Jordanië

Groepsrondreis
15 dagen

Tijdens deze avontuurlijke rondreis door Israël en Jordanië maken we kennis met de geschiedenis, nat...

vanaf
€ 1.899
Groepsreis Jordanië; In de voetsporen van Lawrence of Arabia

Groepsreis Jordanië; In de voetsporen van Lawrence of Arabia

Groepsrondreis
8 dagen

Bijbelverhalen, verloren steden, ‘Lawrence of Arabia’, badhuizen en drukke oosterse bazaars. Jordani...

vanaf
€ 999
8-daagse privé rondreis Parels van Jordanië

8-daagse privé rondreis Parels van Jordanië

Individuele rondreis
8 dagen

Een betoverend land met een indrukwekkende en boeiende geschiedenis, prachtige landschappen en een u...

vanaf
€ 1.326

Reizen naar Jordanië

Wil je meer weten over reizen naar Jordanië? Bekijk hier alle informatie.

rondreizen naar Jordanië